Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Ponedeljek,
9. 7. 2018,
4.06

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,81

5

Natisni članek

Lon banka Sergej Racman Janko Medja Banka Slovenije Jaka Vadnjal

Ponedeljek, 9. 7. 2018, 4.06

5 let, 9 mesecev

Boj za oblast v hranilnici: Banka Slovenije na pomoč pošilja detektive

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,81

5

Janko Medja, Jaka Vadnjal | Foto STA

Foto: STA

V boj med domačimi vplivneži za hranilnico Lon, drugo najmanjšo bančno ustanovo pri nas, je posegla Banka Slovenije. Pred zamenjavo je rešila upravo, ki jo bremenijo notranja revizija in očitki podeljevanja spornih posojil osebam, ki ji pomagajo pri obrambi.

V četrtek je na vrata poslovneža Jožeta Kojca, enega od največjih lastnikov Lona, potrkal detektiv. Vročil mu je odločbo Banke Slovenije, v kateri ga bančni regulator obvešča, da ne bo smel glasovati na današnji skupščini. Ta bi morala biti v boju za Lon odločilnega pomena.

Jože Kojc | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Jože Kojc Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Na dnevnem redu skupščine je namreč imenovanje novega nadzornika Franca Žmavca, ki bi tehtnico prevesil v prid tabora, v katerem je Kojc in več domačih poslovnežev. Glavni med njimi je Sergej Racman, finančnik in lastnik ljubljanskega Koloseja. Ti si že dlje časa prizadevajo za zamenjavo prvega moža Lona Jake Vadnjala in prvega nadzornika Janka Medje.

Na skupščini pred mesecem dni jim je zmanjkalo le nekaj odstotkov glasov, da bi Medjo, nekdanjega predsednika uprave NLB, ki je zdaj eden ključnih mož v Lonu, razrešili s položaja.

Zdaj pa jim je načrte prekrižala odločba Banke Slovenije.

"En dan za prodajo delnic"

Kot je Kojc pojasnil za Siol.net, mu Banka Slovenije očita usklajeno delovanje z več delničarji, ki imajo skupaj v rokah nekaj več kot 33 odstotkov delnic Lona.

Na voljo jim je dala en dan, da prodajo delnice in lastniški delež v Lonu zmanjšajo pod deset odstotkov. V nasprotnem primeru bodo danes ostali brez večine glasovalnih pravic.

“Ne delujemo usklajeno, ampak nas druži nezadovoljstvo z delom aktualne uprave in nekaterih članov nadzornega sveta. Očitki Banke Slovenije ne držijo. Nakupe delnic Lona sem financiral sam, saj imam za to dovolj denarja,” je zatrdil Kojc.

Hranilnica LON | Foto: STA , Foto: STA ,

Banka Slovenije gleda vstran

Medtem ko je Banka Slovenije (upravičeno ali ne) ukrepala proti Kojcu in Racmanu, pa je očitno zamižala pri nasprotnem taboru, ki podpira dvojec Vadnjal-Medja.

Konec maja je namreč največji lastnik Lona postalo švicarsko podjetje Kylin Prime Group. To je v lasti istoimenskega irskega sklada, ki upravlja denar azijskih vlagateljev. Vplačalo je za dva milijona evrov delnic, s čimer je postalo 17-odstotni lastnik Lona.

Miro Senica je v Lon pripeljal novega lastnika, ki bo upravi pomagal ubraniti položaj. | Foto: STA , Miro Senica je v Lon pripeljal novega lastnika, ki bo upravi pomagal ubraniti položaj. Foto: STA , Toda dokumenti, ki jih imamo v uredništvu, nakazujejo na povezanost uprave in novega lastnika, ki ga v Sloveniji zastopa znani in vplivni odvetnik Miro Senica.

Kot smo razkrili na Siol.net, je uprava Lona njegovi odvetniški pisarni odobrila skoraj pol milijona evrov posojila. Ali so to naredili tudi zato, ker je Miro Senica pripeljal novega lastnika, ki jim bo pomagal ubraniti položaj, uradno ni mogoče izvedeti.

Katarina Kresal, Miro Senica
Novice Sporno posojilo Miru Senici, ki je pripeljal novega lastnika banke

Delniško parkirišče za irski sklad?

Racman in Kojc sta prepričana, da sta Vadnjal in Medja pri postopku povečanja kapitala kršila celo statut hranilnice in sprejela nezakonit sklep, zato da bi irskemu skladu omogočila vstop v lastništvo.

Prav tako bi moral Kylin Prime Group v skladu z zakonodajo do danes pridobiti dovoljenje Banke Slovenije za to, da ima v lasti več kot 10-odstotni delež v Lonu.

Sergej Racman je najglasnejši nasprotnik uprave Lona. | Foto: STA , Sergej Racman je najglasnejši nasprotnik uprave Lona. Foto: STA , Toda irski sklad, ki je še v zadnjem mesecu nagovarjal male delničarje Lona, naj mu prodajo svoje deleže, se je temu izognil z novim manevrom. Prodal je več kot polovico svojih delnic Lona, s tem pa svoj lastniški delež zmanjšal pod zakonski prag desetih odstotkov.

Ali je to naredil zaradi Banke Slovenije in ali je ta proti njemu morda sprožila enak postopek kot proti Racmanu in Kojcu, ni znano. "Banka Slovenije nadzorniških postopkov ne more komentirati in pojasnjevati," so pojasnili v Banki Slovenije.

Opozoriti pa je treba:

  • da je do prodaje prišlo le nekaj dni po tem, ko je Kojc z dopisom obvestil Banko Slovenije, da irski sklad krši zakonodajo in bi moral izgubiti glasovalne pravice,
  • da je irski sklad delnice prodal starim znancem iz Lona. Za več kot milijon evrov sta jih namreč odkupila finančnika Srečko Kenda in Damir Šešet, ki sta bila v preteklosti že pomembna lastnika Lona. Kenda, sicer nekdanji član uprave Istrabenza, je bil do marca letos celo v njegovem nadzornem svetu.

Šele v petek so sicer iz irskega sklada sporočili, da so na Banko Slovenije vložili zahtevo za izdajo dovoljenja za več kot 50-odstotni kvalificirani delež v hranilnici.

Hranilnica LON
Novice Petrol ne bo kupil banke

Pol milijona evrov za delnice

Kakšna so razmerja moči med delničarji, bo jasno šele na današnji skupščini. Tudi v dneh pred skupščino je bilo namreč veliko prometa z delnicami Lona.

Pospešeno jih je začelo odkupovati podjetje Zlata doba iz Brežic, ki naj bi to počelo v imenu irskega sklada. Po naših informacijah delničarjem Lona ponuja od 140 do 145 evrov na delnico. To je od 35 do 40 evrov več od cene, po kateri je nove delnice med povečanjem kapitala vplačal irski sklad.

Na skupščini pred mesecem dni je zmanjkalo le nekaj odstotkov glasov, da bi Janka Medjo razrešili s položaja. | Foto: Klemen Korenjak Na skupščini pred mesecem dni je zmanjkalo le nekaj odstotkov glasov, da bi Janka Medjo razrešili s položaja. Foto: Klemen Korenjak

Zlata doba je po naših ocenah za delnice odštela skoraj pol milijona evrov. Med tistimi, ki so temu podjetju prodali svoje delnice, sta tudi član uprave Lona Bojan Mandič in ena od ključnih uslužbenk hranilnice Eva Bogataj Zelič, sicer izvršna direktorica za finance.

Kdo je financiral te nakupe, ni znano. Po trditvah naših virov pa je tudi Zlata doba v preteklosti najemala posojila pri Lonu.

Kdo bo prevladal v Lonu

Lon ima trenutno štiri člane nadzornega sveta. Od tega sta upravi naklonjena Robert Ličen in Janko Medja, ki je tudi njegov predsednik in ima posledično odločilen glas.

Nasprotni tabor je večkrat poskušal prevzeti nadzorni svet, vendar pri tem ni bil uspešen. