Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 9. 2013,
14.28

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Boštjan Jazbec Banka Slovenije banke

Sreda, 25. 9. 2013, 14.28

8 mesecev, 1 teden

Guverner Banke Slovenije: Če goljufamo Evropo, goljufamo sami sebe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Banka Slovenije je v zadnjih letih vložila šest kazenskih ovadb zoper Factor banko in Probanko, ki sta v postopku likvidacije.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je na poslovnem kosilu Mreže idej in Akademskega društva Pravnik povedal, da se danes nihče ne želi predstaviti kot rešitelj ali investitor v slovenski bančni sistem, saj vsi čakajo, kaj bodo pokazali testi, ki bodo izvedeni v našem bančnem sistemu.

Dogodki v Sloveniji postavljajo pod vprašaj našo kredibilnost Pojasnil je, da morajo po pravilih Evropske unije (EU) in Evropske centralne banke (ECB) te teste izvesti kredibilne in transparentne institucije, "v tem primeru pa sta to še najmanj Republika Slovenija in Banka Slovenije, ker še vedno ne verjamejo nobenim podatkom, ki jim jih pošiljamo, pri tem pa pozabljamo, da smo mi sami del EU in ECB in da to pomeni, da, če že, poskušamo goljufati sami sebe".

Ob tem se je vprašal, kako bomo ravnali po tem, ko bodo banke sanirane, saj je stanje v bančništvu po njegovem mnenju le zrcalna slika stanja v gospodarstvu, pri tem pa je, kot meni, še posebej problematično dejstvo, da se tako na strani bank kot na strani večjega dela gospodarstva v Sloveniji pojavlja samo en lastnik – država.

Jazbec pravi, da je nekomu v tujini izjemno težko razložiti, da pri prenosu slabih terjatev bank na slabo banko pravzaprav prenašamo terjatve z enega na drug državni račun. Dodaja, da vsakodnevni dogodki v Sloveniji postavljajo pod vprašaj resnost in kredibilnost tistih, ki sodelujejo z evropskimi institucijami.

"Brez gospodarske rasti je reševanje bank nesmiselno" Prepričan je, da naše gospodarstvo ne prenese več nobenih obremenitev in da se premalo ukvarjamo s tem, kako zagotoviti gospodarsko rast, s čimer bi lažje napolnili državni proračun in lažje odplačevali dolgove. "V kolikor nam ne bo uspelo zagotoviti pogojev za gospodarsko rast, je kakršenkoli pristop k reševanju bank danes nesmiseln. Če počistimo danes vse bilance bank, prenesemo terjatve na slabo banko in privatiziramo nekaj bank, bomo naslednjo leto spet začeli s sanacijo bank, saj je bančništvo zrcalna slika tistega, kar se dogaja v gospodarstvu," je opozoril.

Kljub vsemu je prepričan, da bomo sposobni sami narediti korak naprej k reševanju naših težav in da ne bo tega koraka namesto nas storil nekdo drug.

Šest ovadb zoper Probanko in Factor banko Glede Factor banke in Probanke, ki sta v postopku likvidacije, pa je Jazbec poudaril, da so zoper njiju na Banki Slovenije v zadnjih letih vložili šest kazenskih ovadb. "Zdaj morate vprašati organe pregona, kaj se dogaja z ovadbami, saj Banka Slovenije ni organ, ki preganja kazniva dejanja, ampak jih lahko samo zazna," je sklenil.

Ne spreglejte