Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 4. 2011,
19.17

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jesenice stavka delavci

Torek, 5. 4. 2011, 19.17

7 let, 2 meseca

Delavci Hidrie Rotomatike napovedali stavko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Delavci jeseniškega obrata družbe Hidria Rotomatika so vodstvu podjetja predali zahtevo po zvišanju plače. Če delavci z vodstvom podjetja ne bodo sklenili dogovora, bodo v ponedeljek začeli stavko.

Predsednik sindikata Neodvisnost v jeseniškem obratu Rotomatike Andrej Robič je pojasnil, da ima podjetje ogromno dela in da zaposleni že leto in pol delajo s polno paro, kljub temu pa prejemajo mizerne plače. Začetnik kljub vsem dodatkom tako ne doseže niti minimalne plače, čeprav dela na štiri izmene tudi ob nedeljah in praznikih, je opozoril Robič. Za delavce zahtevajo dvig plače na 748 evrov Od vodstva podjetja zato člani sindikata Neodvisnost, v katerega jih je od 120 zaposlenih včlanjenih okrog 90, zahtevajo dvig osnovne plače vsaj na takšen nivo, da bo delavec ob celotedenskem delu dosegel vsaj minimalno plačo, na katero se bodo izplačevali dodatki. Tako zahtevajo dvig plače za proizvodne delavce z zdajšnjih 593 evrov na 748 evrov in plačilo 100 evrov lokacijskega dodatka na zaposlenega. Stavkali bodo vse do sklenitve sporazuma Robič, ki je zagotovil, da stavkovne zahteve podpirajo praktično vsi člani sindikata, sedaj pričakuje, da se bodo z vodstvom podjetja pričeli pogovarjati in v prihodnjih treh dneh poskušali doseči sporazum, ki bi bil za delavce zadovoljiv. Če dogovora ne bo, bodo delavci v ponedeljek ob 6. uri začeli stavkati in bodo stavkali do sklenitve sporazuma.

"Napoved stavke ni pravi način za urejanje razmerij med zaposlenimi in delodajalcem" V koncernu Hidria, katere del je Rotomatika, menijo, da je edini pravi način za reševanje tovrstnih vprašanj odprta komunikacija med zaposlenimi. "Žal pa je eden od sindikatov, medtem ko ostali trije sindikati, ki delujejo znotraj družbe Hidria Rotomatika, stavke ne podpirajo, izbral obliko komuniciranja, ki ne ščiti, temveč kvečjemu ogroža delovna mesta zaposlenih," so sporočili iz Hidrie in dodali, da napoved stavke vsekakor ni pravi način za urejanje razmerij med zaposlenimi in delodajalcem.

Opozorili so na dejstvo, da se slovensko in tudi svetovno gospodarstvo še zmeraj ni uspelo izviti iz primeža gospodarske krize. "Hidria je vselej, tudi v najbolj kriznem obdobju, v celoti spoštovala vse panožne kolektivne pogodbe, redno izplačevala plače, regrese, božičnice in druge bonitete v vseh družbah znotraj korporacije, tudi v jeseniški lokaciji Hidrie Rotomatika," so zagotovili v podjetju in dodali, da v času povečanega obsega dela redno izplačujejo vse dodatke, nadure in dodatne stimulacije.

Osnovne plače naj bi bile nad branžno kolektivno pogodbo V Hidrii so poudarili, da se osnovne plače gibljejo nad branžno kolektivno pogodbo in so pri nekaterih tarifnih razredih tudi za sedem odstotkov višje od povprečja v panogi, pri nekaterih kvalificiranih delavcih v oddelkih proizvodnje pa osnovne plače ustrezajo celo osnovnim plačam za šesti tarifni razred branžne kolektivne pogodbe.

Ne spreglejte