Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 10. 2019,
13.53

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

7

Natisni članek

banka švicarski franki kredit posojilo

Torek, 29. 10. 2019, 13.53

4 leta, 6 mesecev

Posojila v frankih: ministrstvo sprti strani pozvalo k dialogu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

7

Švicarski Frank. | Finančno ministrstvo je Združenju frank in Združenju bank Slovenije ponudilo pomoč za nadaljevanje dialoga. | Foto Thinkstock

Finančno ministrstvo je Združenju frank in Združenju bank Slovenije ponudilo pomoč za nadaljevanje dialoga.

Foto: Thinkstock

Ministrstvo za finance je Združenje frank in Združenje bank Slovenije spet pozvalo k nadaljevanju razprave za razrešitev problematike posojilojemalcev v švicarskih frankih. Hkrati jima je ponudilo pomoč za nadaljevanje dialoga. Državni zbor je sicer minuli teden zavrnil predlog zakona za konverzijo posojil v frankih, ki ga je vložil državni svet.

Kot so sporočili s finančnega ministrstva, so pretehtali vse predloge Združenja frank za sistemsko rešitev problematike, tudi predlog zakona, ki ga je v parlamentarni postopek neuspešno vložil državni svet.

Švicarski Frank.
Novice Hrvaško vrhovno sodišče potrdilo kršitve pravic posojilojemalcem v frankih

Ministrstvo proti posegom v civilnopravna razmerja

"Stališče ministrstva in vlade do predlogov za sistemsko urejanje problematike je bilo že večkrat izčrpno pojasnjeno. Nismo naklonjeni sistemskim posegom v civilnopravna razmerja, si pa že od leta 2017 prizadevamo, da bi se našla dogovorna rešitev med Združenjem bank Slovenije in Združenjem frank," so poudarili na ministrstvu.

Želijo si skupne platforme za reševanje problematike "občutne spremembe posojilnih pogojev zaradi spremembe vrednosti švicarskih frankov v primeru, da obstoji utemeljen dvom o tem, da posojilodajalec ni ustrezno izpolnil pojasnilne dolžnosti ali ni upošteval načela poštenih pogodbenih pogojev". Ministrstvo je v poskusih zbliževanja stališč obeh združenj izhajalo iz stališča, da je najboljše dogovorno reševanje v okviru institutov, ki jih omogoča veljavna zakonodaja, na primer zunajsodno reševanje potrošniških sporov.

Švicarski franki
Novice Kreditojemalec v švicarskih frankih vložil ustavno pritožbo

Združenje frank podpiralo predlog zakona za konverzijo posojil v frankih

"Na ministrstvu menimo, da je treba nadaljevati dogovorno reševanje problematike, ki bi temeljilo na konstruktivnem dialogu med bankami in posojilojemalci ter bi upoštevalo vse okoliščine posameznega primera, kar je še posebej pomembno v primerih, ko so prisotne težke življenjske zgodbe in človeške stiske. Skupno platformo za dogovorno reševanje problematike nam je v okviru pogovorov z obema združenjema od leta 2017 pa do vložitve omenjenega predloga zakona, po kateri so pogovori žal zastali, v osnovi že uspelo razdelati," so sklenili.

Združenje frank je sicer podpiralo pozneje nesprejeti predlog zakona, ki je predvideval, da bi morale banke posojila v frankih, ki so bila sklenjena med 28. junijem 2004 in 31. decembrom 2010, konvertirati v posojila v evrih, in sicer z veljavnostjo na dan, ko je bila sklenjena posojilna pogodba v frankih oziroma z valutno klavzulo v frankih.

Ne spreglejte