SiolNET. Posel danes Novice
1,69

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gostinci, frizerji in kozmetiki proti zapiranju dejavnosti

1,69

termometer

Gostinci Ljubljana
Foto: STA

Gostinci, kozmetiki in frizerji pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so danes vlado pozvali k ponovnemu razmisleku omejevanja posameznih dejavnosti. Če bo prišlo do omejevanja ali zapiranja, pa pričakujejo, da jim bo država pokrila nadomestila stroškov plač zaposlenim, temeljni dohodek za delodajalce in stroške najemnin.

Gostinci, frizerji in kozmetiki so v pismu predsedniku vlade in resornim ministrom zapisali, da se zavedajo slabe epidemiološke slike v državi, da pa so mnenja, da je možno kljub temu še vedno opravljati dejavnosti v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so sporočili z OZS.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus Novice Neuradno: danes padel nov rekord, več kot 500 novih okužb #video

Gostinci opozarjajo, da se omejuje gostinske lokale, kjer se držijo navodil, na drugi strani pa se slavja in druženja selijo v zasebne prostore, kjer nadzora ni mogoče izvajati. "Gostinski lokali nikoli niso bili viri okužb, zato se nam zapiranje zdi neupravičeno. Če bi do tega prišlo, pa bi to pomenilo ogromno gospodarsko škodo za gostinstvo, turizem in vse povezane panoge," pravijo v Sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS. Zato predlagajo, da se, podobno kot v Avstriji in Nemčiji, omejitve sprejema glede na število okuženih po občinah ali regijah.

Predlagajo alternativo

Kot alternativno rešitev zapiranju gostinci predlagajo, da bi lahko poslovali vsaj obrati s terasami, podobno kot maja, ter vsi obrati, kjer lahko zagotovijo ustrezno razdaljo med mizami.

Kranjska Gora Posel danes Zaostrovanje ukrepov: kaj bo s turističnimi boni?

Ob morebitnem zaprtju od države pričakujejo, da jim bo v celoti pokrila nadomestila plač za zaposlene in temeljni dohodek za delodajalce (ne glede na upad prometa), pokrila stroške najemnin in ostale fiksne stroške. Država pa naj poskrbi tudi za poroštva bank, ki terjajo obroke posojil tudi v času zaprtja ali omejenega delovanja lokalov. Gostinci obenem pričakujejo, da se jim predvidene ukrepe predstavi pravočasno, vsaj en teden prej, da lahko prilagodijo nabave in se na ukrep pripravijo.

"Ukrepi v salonih že sedaj strožji kot v sosednjih državah"

Frizerji in kozmetiki so prav tako zaskrbljeni, saj je v novih ukrepih predvidena zgolj ena stranka v salonu, kar pomeni zanje dodatno gospodarsko škodo. V sekciji frizerjev in sekciji kozmetikov pri OZS menijo, da se delo v salonih lahko nadaljuje z veljavnimi ukrepi NIJZ, ki so že sedaj strožji kot v sosednjih državah. Obenem opozarjajo, da takšnega omejevanja, torej ena stranka v salonu, nima nobena od držav s še slabšo epidemiološko sliko.

11. protest 10. 7. 2020 Novice V veljavi novi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa #video

Zaradi trenutnih ukrepov NIJZ frizerji in kozmetiki že sedaj ne morejo opravljati dela v prvotnem obsegu. Dodatno omejevanje na eno stranko na salon pa v praksi pomeni, da bo čez noč ostalo brez dela veliko zaposlenih. Ker pa je v enem salonu lahko tudi več različnih samostojnih podjetnikov, bi omejitev na eno stranko v salonu pomenila tudi zapiranje dejavnosti. Hkrati se bo ponovno, tako kot v času zaprtja spomladi, povečalo delo na črno po domovih, in to brez ustrezne zaščite, menijo.

V primeru dodatnega omejevanja na eno stranko na salon frizerji in kozmetiki, podobno kot gostinci, zahtevajo, da jim država v celoti krije stroške nadomestila plač zaposlenim, temeljni dohodek za delodajalce, krije stroške najemnin in ostale fiksne stroške.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 37
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin