Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Četrtek,
9. 11. 2017,
4.03

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,98

15

Natisni članek

Igor Lah Liko Vrhnika pranje denarja FURS tožilstvo NPU

Četrtek, 9. 11. 2017, 4.03

6 let, 5 mesecev

Enemu od največjih privatizacijskih baronov spet grozi zapor

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,98

15

Igor Lah | Foto STA

Foto: STA

Pidovski tajkun in eden najbogatejših Slovencev Igor Lah bo moral na zatožno klop zaradi domnevno spornih poslov v vrhniškem Liku. Grozi mu več let zaporne kazni.

Okoliščine propada pohištvenega velikana Liko Vrhnika, za katerim so ostali večmilijonski dolgovi do države, dobaviteljev in odpuščenih delavcev, se bodo razčiščevale na sodišču.

Proti nekdanjemu lastniku Lika Vrhnika Igorju Lahu in še štirim pomagačem je vložena pravnomočna obtožnica, so za Siol.net potrdili na specializiranem državnem tožilstvu.

Očitajo jim oškodovanje upnikov, pranje denarja ter ponareditev in uničenje poslovnih listin pri razkosanju in preprodaji premoženja Lika. Grozi jim večletna zaporna kazen.

Igor Lah: v mojem podjetju kar 1.800 davčnih pregledov

Igor Lah se je danes tudi javno odzval na pravnomočno vloženo obtožnico v zadevi Liko.

Poudaril je, da v podjetju Liko in povezanih podjetjih nikoli ni opravljal nobene poslovodne funkcije, prav tako ni bil član nadzornih organov družb.

“Ker noben podatek v vloženi obtožnici ne izkazuje drugače, je očitno, da je obtožnica zoper Igorja Laha popolnoma neutemeljena v vseh očitanih dejanjih, tako glede namernega oškodovanja kot glede pranja denarja in uničenja poslovnih listin, kar škodi njegovemu ugledu in poslovnim aktivnostim.

Igor Lah | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed V njegovem podjetju KS Naložbe so opozorili, da “neutemeljene obtožbe in negativna publiciteta, ki temu lahko sledi, povzročajo veliko ali celo nepopravljivo osebno ter poslovno škodo podjetjem in projektom, ki jih kot lastnik ali podjetnik izvaja Igor Lah”.

“Prav ta podjetja so od leta 2008 do danes v državni proračun za davke in prispevke prispevala skoraj 68 milijonov evrov, kar pomeni, da je Igor Lah eden od večjih financerjev javnih financ v RS,” so poudarili.

Dodali so, da je bilo Lahovo podjetje Ceeref v tem času "kar 1800-krat predmet davčnih pregledov, ki pa niso pokazali poslovnih nepravilnosti".


Preberite še:

Kaj so sodelavci Igorja Laha povedali kriminalistom 

Igor Lah nekoč iztiskal male delničarje, danes državo


Kako je ugasnil Liko

Še leta 2007, ko je družba uradno prešla v last Igorja Laha, je imela za več kot 27 milijonov evrov premoženja in kar 15 milijonov evrov kapitala. 

Po začetku gospodarske in finančne krize, ko je dokončno ugasnila proizvodnja, je Liko posloval z visoko izgubo in na koncu ostal brez skoraj vsega premoženja.

Sanacija, kot je Igor Lah poimenoval dogajanje v Liku, se je končala precej klavrno. 

Hčerinska podjetja, ki so prevzemala posle, so drugo za drugim končala v stečaju in z visokimi dolgovi. Premoženje, ki so ga dobila od Lika, je bilo preprodano naprej, ne da bi zanj dobila dogovorjeno kupnino.

Izginile so tudi sledi za slamnatimi podjetji, ki so sodelovala pri domnevno spornih prenosih premoženja.

Domnevno sporni posli so se dogajali spomladi 2012. Tedaj so inšpektorji finančne uprave (Furs) izvedli tudi davčni pregled, saj so bila vsa Likova hčerinska podjetja prezadolžena in imela blokirane račune.

Kdo je med obdolženimi

Med obdolženimi je pet fizičnih oseb, ki jim očitajo storitev kaznivih dejanj oškodovanja upnikov, pranja denarja in ponareditve ali uničenja listin, in sicer:

    •    Igor Lah, lastnik družbe Liko Vrhnika, ki naj bi iz ozadja vlekel vse niti,

    •    Danilo Peteh, direktor družbe Liko Vrhnika,

    •    Iztok Svetin, nekdanji direktor družb Liko Pohištvo, Liko Vrata in Liko Trade,

    •    Albin Rožman, nekdanji direktor družb Liko Pohištvo in Liko Natur, ter

    •    Marjan Vukosav, nekdanji direktor in lastnik podjetja Preudarna firma.

Lah: Ne vpletam se v poslovanje svojih družb

Lah, ki prek luksemburške družbe Ceeref že dalj časa načrtuje nepremičninske projekte v Sloveniji, a se njihov začetek odmika v prihodnost, zanika okoriščanje na račun Lika in posledično krivdo za njegov propad.

