Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 3. 2023,
7.55

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

1

Natisni članek

Centralna banka obresti Finančni trgi

Četrtek, 23. 3. 2023, 7.55

1 leto, 1 mesec

Fed dvignil ključno obrestno mero in napovedal, kaj letos čaka Američane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

1

New York | Stopnja brezposelnosti v ZDA naj bi bila letos 4,5-odstotna, prihodnje leto pa 4,6-odstotna. | Foto Pixabay

Stopnja brezposelnosti v ZDA naj bi bila letos 4,5-odstotna, prihodnje leto pa 4,6-odstotna.

Foto: Pixabay

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) je v skladu s pričakovanji tudi na tokratnem zasedanju ključno obrestno mero dvignil za 0,25 odstotne točke. Ob tem so zapisali, da bodo težave v bančnem sektorju verjetno vplivale na inflacijo. Fed je objavil tudi nove napovedi gospodarske rasti, inflacije in stopnje brezposelnosti.

FOMC je ključno obrestno mero, po kateri si banke med seboj posojajo denar, za 0,25 odstotne točke zvišal že februarja.

Obresti sicer dviga od marca lani, ključna obrestna mera pa je po današnjem zvišanju na ravni od 4,75 do 5,00 odstotka. Od junija do vključno novembra so jo centralni bankirji zviševali po 0,75 odstotne točke, decembra so tempo zviševanja upočasnili na 0,50 odstotne točke, 1. februarja letos pa na 0,25 odstotne točke.

Inflacija se počasi umirja, vendar je še daleč od cilja denarne politike Federal Reserve, ki je na letni ravni postavljen pri dveh odstotkih.

Evropska centralna banka ECB
Novice Svet ECB obrestne mere dvignil za 0,5 odstotne točke

Inflacija se je izkazala za zelo trmasto

Pred nedavnim propadom banke SVB, ki je med drugim tudi posledica politike zvišanja obresti, se je v strokovnih krogih od tokratnega zasedanja napovedovalo zvišanje ključne obrestne mere za 0,50 odstotne točke, saj se je inflacija izkazala za zelo trmasto. Po pretresih v bančnem sektorju pa se je večina analitikov strinjala, da dvig ne bo višji od 0,25 odstotne točke.

FOMC je v kratki izjavi zapisal, da nedavni kazalniki kažejo na skromno rast porabe in proizvodnje. "V zadnjih mesecih se je število delovnih mest povečalo, stopnja brezposelnosti pa je ostala nizka. Inflacija ostaja visoka."

"Ameriški bančni sistem je trden in odporen. Nedavna gibanja bodo verjetno povzročila zaostritev kreditnih pogojev za gospodinjstva in podjetja ter vplivala na gospodarsko aktivnost, zaposlovanje in inflacijo. Obseg teh učinkov je negotov. Odbor ostaja zelo pozoren na inflacijska tveganja."

Odbor predvideva, da bo morda potrebno dodatno zaostrovanje denarne politike, da bi dosegli dovolj restriktivno naravnanost denarne politike, s katero bi se inflacija sčasoma vrnila na dvoodstotno raven. "Poleg tega bo odbor še naprej zmanjševal imetja državnih vrednostnih papirjev in agencijskih dolžniških vrednostnih papirjev ter agencijskih hipotekarnih vrednostnih papirjev," so zapisali.

Banka UBS
Novice So to pošasti iz prihodnosti?
Kaj letos čaka Američane?
Fed je objavil tudi nove napovedi gospodarske rasti, inflacije in stopnje brezposelnosti, ki so podobne kot decembrske. Osnovna inflacija brez cen energije in hrane naj bi bila letos 3,6-odstotna, ne 3,5-odstotka, kot je Fed napovedal decembra. V prihodnjem letu naj bi bila 2,6-odstotna.

Letošnja gospodarska rast naj bi bila 0,4-odstotna, kar je 0,1 odstotka manj od decembrske napovedi. V prihodnjem letu naj bi pospešila na 1,2 odstotka.

Stopnja brezposelnosti naj bi bila letos 4,5-odstotna, prihodnje leto pa 4,6-odstotna.
Credit Suisse
Novice Credit Suisse naj bi kljub težavam izplačala nagrade zaposlenim
Ne spreglejte