SiolNET. Posel danes Novice
2,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cerar: Japonci bodo v Sloveniji gradili novo tovarno robotov

2,48

termometer

Yaskawa Electric roboti
Foto: Reuters

Japonsko podjetje Yaskawa Electric se je po besedah premierja Mira Cerarja odločilo za novo investicijo v Sloveniji. Kot je sporočil iz Bruslja, naložba v Slovenijo prinaša nova delovna mesta ter dokazuje, da smo Slovenci "tudi v zelo hudi konkurenci zmožni dobiti takšne investicije".

Kot je še pojasnil premier, prihajajoča naložba dokazuje, da znamo v Sloveniji pridobiti tudi najbolj priznana podjetja. Kot je izpostavil, je sicer Yaskawa v Sloveniji že prisotna, a je bilo tokrat vprašanje, kje v Evropi bo podjetje širilo svoje kapacitete.

Miro Cerar: Odnose z Japonci bomo gradili še naprej

"V hudi konkurenci je uspela prav Slovenija, k temu pa so zagotovo pripomogli dobri stiki, ki jih imamo z Japonci," je dejal Miro Cerar in pri tem spomnil na svoj obisk na Japonskem ter na nedavni japonski obisk v Sloveniji.

Premier je ob tem napovedal, da bodo odnose z Japonci gradili še naprej. "Verjamem, da to ni edino področje sodelovanja, ki ga bomo še razvili. Imamo še kar nekaj načrtov," je izpostavil premier.

V Sloveniji bodo sestavljali robote

Yaskawa bo sicer v Sloveniji gradila novo evropsko tovarno robotov. Z vodstvom omenjenega podjetja se je na nedavnem obisku na Japonskem sestal tudi Cerar, ki je dejal, da ga odločitev Japoncev po napornem delu vlade na tem projektu še posebej veseli.

Dejstvo, da bodo Japonci tovarno gradili pri nas, pa po Cerarjevih besedah dokazuje, "da Slovenci res znamo in zmoremo".

V tovarni naj bi zaposlili 170 ljudi

Novice, da naj bi Yaskawa svojo novo evropsko tovarno robotov gradila v Sloveniji, v ribniški Yaskawi Ristro za STA niso želeli potrditi. Povedali so le, da nameravajo odločitev o gradnji tovarne, in kakšna je ta, uradno sporočiti na novembrski novinarski konferenci.

Sicer pa naj bi po neuradnih informacijah naložba znašala 25 milijonov evrov, v tovarni naj bi zaposlili 170 ljudi, mesto njene postavitve v Sloveniji pa še izbirajo.

Yaskawa Ristro v zadnjih petih letih prihodke povečala s 17 na 30 milijonov evrov

​Yaskawa ima v Ribnici že podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro, obe zastopa Hubert Kosler (ta je tudi manjšinski solastnik Yaskawe Slovenija). Kosler je za Delo dejal, da lokacija nove naložbe Japoncev, ki so največji svetovni proizvajalci industrijskih robotov, še ni znana, v igri pa je tudi Ribnica.

Yaskawa Ristro je v zadnjih petih letih prihodke povečala s 17 na 30 milijonov evrov, število zaposlenih pa za 50 – na 120. Podjetje precej povečuje tudi dodano vrednost na zaposlenega, ki nam pove, kolikšna je povprečna novoustvarjena vrednost na zaposlenega v določenem letu in je zato pomemben kazalnik uspešnosti podjetja. Lani je dodana vrednost na zaposlenega v Yaskawi Ristro znašala 58 tisoč evrov, kar je skoraj 50 odstotkov več kot ustvari povprečno slovensko podjetje.

Yaskawa Slovenija pa je prodajno podjetje za opremo s področja robotizacije, ki jo proizvede Yaskawa Ristro.

Poleg Slovenije so bile za gradnjo Yaskawine  nove evropske tovarne robotov sicer v igri še Slovaška, Češka in Poljska. Predsednik divizije robotike v Yaskawi Europa Bruno Schnekenburger je aprila letos za časnik Finance pojasnil, da sta v ožjem izboru Slovenija in Poljska. Kot je dodal, se je Slovenija v ožji izbor uvrstila tudi zato, ker je ponudila sofinanciranje naložbe. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 51
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin