Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 10. 2017,
12.44

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

gledanost televizija AGB Nielsen

Torek, 24. 10. 2017, 12.44

6 let, 5 mesecev

Dodatna pojasnila k članku: "Ko metodologija gledanosti TV-programov ustreza velikim"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
televizija | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

V zvezi s člankom "Ko metodologija gledanosti TV-programov ustreza velikim", ki je bil na Siol.net objavljen 9. oktobra 2017, smo od družbe AGB Nielsen, medijske raziskave, d.o.o., prejeli dodatna pojasnila. Objavljamo jih v obliki, kot smo jih prejeli, brez lektorskih posegov.

V Nielsnu smo predani temu, da meritve gledanosti vedno sledijo napredku tehnologij in razvoju načinov spremljanja video vsebin, na vseh naših tržiščih. Zato v povezavi s člankom »Ko metodologija merjenja gledanosti TV-programov ustreza velikim«, objavljenim 9. oktobra 2017 na www.siol.net, zahtevamo objavo popravkov in dodatnih pojasnil k nekaterim sklopom besedila.

Vezano na del »Merijo enako kot pred dvema desetletjima«:

Tako globalno kot v Slovenji je Nielsen zavezan stalnim izboljšavam in uporabi najboljših tehnologij v panogi, kar nam omogoča stalen razvoj sistema merjenja. Od leta 1999, ko smo začeli z raziskavo v Sloveniji, smo veliko investirali v razvoj novih tehnologij, ustrezno posodabljali merilno opremo, sistem in tehnologijo merjenja. Že od samega začetka smo merili gledanost na vseh tipih antene in v skladu s spremembami začeli meriti digitalni TV signal že od samega začetka leta 2007, ko se je pojavila IP TV.V letu 2016 smo začeli meriti tudi gledanost v časovnem zamiku.

Uporaba alternativnih načinov za dostop do medijskih vsebin res hitro narašča, vendar pa je treba poudariti, da velika večina gledanja še vedno odpade na tradicionalno televizijo. Iz naše meritve vidimo, da povprečen slovenec televizijske vsebine preko televizorja spremlja 1.491 minut tedensko. Na podlagi Bazične raziskave 2017 (bazična raziskava se izvaja enkrat letno na vzorcu 3.000 gospodinjstev) pa na primer ugotavljamo, da povprečen slovenec spremlja TV vsebine preko računalnika, tabličnega računalnika ali pametnega telefona le 7 minut na teden. Seveda pa pozorno spremljamo tudi te gledalske navade, tako da tržišče lahko informiramo o trendih in se z njim posvetujemo, če je zaradi sprememb potrebna tudi prilagoditev meritve. Nielsen ima na razpolago paleto rešitev za meritev drugih platform, ki so tudi že uvedene na številnih trgih po svetu, vključno z nekaj večjimi evropskimi tržišči.Rešitev Total Audience Measurement, ki jo je razvil Nielsen, na primer omogoča spremljanje medijske potrošnje na katerem koli zaslonu in kadarkoli - vključno s TV.

V svetu je bilo že več primerov, da so za merjenje gledanosti televizije uporabili povratne podatke iz IP set-top-boxov, vendar taka metoda merjenja ni reprezentativna za celo populacijo, pa tudi ni nujno, da meri gledanosti na vseh televizorjih znotraj gospodinjstva in ne vsebuje podatka o gledanosti na ravni posameznikov. Zaradi teh omejitev, se povratnih podatkov iz IP set-top-boxov ne da uporabiti za valuto na tržišču, tako da elektronsko merjenje gledanosti televizije ostaja edini priznani globalni standard.Nielsen je razvil svojo rešitev – »Return Path Data measurement (RPD)«, pri kateri povratne podatke iz IP set-top-boxov oplemenitimo z dodatnimi ravnmi informacij, vključno s podatki o posameznikih, ki jih dobimo iz standardnega TAM merjenja gledanosti televizije. Na ta način se omejitve uporabnosti povratnih podatkov iz IP set-top-boxov zmanjšajo.

Nielsen je že predstavil možnost uporabe tudi tovrstnih podatkov kot dodatno meritev tudi v Sloveniji, najobširneje marca 2016, ko je rešitev RPD naročnikom storitve merjenja gledanosti televizije v Ljubljani predstavil strokovnjak na tem področju. V Nielsnu bomo vedno z veseljem sprejeli vsako priložnost, da lahko Slovenskemu tržišču ponudimo rešitve, ki bodo zadovoljevale pričakovanja tržišča po nadaljnem razvoju.

