SiolNET. Posel danes Novice
0,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gospodarstvo svetuje vladi glede drugega paketa pomoči

0,29

termometer

Boštjan Gorjup
Foto: STA

Predstavniki gospodarskih združenj so danes na Brdu pri Kranju premierja Janeza Janšo in nekatere ministre pozvali k razmisleku o pripravi drugega paketa pomoči gospodarstvu, ki bi zagotovil likvidnost po ponovnem zagonu proizvodnje, je povedal predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Boštjan Gorjup.

"Na današnjem sestanku delodajalskih organizacij s predsednikom vlade in ključnimi ministri smo opozorili, da je treba po paketu številka ena intenzivno razmišljati o kakovostnem paketu številka dve, ki bo rešil likvidnosten položaj po ponovnem zagonu," je v videoizjavi, ki so jo posredovali iz GZS, dejal Gorjup, poroča STA.

V GZS ocenjujejo, da bi moral biti ta paket vreden tri milijarde evrov, združevati pa bi moral državna poroštva komercialnim bankam, veliko večjo vlogo SID banke ter zavarovanje izvoznih terjatev in preostalih poslov, je dodal.

SDH Posel danes SDH nadzornike pozval k odpovedi 30 odstotkom prejemkov

Sestanek so sklicali za izmenjavo mnenj o prvem paketu, ki je v postopku v DZ, in o potrebnih dodatnih ukrepih. Poleg preostalih deležnikov so svoje predloge dopolnil poslancem posredovali tudi predstavniki gospodarstva, saj menijo, da bi bilo treba nekatere rešitve spremeniti, da bi bila pomoči deležna podjetja, ki jo najbolj potrebujejo.

Sindikati razočarani

Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam je razočarana, da koalicija pri dopolnilih k predlogu obsežnega zakona o interventnih ukrepih za blažitev posledic izbruha koronavirusa večine predlogov sindikatov ni upoštevala., poroča STA. Obstaja velika verjetnost, da cilji zakona kljub obsežnim finančnim izdatkom ne bodo doseženi, meni.

Pergam je v današnjem odprtem pismu poslanskim skupinam, ministroma za delo in za javno upravo ter kabinetu predsednika vlade izrazil zaskrbljenost, da koalicija večine predlogov sindikatov ni upoštevala. "Zaradi zmede, ki vlada v DZ v zvezi z vlaganjem amandmajev k zakonskemu besedilu (zaradi česar je postopek vsaj z vidika javnosti popolnoma netransparenten), pa ocenjujemo kot zelo verjetno, da kljub velikim finančnim posledicam predlaganih ukrepov omenjeni cilji ne bodo doseženi, vsaj ne v želenem obsegu," so zapisali.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin