Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 3. 2018,
16.36

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

12

Natisni članek

carina ZDA jeklo aluminij

Petek, 9. 3. 2018, 16.36

6 let, 1 mesec

"Če države ne zaustavijo Trumpa danes, se lahko razvije trgovinska vojna"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

12

Industrija jekla v Nemčiji | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ekonomist Jože P. Damijan napoveduje, da bodo Trumpove carine na jeklo in aluminij zdržale toliko časa, dokler jih države trgovinske partnerice ne izpodbijejo s povračilnimi ukrepi. Šele takrat bodo velike korporacije pritisnile na Trumpa, da popusti.

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) v luči odločitve ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je v četrtek uvedel 25-odstotne carine na uvoz jekla in desetodstotne carine na uvoz aluminija, pojasnjujejo, da bodo omenjeni ukrepi med ameriškimi trgovinskimi partnericami najbolj prizadeli Brazilijo, Južno Korejo in države članice EU, medtem ko je predsednik ZDA Kanado in Mehiko izvzel s seznama.

Ekonomist Jože P. Damijan največjo težavo vidi v tem, da bodo carine imele majhen učinek na zaščito ameriških proizvajalcev jekla in aluminija, se bosta pa podražila uvoz jekla in aluminija, kar bo prizadelo preostale ameriške industrijske panoge, predvsem avtomobilsko, strojno in proizvodnjo bele tehnike. "To lahko sproži dodatno selitev recimo avtomobilske proizvodnje v Mehiko. Prizadeta pa bodo predvsem delovna mesta v teh panogah, ki so odvisna od uvoza obeh vrst proizvodov," napoveduje Damijan.

Namesto polizdelkov bi v ZDA lahko izvažali končne izdelke

Kot poudarjajo na GZS, se bodo višje cene v ZDA, ki bodo posledica uvedbe omenjenih carin, odražale v dejavnostih avtomobilske, naftne in gradbene industrije. "Mogoče je tudi, da se bo pri določenih izdelkih zdaj v ZDA bolj izplačalo izvoziti končni izdelek kot polizdelke iz jekla in aluminija," pojasnjujejo na GZS.

Ker je konjunktura v območju evra trenutno zelo dobra, močno rast v zadnjem obdobju zaznava tudi gradbeništvo, ki je velik povpraševalec po izdelkih iz jekla in aluminija, posledice carin za evropska in slovenska podjetja ne bodo prevelike. | Foto: Bor Slana Ker je konjunktura v območju evra trenutno zelo dobra, močno rast v zadnjem obdobju zaznava tudi gradbeništvo, ki je velik povpraševalec po izdelkih iz jekla in aluminija, posledice carin za evropska in slovenska podjetja ne bodo prevelike. Foto: Bor Slana Na vprašanje, kakšne bodo posledice carin za evropska in slovenska podjetja, na zbornici odgovarjajo, da je konjunktura v območju evra trenutno zelo dobra: "Močno rast v zadnjem obdobju zaznava tudi gradbeništvo, ki je velik povpraševalec po izdelkih iz jekla in aluminija."

Slovenija bi lahko izvozila za deset milijonov evrov manj

Slovenija je lani v ZDA izvozila za 80 milijonov evrov jekla oziroma izdelkov iz jekla in za dobrih 12 milijonov evrov aluminija in proizvodov iz aluminija.

"Uvedba carin na te izdelke v ZDA seveda lahko pomeni zmanjšanje slovenskega izvoza v ZDA, morda v skupni višini deset milijonov evrov. Učinek je odvisen od strukture teh izdelkov in ali gre za specialne izdelke, ki lahko prenesejo dvig cen zaradi carin v ZDA ali ne. Posrednega učinka prek avtomobilskih proizvajalcev bo najbrž malo, ker so Trumpove carine usmerjene na uvoz jekla in aluminija, ne pa na avtomobile," pojasnjuje Damijan.