Vezano na del: »Sprememba zahteva ogromne vložke«

Dnevni rezultati naše meritve gledanosti vključujejo 120 kanalov, različnih tako po velikosti kot po žanrih. Nihanja ratingov pri manjših in nišnih TV kanalih so dejstvo, predvem pri analizah krajših časovnih intervalov in Nielsen z naročniki o tem vedno odprto in odkrito razpravlja ter išče načine, kako še naprej izboljševati našo storitev merjenja. Tržišča po vsem svetu se spopadajo s težavo višje fluktuacije gledanosti v ratingih manjših TV kanalov in z vprašanjem, kako doseči enako kvalitetne podatke tudi v teh primerih. Vsako tržišče išče sebi primerne rešitve, nekatera se odločajo za dodaten panel s t.i. set-metri, druga pa za drugačne rešitve, kot je na primer RPD meritev.

Vezano na del: »Premajhen vzorec«

Merjenje gledanosti televizije na panelu gospodinjstev je globalno sprejet standard. Analiza velikosti vzorca v Sloveniji v primerjavi z bližnjimi državami nam kaže, da je v Sloveniji reprezentativnost na visoki ravni.

V povezavi z velikostjo vzorca, reprezentativnostjo in pokritostjo velja, da je Nielsen panel oblikovan na osnovi Bazične raziskave, ki zagotavlja, da odlično predstavlja vsa slovenska televizijska gospodinjstva in ne le en segment gospodinjstev (npr. segment IP TV gospodinjstev predstavlja 50% vseh gospodinjstev v Sloveniji). Velikost vzorca je predvsem odločitev tržišča. Zaradi vse večjega števila razpoložljivih TV kanalov (kot posledica digitalizacije) se je, kot smo že omenili, veliko tržišč soočilo s potrebo po stabilnejših podatkih tudi za manjše in nišne TV kanale, je pa višina oglaševalskega vložka na televizijo tista, ki odločilno vpliva na zmožnost tržišča, da se odloči za večanje panela.

Glede uporabljene metodologije moramo poudariti, da je ključna razlika, ki odlikuje našo meritev kvaliteta panela, na katerem merimo gledanost. 450 gospodinjstev našega vzorca je zelo skrbno izbranih, njihove karakteristike redno in skrbno spremljamo in gospodinjstvo po potrebi zamenjamo, tako da je panel vedno statistično reprezentativen za slovensko televizijsko okolje, in tako zagotavljamo najbolj zanesljiv pristop k oceni televizijske gledanosti.

· Naš panel je uravnotežen z velikostjo ocenjenih universov (starost, spol, sestava gospodinjstva, regija ipd),

· s statističnimi tehnikami in pravili korigiramo morebitne anomalije in nepredvidljive dogodke v panelu, zaradi katerih bi bili podatki o gledanosti sicer lahko nepravilno izračunani,

· iz vzorca dobimo preverljive podatke - to pomeni, da gledanost lahko pripišemo točno določeni osebi panela, za katero imamo zbrane in preverjene demografske podatke (niso rezultat modelov ali logičnih sklepanj),

· naša storitev sledi standardnim procesom, ki se uporabljajo pri merjenju gledanosti televizije povsod po svetu.

Vezano na del: »Vzorec tehnično obvladuje Pro Plus«

Nielsen odločno zavrača kakršne koli trditve o pristranskosti meritve. Nielsen je vedno zavezan celovitosti in transparentnosti pri izvajanju raziskave in vedno upošteva najboljše prakse, zbrane iz celega sveta. Tehnično plat meritve razvija, vodi in skrbno nadzoruje skupina mednarodnih strokovnjakov v Nielsnu, enako skrbno pa so nadzorovane tudi vse druge faze raziskave, od nabora družin v bazični raziskavi, do same namestitve metrov. Naše naročnike spodbujamo, naj razmislijo o izvedbi rednega skrbnega pregleda naše raziskave ('audit'), ki bi ga opravil mednarodno priznani neodvisni strokovnjak.

AGB Nielsen, medijske raziskave, d.o.o.

Ne spreglejte