SiolNET. Posel danes Novice
3,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gradbeni bum v štajerski prestolnici: obljubljajo nekaj sto stanovanj #video

3,11

termometer

Deset let po krizi se počasi prebuja tudi nepremičninski trg v štajerski prestolnici, kjer se dolga leta ni gradilo. Za lastnike stanovanj je bilo lansko leto eno od najugodnejših za prodajo. Tudi starejša stanovanja so brez težav dosegala 1.500 evrov za kvadratni meter. Povpraševanje je nekajkrat večje od ponudbe, zato bodo tudi nova stanovanja še pred začetkom gradnje zlahka dobila lastnike.

V novi večstanovanjski zgradbi na Koroški ulici v Mariboru se cene kvadratnega metra gibljejo med 1.700 in 2.000 evrov, prodali pa so 16 od 21 stanovanj. "Gre za prvo takšno gradnjo po veliki krizi, desetletni krizi. Smo nekako pionirji v tem, da smo morali nastaviti cene za trg, " je za Planet TV dejal Primož Lobnik, direktor Novogradnje Maribor, ki gradi stanovanjski objekt.

"Maribor je lačen novogradenj"

Do oktobra, ko bo novogradnja pripravljena na vselitev, Lobnik pričakuje, da bodo že vsa stanovanja prodana.

"Mislim, da je Maribor kar lačen novogradenj in se bodo hitro prodala. Res pa je, da je odvisno, kakšno taktiko bodo investitorji zavzeli," je dejal Branko Potočnik, direktor INSA nepremičnin.

Nepremičnina Posel danes Cene nepremičnin v nebo: kupci ne kupujejo več za vsako ceno

Zaradi velikega zanimanja zato Lobnik s svojim podjetjem na Studencih v šestih stolpičih načrtuje še kar 200 novih stanovanj. V neposredni bližini pa je pred dobrim mesecem dni še en investitor začel graditi več kot 20 milijonov evrov vredne stanovanjske soseske. Tam naj bi bilo 200 stanovanj in še 32 vrstnih hiš.

Maribor lep Foto: STA

Posojila ni več mogoče dobiti tako kot pred krizo

Desetletni gradbeni mrk se končuje tudi zaradi večjega posluha bank, ki ponujajo ugodnejša posojila za kupce, vlagateljem pa omogočajo financiranje gradnje. "Se pa posojila absolutno ne pridobivajo več tako, kot so se mogoče nekoč. Banke precej zahtevajo," je opozoril Lobnik.

Naj blok 2017 Smoletova Posel danes Kje kupiti stanovanje po dostopni ceni in blizu Ljubljane?

Nova stanovanja bodo znižala cene rabljenim

Več kot 400 novih stanovanj pa bo znižalo cene rabljenih stanovanj, ki so se prodajala tudi za 1.500 evrov na kvadratni meter. "Rabljene nepremičnine ne bodo več dosegale takšne cene, kot pa so jo lahko zdaj, ker ni bilo novogradenj," dodaja Potočnik. A zaradi občutno večjega povpraševanja od ponudbe bodo za pravo ceno tudi oglasi za starejša stanovanja hitro dobivali pripise prodano.

Zemljišče na Parmovi ulici v Ljubljani Posel danes Na prodaj zemljišče v središču Ljubljane, kjer je predvidenih 330 stanovanj

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin