Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Četrtek,
24. 11. 2016,
11.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

5

Natisni članek

skupščina delničarjev Liko Vrhnika Igor Lah

Četrtek, 24. 11. 2016, 11.34

6 let, 6 mesecev

Igor Lah nekoč iztiskal male delničarje, danes državo

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

5

Pidovski tajkun Igor Lah tudi formalno končuje lastninjenje podjetja Liko Vrhnika. Potem ko je nekdanjega lesnopredelovalnega velikana spravil na kolena, se je odločil, da državi in drugim malim delničarjem izplača manj kot tisoč evrov "odpravnine".

Najnovejša tarča Igorja Laha je Liko Vrhnika. | Foto: Mediaspeed Najnovejša tarča Igorja Laha je Liko Vrhnika. Foto: Mediaspeed

Pidovski tajkun Igor Lah, ki je do več deset milijonov evrov vrednega premoženja prišel s privatizacijskimi certifikati, je več kot desetletje iz svojih podjetij izrival male delničarje. Zdaj je prišla na vrsto država.

Njegova najnovejša tarča je Liko Vrhnika. V tej družbi je leta 2007 dobil večinski lastniški delež, nato pa jo v manj kot petih letih skoraj popolnoma izpraznil. Liko se je s tem po 140 letih poslovanja kot ena od največjih domačih lesarskih skupin spremenil v le še eno od Lahovih nepremičninskih družb.

Razkosanje Lika in preprodajo njegovega premoženja so pod drobnogled vzeli tudi kriminalisti NPU, ki so zaznali sume oškodovanja upnikov in drugih kaznivih dejanj.

Dopolnitev, prejeto 25.11.2016, 10:16: 
 
Novinar Tomaž Modic je v članku  'Igor Lah nekoč iztiskal male delničarje, danes državo', ki je bil 24.11. objavljen na spletni strani Siol.net navedel celo vrsto informacij, ki ne držijo in s katerimi se mi očitno in vedno znova želi naprtiti okoriščanje na račun vrhniškega podjetja Liko ter posledično krivda za propad omenjenega podjetja.
 
Kot že večkrat do sedaj ponovno in kategorično zanikam kakršne koli trditve ali zgolj napeljevanja k temu, da smo se jaz osebno ali katera izmed družb povezanih z mano finančno ali kakor koli drugače okoristili na račun podjetja Liko.

Igor Lah

O tem preberite več v članku:

-> Kaj so sodelavci Igorja Laha povedali kriminalistom


En cent za delnico

Dogajanje so ves čas (nemo) spremljali tudi mali delničarji Lika, ki so obtičali v lastništvu. Teh je po zadnjih podatkih več kot 120, v njihovih rokah pa je skoraj deset odstotkov delnic. Največ, skoraj osem odstotkov, jih obvladuje državni DSU. Zdaj bo Lah malim delničarjem omogočil izstop iz lastništva, čemur se ti ne morejo izogniti.

Razkosanje Lika in preprodajo njegovega premoženja so pod drobnogled vzeli tudi kriminalisti NPU, ki so zaznali sume oškodovanja upnikov in drugih kaznivih dejanj. | Foto: STA , Razkosanje Lika in preprodajo njegovega premoženja so pod drobnogled vzeli tudi kriminalisti NPU, ki so zaznali sume oškodovanja upnikov in drugih kaznivih dejanj. Foto: STA ,

Direktor Lika Danilo Peteh je za konec meseca sklical skupščino, na kateri bo Lahova družba Kalantia Limited s Cipra odločala o iztisnitvi malih delničarjev. Ker že obvladuje več kot 90 odstotkov, kolikor delnic po zakonu potrebuje za potrditev iztisnitve, bo skupščina torej le formalnost.

Več vprašanj se postavlja ob višini denarne odpravnine, ki jo je pripravljen Lah plačati malim delničarjem Lika ob iztisnitvi. Za delnico jim ponuja vsega en cent, kar pomeni, da bodo za delnice prejeli skupno manj kot tisoč evrov.

Izpuhtelo za 15 milijonov evrov kapitala

Razlog za tako nizko vrednost odpravnine je slabo finančno stanje Lika. Še leta 2007, ko je Liko uradno prešel v Lahove roke, je imela družba za več kot 27 milijonov evrov premoženja in kar 15 milijonov evrov kapitala. Knjigovodska vrednost delnice je takrat znašala blizu 18 evrov.

Po začetku gospodarske in finančne krize, ko je dokončno ugasnila proizvodnja, pa je Liko začel ustvarjati visoko izgubo. Zaradi tega je imel lani že za skoraj milijon evrov več dolga kot premoženja. Delnice Lika torej niso bile več vredne nič.

Kljub temu imajo mali delničarji možnost izpodbijati višino denarne odpravnine in prek sodišča od Laha zahtevati višje izplačilo.

Ne spreglejte