SiolNET. Posel danes Novice
0,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bruselj še izboljšal gospodarsko napoved za Slovenijo

0,25

termometer

Revoz proizvodnja
Foto: Gregor Pavšič

Evropska komisija je v zimski gospodarski napovedi znova izboljšala gospodarske obete za Slovenijo. Lani je bila gospodarska rast v Sloveniji po novi bruseljski oceni 4,9-odstotna, letos naj bi bila 4,2-odstotna, prihodnje leto pa 3,5-odstotna. Za vsa tri leta je zimska napoved za 0,2 odstotne točke boljša, kot je bila jesenska.

Bruseljska napoved za Slovenijo je za vsa tri leta tudi znatno boljša od povprečja v območju evra in celotni EU. Območju evra na primer komisija za letos napoveduje 2,3-odstotno krepitev bruto domačega proizvoda (BDP), za prihodnje leto pa dveodstotno.

Bruseljska napoved je tudi boljša od septembrske napovedi Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar), ki je za lani napovedal 4,4-odstotno rast, za letos 3,9-odstotno, za prihodnje leto pa 3,2-odstotno.

Inflacija se bo krepila

Komisija je danes objavila tudi podatke o inflaciji. Ta je bila lani v Sloveniji 1,6-odstotna, letos naj bi bila 1,8-odstotna, prihodnje leto pa dveodstotna, kar je več od povprečja v območju evra.

V Bruslju so danes sporočili, da bodo odslej namesto treh celovitih napovedi na leto objavljali dve celoviti, spomladansko in jesensko, ter dve vmesni, zimsko in poletno, ki ne bosta vključevali podatkov o javnih financah, temveč samo o BDP in inflaciji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 32
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin