Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 4. 2013,
19.08

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sašo Stanovnik Boštjan Vasle

Torek, 2. 4. 2013, 19.08

7 let, 2 meseca

Ekonomist Stanovnik: Slovenija in Ciper sta v povsem drugačnem položaju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenija in Ciper sta v povsem drugačnem položaju, je prepričan glavni ekonomist Skupine Alta Sašo Stanovnik. Meni, da so depoziti pri nas varni, po trenutnih težavah pa smo najbolj podobni Španiji.

Meni, da so depoziti pri nas varni, da pa smo po trenutnih težavah še najbolj podobni Španiji. "Glavni problem ni znesek zadolževanja, ampak kako vzpostaviti zaupanje v Slovenijo," je opozoril.

Glavni problem Slovenije je, ali sploh želimo sprejeti rešitve, je ob odprtju seminarja o stanju in prihodnosti bančnega sistema Slovenije, ki ga organizira Študentska borza v sodelovanju z Alumni klubom Ekonomske fakultete, dejal Stanovnik.

Izpostavil je tri ključne cilje, ki jih je treba doseči čim prej, in sicer dokapitalizirati oz. sanirati banke, umakniti politiko iz gospodarstva in vzpostaviti zaupanje, kar bi okrepilo rast na kapitalskih trgih.

"Moramo ne samo razmišljati kako, ampak tudi ukrepati" V Sloveniji imamo rešitve in te niso zapletene, meni Stanovnik, moramo pa spremeniti način, kako gledamo na gospodarstvo in podjetja. "Moramo ne samo razmišljati kako, ampak tudi ukrepati," je opozoril in pri tem izpostavil, da Mercator prodajamo že devetič, da predolgo govorimo o slabi banki, ter da je treba začeti s konkretnimi reformami.

Ob tem je poudaril, da slabi krediti naraščajo in da se bo ta problem nadaljeval tudi v letu 2013 ter da je naš dolg majhen, a se stalno slabša. "Glavni problem ni znesek, ampak kako vzpostaviti zaupanje v Slovenijo," je poudaril in dodal, da se trenutno glede tega Slovaki bojijo, da bi jih zamenjali s Slovenijo.

O stanju in prihodnosti finančnega sistema v Sloveniji je spregovoril tudi direktor Urada RS za makroekonomske analize in razvoj Boštjan Vasle. Poudaril je, da je treba izvesti sanacijo bančnega sistema, če želimo prekiniti padanje gospodarske aktivnosti in krčenje BDP.

Opozoril je, da imajo podjetja do bank 20 milijard evrov vseh obveznosti, od tega pa štiri milijarde evrov obveznosti zgolj 16 največjih podjetij. Podobno ima okoli štiri milijarde evrov obveznosti 56.000 malih podjetij.

Ne spreglejte