"Kot že večkrat do zdaj ponovno in kategorično zanikam kakršnekoli trditve ali zgolj napeljevanja k temu, da smo se jaz osebno ali katera izmed družb, povezanih z mano, finančno ali kakorkoli drugače okoristili na račun podjetja Liko," poudarja.

Igor Lah septembra letos na mednarodni konferenci o investicijskih priložnostih Slovenije, ki je potekala v Ljubljani. | Foto: STA , Igor Lah septembra letos na mednarodni konferenci o investicijskih priložnostih Slovenije, ki je potekala v Ljubljani. Foto: STA , Med sodno preiskavo je zagotavljal, da Liko ali hčerinska podjetja v času domnevno spornih poslov po njegovih podatkih niso bili insolventni. Prav tako je podjetjem odobril več sto tisoč evrov posojila za plače delavcev. Denar je kasneje dobil nazaj.

Dejal je tudi, da se načeloma ne vpleta v poslovanje družb, ki so v njegovi lasti. Enako naj bi bilo pri Liku. Sam naj bi bil res prisoten na nekaj sestankih, drugače pa naj bi bilo vse odločanje v pristojnosti direktorjev in nadzornih svetov.

"Prodaje so se dogajale po ukazu Igorja Laha"

Toda s tem ni prepričal kriminalistov Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in tožilstva, saj so številne priče trdile drugače.

Na podlagi njihovih trditev so organi pregona ugotovili, da je bil Lah dejanski lastnik navidezno nepovezanih podjetij in iz ozadja vlekel vse niti, upnikom Likovih hčerinskih podjetij pa naj bi povzročil za okoli 4,5 milijona evrov škode.

Pri tem so se oprli na izjave Marjana Vukosava, lastnika podjetja Preudarna firma, ki je odigralo ključno vlogo pri domnevno fiktivnih poslih, nekdanjega Lahovega operativca v Liku Iztoka Svetina, Lahove finančnice Tanje Petročnik

Svetin, ki je eden od obtoženih, je na policiji dejal, da so se vse prodaje premoženja dogajale "po ukazu Igorja Laha". Ta naj bi vodil tudi poslovanje družb iz sistema Liko, odgovorne osebe pa naj bi izpolnjevale njegove ukaze.

Večino Likovih hčerinskih podjetij je prevzel Dalibor Hemi iz Subotice v Srbiji. Pozneje se je izkazalo, da gre za slamnatega lastnika, za hčerinska podjetja pa je plačal tri evre.

Z gumboma levo/desno se pomikajte po posameznih korakih:

Fotogalerija
1 / 7

Država izgubila štiri milijone evrov

Dogajanje v Liku je prizadejalo veliko škode tudi dobaviteljem, zaposlenim in državi.

Nekdanja hčerinska podjetja Liko Trade, Liko Vrata, Liko Pohištvo in Liko Natur ter tudi Liko Erles, ki je za kratek čas prevzel njihovo proizvodnjo, so vsa končala v stečaju.

Zaradi tega bodo največ izgubili finančna uprava, ZZZS in ZPIZ, ki so po naših podatkih prijavili skupno za kar okoli štiri milijone evrov terjatev. Dobavitelji in delavci so prijavili po več sto tisoč evrov terjatev, ki bodo praktični v celoti nepoplačane.

Ena redkih, ki se je (delno) poplačala, je bila Gorenjska banka, ki je s posojili financirala Liko, konec lanskega leta pa je njegove nepremičnine na Vrhniki in v Borovnici prodala družbi Metalka Commerce, za katero naj bi stal nepremičninski poslovnež Marjan Pišljar.

Finančna uprava Republike Slovenije | Foto: STA , Foto: STA ,

Tožbe proti nekdanjim vodilnim

Propad skupine Liko so spremljale tudi številne odškodninske tožbe.

Stečajni upravitelj podjetja Liko Pohištvo jih je vložil zoper nekdanje vodilne, za sodne stroške pa je državno pravobranilstvo založilo 15 tisoč evrov. 

Pred nekaj tedni je sodišče ugotovilo, da mora podjetje Nenus Iztoka Svetina v stečajno maso plačati 50 tisoč evrov, prav tako nekdanji likvidacijski upravitelj Štefan Borin, proti kateremu je bila izdana zamudna sodba. Neuspešni so bili zgolj v tožbi proti Albinu Rožmanu, ki je nekaj mesecev vodil likvidacijski postopek Lika Pohištva.

V stečaju podjetja Liko Erles, ki formalno ni bilo povezano z Lahom, so medtem Furs, Liko in stečajni upravitelj vlagali navzkrižne tožbe, ki so bile večinoma neuspešne.

Bo moral Lah v zapor tudi zaradi prve obsodbe?

Nov kazenski postopek je za Igorja Laha problematičen tudi zaradi njegovih preteklih grehov.

V letu 2012 je bil namreč zaradi spornih poslov z delnicami izpred dveh desetletij pravnomočno obsojen na enoletno pogojno zaporno kazen. Sporna dejanja v Liku so se po naših podatkih zgodila ravno v obdobju, ko je že začelo veljati dveletno preizkusno obdobje.

Tako bi lahko Lahu ob morebitni novi obsodilni sodbi celo razveljavili prvo pogojno obsodbo in bi moral leto dni preživeti v zaporu.

Ne spreglejte