Kot pojasnjujejo na Gospodarski zbornici Slovenije, se bodo višje cene, ki bodo posledica uvedbe carin, odražale tudi v avtomobilski industriji. | Foto: Reuters Kot pojasnjujejo na Gospodarski zbornici Slovenije, se bodo višje cene, ki bodo posledica uvedbe carin, odražale tudi v avtomobilski industriji. Foto: Reuters

Vpliv ameriških carin na Kitajsko bo omejen

Na drugi strani na GZS poudarjajo, da bo učinek Trumpovih carin na kitajsko gospodarstvo omejen: "Precej bolj je namreč na ZDA vezan sektor kitajske elektronske in telekomunikacijske opreme. Omejitve na tem področju so malo verjetne, ker bi strošek prek višjih cen plačali potrošniki v ZDA."

Dodajajo, da bi se težave lahko pojavile, če bi se podobni parcialni trgovinski ukrepi ZDA ali drugih držav začeli uporabljati še pri drugih vrstah blaga oziroma če bi ustrezne protiukrepe sprejeli v Pekingu: "Omenjeni protiukrepi bi lahko bili usmerjeni v ameriško agroživilsko industrijo. Kitajska pri tem na primer omenja carine na sojine izdelke."

Kitajska bi zaradi Trumpove odločitve lahko uvedla carine na sojine izdelke. | Foto: Reuters Kitajska bi zaradi Trumpove odločitve lahko uvedla carine na sojine izdelke. Foto: Reuters

Če Trumpa ne bodo hitro zaustavili, bo nastala trgovinska vojna

Damijan opozarja, da so carine pomembne tudi iz simbolnega vidika, predvsem pa akt njihove uvedbe. Uvedba carin namreč pomeni začetek uvajanja ovir v medsebojno trgovino, pri čemer države začnejo posegati po instrumentih, ki so na voljo in ki niso prepovedani ali so bolj prikriti, vendar imajo podobne učinke.

"Namesto carin lahko države kot povračilne ukrepe uvedejo dolžnost spoštovanja določenih tehničnih, varnostnih, fitosanitarnih in drugih standardov, kar pa deluje kot začasna popolna prepoved uvoza določenih izdelkov, ki ne izpolnjujejo teh standardov. In ko se začne ta zgodba z uvajanjem vedno novih in prikritih instrumentov odvijati, se vedno bolj zapleta v pravo trgovinsko vojno."

"Pomemben je začetek. Če države partnerice danes ne zaustavijo Trumpa pri uvajanju carin, kot so zaustavile Busha leta 2002, se lahko zgodba razvije v pravo trgovinsko vojno. Poglejte si primer Smooth-Hawlejevega zakona iz leta 1930, s katerim so ZDA zanetile trgovinsko vojno," ponazori Damijan.

Trumpove carine bodo zdržale toliko časa, dokler jih države trgovinske partnerice ne izpodbijejo z učinkovitimi povračilnimi ukrepi, ki bodo prizadeli interese pomembnih ameriških korporacij. | Foto: Reuters Trumpove carine bodo zdržale toliko časa, dokler jih države trgovinske partnerice ne izpodbijejo z učinkovitimi povračilnimi ukrepi, ki bodo prizadeli interese pomembnih ameriških korporacij. Foto: Reuters Napoveduje, da bodo Trumpove carine zdržale, dokler jih države trgovinske partnerice ne izpodbijejo z učinkovitimi povračilnimi ukrepi, ki bodo prizadeli interese pomembnih ameriških korporacij. "Šele takrat bodo velike korporacije pritisnile na Trumpa, da popusti," je prepričan.

