Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 7. 2020,
18.35

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

rekordna cena borza zlato

Torek, 28. 7. 2020, 18.35

3 leta, 9 mesecev

Cena zlata dosegla novo rekordno vrednost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32
Zlato, zlate palice, zlate ploščice | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na borznih trgih zaradi novega koronavirusa in napetosti med ZDA in Kitajsko vlada negotovost. Indeksi na pomembnejših evropskih borzah so današnje trgovanje končali različno, niso pa se oddaljili od izhodiščnih vrednosti. Kljub temu da je vrednost dolarja stagnirala, je cena zlata znova dosegla rekordno vrednost.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je po poročanju STA trgovanje sklenil tik nad gladino. Podobno se je zgodilo s frankfurtskim indeksom DAX, ki je trgovanje sklenil tik pod izhodiščem. V Londonu je FTSE 100 dan sklenil 0,4 odstotka višje, v Parizu pa je CAC 40 medtem izgubil 0,2 odstotka. Na Dunaju je ATX izgubil 0,8 odstotka, v Milanu pa FTSE MIB 0,6 odstotka. V Zürichu je SMI medtem trgovalni dan sklenil tik nad gladino.

zlato Fortrade
Novice Cena zlata rekordno visoko

Vlagatelji medtem čakajo na konec zasedanja ameriške centralne banke in pričakujejo, da bo potrdila svoje napovedi, sprememb v denarni politiki pa ni pričakovati. Dolar, ki je slabel od marca, je pred zasedanjem prenehal izgubljati vrednost v primerjavi s preostalimi pomembnimi valutami.

Šibak dolar ceno zlata pognal navzgor

A kljub temu je šibak dolar, ki draži zlato, ceno zlata znova pognal v višine. Ta je danes v azijskem trgovanju dosegla novo rekordno vrednost, saj je šla do 1981,27 dolarja za 31,1-gramsko unčo.

Tečaj evra se je v primerjavi z dolarjem znižal z razmerja en evro za 1,1752 dolarja na evro za 1,1719 dolarja. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra danes postavila pri 1,1717 dolarja, v ponedeljek pri 1,1760 dolarja.

Cene nafte so nekoliko padle. Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena septembra, je bilo treba popoldne po srednjeevropskem času odšteti 43,53 dolarja ali 0,8 odstotka manj kot v ponedeljek. Teksaška nafta za dobavo septembra se je pocenila za 1,5 odstotka na 40,97 dolarja.

Ne spreglejte