Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 7. 2018,
4.04

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

2

Natisni članek

Bank of America Merrill Lynch International DUTB Miodrag Kostić Istrabenz

Petek, 27. 7. 2018, 4.04

5 let, 9 mesecev

Boj za portoroške hotele: slaba banka premagala srbskega tajkuna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

2

Istrabenz Turizem, hoteli | Foto Istrabenz Turizem

Foto: Istrabenz Turizem

Načrti najbogatejšega srbskega tajkuna Miodraga Kostića, da se na svojem naložbenem pohodu po Sloveniji polasti še Istrabenzove turistične divizije, so očitno dokončno padli v vodo. O tem, kdo bo kupil šest hotelov v Portorožu, bo odločala Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znana kot slaba banka.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) ima v lasti že 85 odstotkov terjatev do finančnega holdinga Istrabenz.

Po naših informacijah je pred dnevi od ameriške investicijske banke Bank of America Merrill Lynch (BAMLI) odkupila še zadnji večji paket terjatev, ki ji zdaj omogoča popolno kontrolo nad Istrabenzom. V tekmi za omenjeni paket terjatev je DUTB premagala švicarsko družbo Agri Holding v lasti Miodraga Kostića.

To posledično pomeni, da bo imela DUTB  – in ne Kostić – prvo in zadnjo besedo tudi pri izbiri novega lastnika Istrabenzovih portoroških hotelov. Kupljene terjatve so namreč zavarovane z delnicami družbe Istrabenz Turizem, lastnice hotelov.

Na DUTB, ki jo kot glavni izvršni direktor vodi Imre Balogh, "informacij o prodajnih in drugih postopkih pred njihovim koncem ne morejo razkrivati". Kot smo neuradno izvedeli, pa je nakup že potrdil upravni odbor DUTB, ki ga vodi Miha Juhart.

DUTB pod vodstvom Imreta Balogha je v tekmi za terjatve do Istrabenza premagala Miodraga Kostića. | Foto: Matej Leskovšek DUTB pod vodstvom Imreta Balogha je v tekmi za terjatve do Istrabenza premagala Miodraga Kostića. Foto: Matej Leskovšek

Turizem – zadnji kronski dragulj Istrabenza

Istrabenz je bil nekoč eden od najmočnejših finančnih holdingov. Imel je ključno vlogo pri drugem valu slovenske privatizacije. Ob izbruhu finančne krize je plačal ceno za poslovni model njegovega dolgoletnega prvega moža Igorja Bavčarja, ki je temeljil na širitvenih podvigih, financiranih z bančnimi posojili.

Iz teh težav se Istrabenz bolj ali manj neuspešno poskuša izkopati že slabo desetletje. Trenutno ima še za 140 milijonov evrov finančnih dolgov, za njihovo poplačilo pa je že prodal skoraj vse pomembnejše premoženje.

Edina izjema je turistična divizija; družba Istrabenz Turizem, ki ima v lasti šest portoroških hotelov (Grand hotel Portorož, Riviera, Slovenija, Apollo, Mirna in Neptun) s skoraj 800 sobami.

Igor Bavčar, Boško Šrot, Midrag Kostić
Novice Za kaj smo se borili ali kako je vojna proti tajkunom postala farsa

Kaj je že kupil Miodrag Kostić

Za Istrabenzovo turistično divizijo so se v zadnjih letih zanimali številni, najbolj intenzivno pa Miodrag Kostić. S temi hoteli bi namreč zaokrožil svoje turistične načrte na Obali, v katere vlaga denar, pridobljen v obdobju srbske tranzicije.

Miodrag Kostić | Foto: STA , Foto: STA , Spomnimo, Kostić ima že v lasti:

  • hotel Kempinski v Portorožu, kjer želi tej hotelski verigi odpovedati sodelovanje,
  • turistični kompleks Kempinski v Savudriji, ki ga je kupil od slabe banke avstrijskega Hypa,
  • tretjinski delež letališča Portorož, ki ga želi povečevati,
  • 33 odstotkov Gorenjske banke. Od tega meseca obvladuje tudi njen nadzorni svet, čeprav je največja delničarka te banke še vedno Sava, v kateri je najpomembnejši lastnik država.
Hotel Palace
Novice Zakaj bi se srbski tajkun rad znebil Kempinskega v Portorožu?

Kostiću so zaprli vrata

Na podoben način, skozi stranska vrata, je želel Kostić priti do turistične divizije, ki jo Istrabenz v svojih bilancah vrednoti po 21 milijonov evrov, po nekaterih mnenjih pa bi na trgu dosegla najmanj trikrat višjo vrednost.

