SiolNET. Posel danes Novice
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cene so se na letni ravni povišale za slaba dva odstotka

0,03

termometer

trgovina nakupovanje
Foto: Ana Kovač

Cene življenjskih potrebščin so se julija na letni ravni povišale za 1,9 odstotka, k skupnemu dvigu pa so največ prispevale višje cene pogonskih goriv. V primerjavi z junijem pa so poletne sezonske razprodaje obleke in obutve inflacijo znižale, tako da smo na mesečni ravni imeli 0,9-odstotno deflacijo, kažejo podatki statističnega urada.

K skupnemu dvigu cen na letni ravni so julija največ, za 0,5 odstotne točke, prispevale višje cene pogonskih goriv. Dizelsko gorivo se je podražilo za 13,1 odstotka, bencin pa za 10,1 odstotka.

viski kola Trendi Pijete jack kolo? Kaže, da se bo že kmalu podražila.

Na mesečni ravni so na skupno znižanje cen v največji meri vplivale poletne razprodaje oblačil in obutve. Za 0,7 odstotne točke so prispevale nižje cene oblačil (za 14,6 odstotka), 0,3 odstotne točke pa nižje cene čevljev in druge obutve (za 12,4 odstotka).

Hrvaška avtocesta cestnina Avtomoto Hrvaška bo poleti podražila cestnine

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila julija 2,1-odstotna (v enakem mesecu prejšnjega leta je bila 1,2-odstotna). Povprečna 12-mesečna rast cen je bila 1,7-odstotna (v enakem obdobju prejšnjega leta 1,1-odstotna). Na mesečni ravni so se cene znižale za 0,8 odstotka.

gorivo OMV Avtomoto Gorivo se bo pocenilo. Preverite, za koliko. #infografika

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin