SiolNET. Posel danes Novice
0,39

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gostinci in turistični delavci sporočajo: Dovolj nam je zaprtja in ignorance oblasti

0,39

termometer

Ljubljana turizem
Foto: Getty Images

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije je na vlado, poslance DZ in direktorja NIJZ Milana Kreka naslovil poziv, v katerem so poudarili, da jim je dovolj zaprtja in ignorance oblasti. Pristojne sprašujejo, na podlagi katerih analiz sta stroka in politika ugotovili, da je panoga najbolj izrazita prenašalka novega koronavirusa.

Zaposleni v panogi gostinstva in turizma v Sloveniji opozarjajo na vse večje finančne težave, s katerimi se spoprijemajo. "Dovolj je bilo agonije zapiranja in odpiranja teras le v posameznih regijah, dovolj je nedela, dovolj vseh različic virusa, dovolj je bilo pisanja pozivov vladi in odgovornim ministrstvom, vseh teh odločitev, ki jih ne želite ali ne znate pojasniti," so sporočili delavci, ki se želijo nemudoma vrniti na delo, poroča STA.

Spomnili so, da so že 24. marca na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poslali dopis, v katerem so medicinsko stroko prosili za podatek, zakaj je panoga gostinstva in turizma zaprta že osmi mesec. Odziva do zdaj niso prejeli.

Simona Kustec Novice Simona Kustec: Otroci se v ponedeljek vračajo v vrtce in šole #video

Zaprti v vseh valovih

Gostinci Ljubljana Foto: STA Panoga gostinstva in turizma je bila zaprta tako v prvem, drugem in je tudi v tretjem valu. "In kljub nedelovanju panoge se virus še kar naprej širi, kar samo še potrjuje naša dejstva, da nikoli nismo bili izvor okužb," so navedli v sindikatu.

Prepričani so, da pri zaprtju gostinstva in turizma ni šlo za dobro premišljeno odločitev, saj je povzročila ogromno škodo in izpad dohodka številnim delodajalcem ter še številnejšim delavcem in njihovim družinskim članom.

"Vse preostale panoge gospodarstva delajo ali pa se nekatere izmed njih le začasno zapirajo, glede na t. i. vladni semafor, ki pa za našo panogo nikakor ni realen. Kaj in kdo botruje odločitvi, da edino panoga gostinstva in turizma ne dela (razen izjem), pa poleg zdravstvene stroke, zahtevamo, spoštovana vlada, še vaše, politično pojasnilo," so pozvali. Opozorili so še, da zaposleni niso le številke, temveč so ljudje in pa soustvarjalci uspešnega poslovanja v gostinstvu in turizmu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin