Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 12. 2019,
13.52

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

Natisni članek

Marjan Trobiš Kidričevo Murska Sobota Boxmark Leather

Četrtek, 19. 12. 2019, 13.52

4 leta, 4 mesece

Boxmark dokončno opustil proizvodnjo v Murski Soboti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74
Boxmark Leather, vroče | Foto STA

Foto: STA

Kidričevsko podjetje Boxmark je v skladu z napovedmi prejšnji teden dokončno opustilo proizvodnjo v svoji enoti v Murski Soboti. Vseh 186 zaposlenih je od takrat doma, saj se jim delovno razmerje izteče v prihodnjih dneh. Kot je povedal direktor družbe Marjan Trobiš, se je za selitev na delo v Kidričevo odločilo le 14 zaposlenih.

Odločbe o odpovedi pogodb so zaposleni v murskosoboški enoti prejeli 22. novembra, potem ko je vodstvo podjetja po petih letih proizvodnje v začetku novembra napovedalo zaprtje omenjenega obrata. Pri tem so bili prisotni tudi predstavniki prekmurske območne službe zavoda za zaposlovanje, ki so delavke seznanili z vsemi pravicami.

Tistim, ki se niso odločili za nadaljevanje dela v Kidričevem, so vročili vloge za denarna nadomestila, hkrati pa jim ponudili informativno delavnico, na kateri so jih seznanili z možnostmi različnih tečajev, ki jih omogoča projekt Spin.

Brez dela ostale večinoma starejše šivilje

Med tistimi, ki so ostali brez dela, so večinoma starejše šivilje, ki so pred tem delale že v Muri, zato obeti za njihovo zaposlitev niso najbolj spodbudni. So pa po besedah direktorice zavoda Stanislave Perčič razmere na trgu dela zdaj drugačne kot ob propadu Mure, zato je priložnosti več.

Boxmark Kidričevo
Novice Boxmark opušča proizvodnjo v Murski Soboti, veliko jih bo ostalo brez dela

Med razlogi za zaprtje obrata v Murski Soboti je Marjan Trobiš ob najavi navedel optimizacijo proizvodnje z bolj sodobnimi stroji na matični lokaciji, pa tudi ohlajanje avtomobilskega trga, zaradi česar upada količina naročil. Na matični lokaciji v Kidričevem je sicer zaposlenih okoli 1.600 ljudi.

"Proizvodnjo v Murski Soboti smo leta 2014 odprli začasno zaradi povečanega obsega dela, pri čemer smo načrtovali, da bomo tam samo leto dni. Izkazalo se je, da so bile potrebe večje, zato smo zgodbo v Murski Soboti peljali kar pet let. V tem času se je v tehnologiji marsikaj spremenilo in težko delamo brez pomoči sodobnih strojev, ki pa jih imamo v Kidričevem," je poudaril Trobiš.

Lani imeli deset milijonov evrov čiste izgube

Boxmark je zadnji dve leti posloval negativno, lani so imeli ob štiriodstotnem padcu prodaje, ki je znašala 152 milijonov evrov, kar deset milijonov evrov čiste izgube. Kot pravi prvi mož podjetja, je bila to tudi posledica prestrukturiranja, so se pa zdaj odpovedali poslom, ki so jim prinašali izgubo.

Novice Delavke Boxmarka odpuščene zaradi bolniške odsotnosti

V letošnjem letu bo rezultat še negativen, s čimer so seznanjeni tudi lastniki, ki lahko dobiček znova pričakujejo v letu 2020. Izgube so v podjetju pokrili z lastnimi viri in po Trobiševih besedah družba ni zadolžena.

Ne spreglejte