Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 7. 2013,
10.54

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ZZZS nadomestilo plače delodajalec delavec

Petek, 12. 7. 2013, 10.54

1 leto, 2 meseca

Delavec zdaj do nadomestila plače tudi neposredno od ZZZS-ja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Veljati je začela določba zakona o delovnih razmerjih, ki določa pogoje, pod katerimi lahko zavod za zdravstveno zavarovanje izplača zapadlo neizplačano nadomestilo plače neposredno delavcu.

Določba se uporablja za čas odsotnosti z dela s pravico do nadomestila plače v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Zahtevo za neposredno izplačilo nadomestila plače delavcu sicer vloži delodajalec, a ker se je s krizo pojavilo tudi to, da ti tega niso vedno storili in so denar zadržali zase, zahtevo zdaj lahko vloži tudi delavec.

Kdaj zahtevo vloži delavec sam? Kot pojasnjujejo v Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), se zahteva lahko vloži le, če delodajalec za mesec, na katerega se nanaša zahteva, ni izplačal niti plač, niti nadomestil plač in niti nadomestila, ki je predmet zahteve. Sicer lahko delodajalec z eno zahtevo zahteva izplačilo nadomestila za več zaposlenih.

Delodajalec mora zahtevo vložiti v osmih dneh po poteku meseca, v katerem je nadomestilo plače zapadlo v plačilo. Če pa v tem roku delavca ni obvestil, da je na ZZZS vložil zahtevo, lahko delavec sam vloži zahtevo.

Kaj je treba priložiti? Delavec mora priložiti izjavo delodajalca, da ni izplačal plač in nadomestil, ter pravilno in popolno izpolnjeno originalno potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela. Priložiti je treba še podatke o transakcijskem računu delavca in morebitno drugo dokumentacijo, npr. podatke iz informativnega izračuna dohodnine oz. odločbo o odmeri dohodnine, plačilno listo in izjavo o uveljavljanju olajšav pri izračunu dohodnine za vzdrževane družinske člane, opozarjajo v ZZZS-ju.

Na podlagi tega zavod opravi obračun nadomestila, ki ga izplača v 15 dneh od prejema popolne dokumentacije. Podrobnejše informacije in vzorci vlog so objavljeni na spletni strani ZZZS-ja.

ZZZS bo sicer izplačal nadomestilo plače neposredno delavcu tudi v primerih, ko bo vložena zahteva za čas začasne zadržanosti od dela pred današnjim dnem, in sicer če nadomestilo ni bilo izplačano zaradi objektivnih razlogov delodajalca. Terjatev iz tega naslova zastara v treh letih od dne, ko bi moral delodajalec delavcu izplačati nadomestilo plače, so še pojasnili v zavodu.

Ne spreglejte