Slovensko gospodarstvo bi lahko utrpelo škodo, primerljivo ob uvedbi sankcij z Rusijo

V slovensko-nemški gospodarski zbornici poudarjajo, da sta tako Slovenija kot Nemčija članici EU, kjer se bo odločalo o povračilnih ukrepih proti ZDA. "Protekcionistična gospodarska politika se v zgodovini ni izkazala za dobro, saj zavira konkurenčnost in razvoj. EU si ne želi omejevanja proste trgovine in bo naredila vse, da se bo v primeru protiukrepov skušala z njimi osredotočiti zgolj na ZDA (storitvena panoga, IT)," opozarjajo v zbornici.

V prvi fazi večjih sprememb ne napovedujejo, saj ZDA ne bodo mogle same zadostiti povpraševanju po jeklu in železu, bodo pa v začetku morale plačevati višjo ceno teh surovin. "Uvedba carin na jeklo in aluminij v ZDA bo zelo verjetno okrepila medsebojno gospodarsko povezanost drugih držav in drugih prostotrgovinskih območij. Države EU niso največje izvoznice jekla in aluminija v ZDA, zato ni pričakovati večjega zmanjšanja naročil. Ne nazadnje pa ima EU sklenjen tudi prostotrgovinski sporazum s Kanado, ki je omenjeni ukrepi (še) niso prizadeli," napovedujejo.

Slovensko gospodarstvo bi lahko po mnenju zbornice utrpelo manjšo škodo, primerljivo ob uvedbi sankcij z Rusijo, v primeru zaostrovanja t. i. trgovinske vojne pa bi se posledice lahko povečale.

Barclays: Carine bodo nevtralizirale Trumpovo davčno reformo

Kot so še sporočili z GZS, so analitiki iz družbe Barclays izračunali, da bi carine v ZDA zvišale inflacijo za 0,1 odstotka, medtem ko bi se rast bruto domačega proizvoda znižala za od 0,1 do 0,2 odstotne točke.

To bi po oceni analitikov v ZDA nevtraliziralo pozitivne učinke lani sprejete Trumpove davčne reforme, ki je po besedah ameriškega predsednika eden od največjih dosežkov njegovega prvega leta v Beli hiši.

V primeru uvedbe carin na avtomobile bodo nemški avtomobilski proizvajalci še več proizvajali v ZDA

Trump že dlje časa napoveduje tudi carine na uvoz avtomobilov evropskih proizvajalcev. Na udaru naj bi bile zlasti nemške znamke, recimo BMW. Kako verjetna je uvedba teh carin, Damijan odgovarja, da so ZDA to naredile že v začetku 80. let v času Reagana z uvedbo tako imenovanih prostovoljnih izvoznih omejitev, s katero se je Japonska zavezala, da bo omejila izvoz avtomobilov v ZDA.

"Končalo se je katastrofalno za ameriško avtomobilsko industrijo, saj so ob višjih cenah japonski proizvajalci začeli ponujati tudi več opreme in boljšo kakovost in s tem še dodatno pritegnili ameriške kupce. Hkrati pa so začeli proizvodnjo seliti v ZDA," pojasnjuje Damijan.

Glede na to, da nekatera nemška podjetja že proizvajajo v ZDA, bodo ta ob morebitni uvedbi carin še več proizvodnje preselila v ZDA. | Foto: BMW Glede na to, da nekatera nemška podjetja že proizvajajo v ZDA, bodo ta ob morebitni uvedbi carin še več proizvodnje preselila v ZDA. Foto: BMW Glede na to, da nekatera nemška podjetja že proizvajajo v ZDA (BMW, Mercedes, delno Volkswagen), bodo ta ob morebitni uvedbi carin še več proizvodnje preselile v ZDA, zato kakšnega negativnega učinka ni pričakovati.

Damijan napoveduje, da si bodo nemška podjetja, tako kot do zdaj, izborile visoke subvencije posameznih zveznih držav za lokacijo njihovih podružnic. Učinek pa bo po njegovem mnenju negativen za veliko trojico ameriških proizvajalcev iz Detroita, saj se bo konkurenca na ameriškem trgu še povečala.

Ne spreglejte