Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 5. 2015,
9.39

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Telekom Slovenije

Petek, 8. 5. 2015, 9.39

6 let, 7 mesecev

Britanci odločno zanikajo sodelovanje z Nemci pri nakupu Telekoma Slovenije (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Deutsche Telekom je dolgo veljal za glavnega favorita za nakup tričetrtinskega deleža v Telekomu Slovenije, a na koncu ni oddal zavezujoče ponudbe. To je oddal le britanski investicijski sklad Cinven.

Državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja in gospodarski minister Zdravko Počivalšek sta potrdila, da sta seznanjena z informacijami, da britanski sklad Cinven v postopku privatizacije Telekoma Slovenije deluje v dogovoru z nemškim telekomom, v Mladini piše Borut Mekina. Po podatkih tednika naj bi bila o tem obveščena celotna vlada.

"Odločno zanikamo obtožbe, da obstaja kakršen koli dogovor med družbama Cinven in Deutsche Telekom pri nakupu Telekoma Slovenije. Cinven želi kupiti podjetje Telekom Slovenije, da bo vlagal v omrežje in zagotovil uspešno poslovanje podjetja na dolgi rok," trdijo v Cinvenu.

"Ne gre za nič drugega kot za usklajeno delovanje" Dragonja je na vprašanje, ali je seznanjen s podatki, ki kažejo, da Cinven deluje v dogovoru z Deutsche Telekomom, odgovoril pritrdilno. "Da, to smo sklepali," je povedal in dodal, da če pogledamo "aktivnosti obeh ponudnikov, ne gre za nič drugega kot za usklajeno delovanje z namenom maksimalnega zniževanja vrednosti delnice oz. podjetja ..."

Počivalšek pa je na vprašanje, ali je seznanjen s tem, da je sklad Cinven povezan z nemškim telekomom oziroma da sodeluje z njim pri nakupu največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja, odgovoril z "da". Ob robu obiska v Novem mestu je danes še dejal: "Lahko povem, da sem seznanjen s tem, da obstaja možnost, da je potencialni kupec Telekoma v povezavi z drugim potencialnim kupcem Telekoma."

Ob tem je izrazil upanje, da bodo tisti, ki postopek vodijo, "to zadevo znali ceniti". "Mi se bomo v okviru sistema, ki deluje, potrudili, da ljudi, ki postopek vodijo, s tem seznanimo," je še dodal.

V Iliriki zahtevajo verodostojne dokaze Igor Štemberger, predsednik uprave borzno-posredniške hiše Ilirika, ki sodeluje s skladom Cinven, pa je navedbe v tedniku označil za "absolutno pričakovane", saj da se ekonomski model prodaje Telekoma "po naši stari navadi" spreminja v politično prodajo.

Informacij o dogovoru med Cinvenom in nemškim telekomom nima. "V kolikor nekdo te podatke ima, naj jih preprosto pokaže javnosti. A to naj bo verodostojen dokument, in ne sestavljanka možnih organizacij," je dejal.

V Slovenskem državnem holdingu z omenjenimi informacijami niso seznanjeni. "SDH s temi informacijami ne razpolaga," so zatrdili.

Ne spreglejte