Kostić je tako prek svoje švicarske družbe od bank upnic odkupoval terjatve do Istrabenza. Želel je postati največji upnik družbe, kar bi odprlo prostor za poznejše manevre.

Takrat bi namreč lahko zasegel delnice Istrabenz Turizma, s katerimi so bile zavarovane terjatve bank do Istrabenza, primorski finančni holding pa dokončno pahnil v stečaj.

Istrabenz Turizem, hoteli | Foto: Istrabenz Turizem Foto: Istrabenz Turizem

Nov sanacijski načrt za Istrabenz

A Kostićeve načrte so prekrižali v DUTB. Slaba banka je namreč v zadnjih mesecih sama začela odkupovati terjatve do Istrabenza. Že aprila jih je kupila od dveh tujih bank: Unicredita in Sberbank.

Na DUTB podatkov o vrednosti teh poslov ne razkrivajo. Po naših podatkih DUTB trenutno obvladuje terjatve v nominalni vrednosti okrog 110 milijonov evrov, torej približno 85 odstotkov vseh. S tem bodo v DUTB sami odločali o sanaciji Istrabenza, posledično pa tudi o usodi hotelov.

Kot je znano, je sodišče v Kopru že prejšnji teden potrdilo postopek preventivnega prestrukturiranja družbe, ki ga je s pritožbami poskušala preprečiti SKB banka. Nov sanacijski načrt predvideva, da bo Istrabenz turistično divizijo prodal do konca prihodnjega leta. Za prodajo je Istrabenz že lani najel finančnega svetovalca, ameriško družbo CBRE, ki naj bi ga izbral BAMLI.

Miodrag Kostić
Novice Dve državi: ena za srbskega tajkuna, druga proti

Kaj bo s prodajo hotelov?

Ali bodo na DUTB vztrajali pri tej časovnici, za zdaj ni znano. Na DUTB namreč načrtov po nakupu terjatev ne razkrivajo.

Pri tem je treba spomniti, da je vlada Mira Cerarja lani jeseni sprejela novo strategijo trajnostne rasti slovenskega turizma do leta 2021. Na Slovenskem državnem holdingu (SDH) so potrdili, da trenutno podrobneje analizirajo (ne)posredne naložbe države v turistični dejavnosti, med njimi tudi Istrabenz Turizem.

Andrej Laznik, prvi mož Istrabenza | Foto: STA , Andrej Laznik, prvi mož Istrabenza Foto: STA , V tej dejavnosti je država v Cerarjevem mandatu ključno vlogo namenila Savi, ki jo je prav zaradi tega v klasifikaciji državnih naložb opredelila kot strateško naložbo.

"Na podlagi finančne analize bomo v naslednji fazi pripravili predlog aktivnosti prestrukturiranja hotelskega portfelja v lasti države in oblikovali vizijo," so poudarili na SDH, ki ga vodi Lidia Glavina.

Tudi zato bi lahko bila usoda Istrabenzovih hotelov precej  odvisna tudi od razpleta pogajanj o novi vladni koaliciji.

Poslovanje Istrabenz Turizma vse boljše

Poslovanje Istrabenz Turizma se je v zadnjih dveh letih močno popravilo. Po letu 2015, ko je prodala Kempinski Palace Portorož in Grand Hotel Adriatic v Opatiji, je izplavala iz rdečih številk. Od tedaj so se precej povečali tako prihodki kot poslovni rezultat.

V lanskem letu je Istrabenz Turizem ustvaril rekordnih 30 milijonov evrov prihodkov od prodaje in 1,6 milijona evrov dobička, s čimer je znatno presegel cilje. Posebej spodbudna je bila višina denarnega toka iz poslovanja (EBITDA), ki je znašal kar 6,5 milijona evrov.

Istrabenz Turizem, hoteli | Foto: Istrabenz Turizem Foto: Istrabenz Turizem

Vsega skupaj so ustvarili 363.967 prenočitev, kar je 11 odstotkov več kot v letu 2016. Tudi zato, ker je bil prvo polovico leta 2016 zaradi prenove zaprt hotel Slovenija. Okoli 85 odstotkov vseh prenočitev ustvarijo gosti iz tujine. Več jih je prišlo iz Nemčije, Avstrije, Italije, Rusije, Madžarske ter Srbije in Črne gore.

Znani so tudi rezultati za prve tri mesece letošnjega leta. V tem času je družba naštela 61.751 prenočitev, kar je približno na ravni leta pred tem, in dosegla tri odstotke višjo prodajo. V občini Piran je dosegla 37-odstotni tržni delež vseh realiziranih hotelskih prenočitev.

Ne spreglejte