SiolNET. Posel danes Novice
0,71

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Geneplanet do novega posla: Hitre teste bodo dobavljali v UKC Ljubljana

0,71

termometer

Hitri test, Antigenski test | Geneplanet bo v dveh mesecih v UKC Ljubljana dobavil največ deset tisoč hitrih antigenskih testov. | Foto: Reuters
Geneplanet bo v dveh mesecih v UKC Ljubljana dobavil največ deset tisoč hitrih antigenskih testov. Foto: Reuters

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je s podjetjem Geneplanet sklenil pogodbo za nabavo hitrih antigenskih testov. V dveh mesecih bo podjetje dobavilo največ deset tisoč testov po ceni 2,85 evra oziroma 3,13 evra z DDV, so pojasnili v ljubljanskem kliničnem centru. Postopna dobava se bo začela v začetku januarja, po dveh mesecih pa bodo preverili njihovo uporabnost.

UKC Ljubljana je sicer s 27 ponudniki, ki so oddali dopustne ponudbe, sklenil enoletni okvirni sporazum za nakup antigenskih preiskav za namen urgentne mreže. Ocenjena skupna vrednost javnega naročila je 2,34 milijona evrov, poroča STA. Na podlagi okvirnega sporazuma je UKC Ljubljana pred dnevi podjetju Geneplanet oddal javno naročilo od 10. decembra 2020 do 10. februarja 2021 v vrednosti 28.500 evrov oziroma 31.205,5 evra z DDV, je razvidno s portala javnih naročil.

Antigenski testi so testi, s katerimi določajo sestavine mikroorganizmov v vzorcih. Zasnovani so na različnih principih, zato so njihove analitske zmogljivosti zelo različne. Pri teh testih prisotnosti virusa ne določajo tako, da bi pomnoževali virusne gene, ki so morebiti prisotni v vzorcu, kot to počnejo pri molekularnem oziroma testiranju PCR, ampak uporabijo umetno izdelana protitelesa in z njimi iščejo virusne delce pri bolniku. Prednost teh testov je predvsem hitrost, saj je rezultat znan v nekaj minutah, a se na račun hitrosti izgubi zanesljivost.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin