Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sobota,
1. 11. 2014,
12.53

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Rusija Srbija plin Gazprom

Sobota, 1. 11. 2014, 12.53

7 let, 2 meseca

Gazprom Srbiji priprl plinsko pipico

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Rusija je Srbiji zmanjšala dobavo zemeljskega plina za 28 odstotkov. Ni znano, ali je odločitev sprejel prvi mož energetskega velikana Gazprom Aleksej Miller ali ruski predsednik Vladimir Putin.

Tradicionalno dobri odnosi med Rusijo in Srbijo, ki jih je med nedavnim obiskom Beograda potrdil tudi ruski predsednik Putin, kot kaže, le niso tako zelo dobri. Srbski Blic piše, da se Miller, ki je Putina pred dvema tednoma spremljal na obisku v Beogradu, z ruskim predsednikom glede odločitve o priprtju plinske pipce za Srbijo ni posvetoval.

Uradno, piše Blic, ki se pri tem sklicuje na vire v srbski vladi, naj bi bila takšna odločitev Gazproma sprejeta zaradi plinske krize in zmanjšanja izvoznih kontingentov iz Rusije, neuradno pa, ker srbski premier Aleksandar Vučić ni želel sprejeti protokola, ki določa, da bi Srbija 200 milijonov dolarjev (približno 160 milijonov evrov) velik dolg skupaj z obrestmi vrnila do marca 2015. Višina dolga ni sporna, vendar je Srbija zaprosila za ugodnejše pogoje odplačila, še piše Blic in dodaja, da je Gazprom zmanjšal dobavo plina še Ukrajini, Poljski, Slovaški, Madžarski in BiH, ni pa znano, ali tudi Romuniji in Bolgariji.

Ruski dobiček na račun NIS Srbski Danas pa piše, da je odločitev o zmanjšanju dobave plina sprejel sam Putin, kot razlog pa navaja Vučićevo nasprotovanje omenjenemu protokolu. Vučić naj bi Putinu med njunim pogovorom omenil, da Rusija v Srbiji kuje velike dobičke prek Naftne industrije Srbija (NIS), kar naj bi ji omogočal dogovor glede prodaje tega podjetja med Srbijo in Rusijo, sklenjen leta 2008, še piše Danas. Večinski del NIS je bil privatiziran kot del paketa energetskega sporazuma med državama, sklenjen leta 2007. Srbija je večinski del NIS prodala za 400 milijonov evrov, kar je bilo po mnenju številnih strokovnjakov precej pod tržno vrednostjo, saj naj bi bilo podjetje vredno dve milijardi evrov.

Srbska delegacija v Moskvo Srbski minister za energetiko in rudarstvo Aleksandar Antić je za Blic potrdil, da je količina ruskega plina zmanjšana za 28 odstotkov, in zagotovil, da imajo ob domači proizvodnji in v rezervah trenutno dovolj plina za potrebe prebivalstva. Minister pričakuje, da bo težava odpravljena v tednu dni in da bo v Moskvo odpotovala državna delegacija.

Novica o zmanjšanju količine ruskega plina za Srbijo je prišla na dan po tem, ko sta se Ukrajina in Rusija ob posredovanju Bruslja dogovorili o rešitvi njunega medsebojnega plinskega spora.

Ne spreglejte