Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 3. 2015,
18.05

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

BDP

Sobota, 28. 3. 2015, 18.05

7 let, 2 meseca

Fitch ohranil bonitetno oceno Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriška bonitetna agencija Fitch je ohranila bonitetno oceno za dolgoročni dolg Slovenije pri BBB plus, obeti so stabilni. Preteklo ukrepanje je zmanjšalo ranljivost države v bančnem sektorju.

Fitch ugotavlja, da je preteklo ukrepanje zmanjšalo ranljivost države v bančnem sektorju. Skupni količnik najbolj kakovostnega kapitala Tier 1 je septembra lani znašal 15,9 odstotka, potem ko je bil ob koncu leta 2012 pri 10,2 odstotka, na račun prenosov slabih posojil na Družbo za upravljanje terjatev bank pa se je zmanjšal tudi obseg slabih posojil.

Bančni sistem je še krhek, a pomoč ne bo več potrebna Fitch sicer opozarja, da je bančni sistem še vedno krhek, vendar meni, da so se tveganja za javne finance in gospodarstvo občutno zmanjšala. Letos ne pričakujejo nove pomoči za banke iz proračuna.

BDP naj bi se letos okrepil za dva odstotka V letošnjem letu Fitch pričakuje, da bo javnofinančni primanjkljaj na račun omejitev pri izdatkih in boljšega davčnega izplena znašal tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP), kar je manj kot lani, ko naj bi dosegel 5,3 odstotka BDP. Oboje je sicer precej slabše od vladnih ocen in pričakovanj. Javni dolg naj bi s 83 odstotki BDP letos dosegel vrh, nato pa naj bi skladno s strožjo javnofinančno politiko začel upadati. BDP naj bi se letos okrepil za dva odstotka, zvišala naj bi se tudi inflacija.

Fitch poleg tega pričakuje, da se bo presežek na tekočem računu plačilne bilance na srednji rok gibal okoli pet odstotkov BDP. Lani naj bi znašal 5,9 odstotka BDP, k čemur je prispevala izboljšanja stroškovna konkurenčnost.

Kaj bi lahko pozitivno vplivalo na bonitetno oceno Slovenije Med glavnimi dejavniki, ki bi lahko pozitivno vplivali na bonitetno oceno Slovenije, Fitch navaja zniževanje proračunskega primanjkljaja in pričakovan začetek zniževanja javnega dolga, napredek pri sanaciji bank in prestrukturiranju podjetij ter nadaljevanje gospodarskega okrevanja ob podpori strukturnih reform. A obstajajo tudi negativna tveganja, ki bi lahko vodila k poslabšanju ocene. Fitch izpostavlja morebitno poslabšanje razmer na področju javnega dolga ter slabše makroekonomske razmere od pričakovanj s poslabšanjem pogojev zadolževanja.

Ne spreglejte