SiolNET. Posel danes Novice
1,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Egipt od lastnika nasedle ladje v Sueškem prekopu zahteva 900 milijonov dolarjev

1,56

termometer

Sueški prekop ladja
Egipt je zaradi nasedle ladje po oceni upravljavcev prekopa vsak dan izgubil med 12 in 15 milijoni dolarjev prihodkov. Foto: Airbus Space

Več kot 200 tisoč ton težka kontejnerska ladja MV Ever Given se je 23. marca zataknila v ozkem, a za tovorni promet ključnem morskem kanalu. Upravljavec je zaplet reševal šest dni.

Egiptovske oblasti od japonskega lastnika ladje Ever Given, ki je več dni blokirala Sueški prekop, pred vrnitvijo ladje zahtevajo plačilo 900 milijonov dolarjev (približno 752 milijonov evrov) kompenzacije, poroča STA. Egipt naj bi vsak dan blokade izgubil od 12 do 15 milijonov dolarjev prihodkov, na obeh straneh prekopa je obstalo za desetine milijard dolarjev blaga.

Sueški prekop ladja Novice Posledice zapore Sueškega prekopa se bodo čutile še več mesecev

Na rešitev čakalo 420 ladij

Po oceni podjetja Lloyd's List je v času blokade vsak dan na obeh straneh kanala obtičalo za 9,6 milijarde dolarjev blaga, skupno se je nabralo okoli 420 ladij. Egipt je po oceni upravljavcev prekopa vsak dan izgubil med 12 in 15 milijoni dolarjev prihodkov.

Ladjo MV Ever Given so egiptovske oblasti zadržale, potem ko njen lastnik, družba Shoei Kisen Kaisha, ni privolila v plačilo 900 milijonov dolarjev kompenzacije. Zadeva je zdaj v rokah pravnikov, so dodali.

Sueški prekop Novice Sueški prekop: vse ladje, ki so čakale na prehod, so preplule kanal

Lastniki Japonci, upravitelji Tajvanci, zastava pa panamska

Ladja je sicer v lasti Japoncev, upravlja jo tajvansko podjetje, plula pa je pod panamsko zastavo, dodaja AFP. Egipčani so v svojem izračunu odškodnine upoštevali izgube, ki so jih utrpeli, stroške reševanja in domnevno škodo, ki je pri tem nastala v prekopu.

Sueški prekop je Egiptu v poslovnem letu 2019-2020 po uradnih podatkih prinesel 5,7 milijarde dolarjev zaslužka.

Sueški prekop ladja Digisvet Ruska jedrska agencija prek Twitterja ponuja rešitev za zastoje ob zaprtem Sueškem prekopu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin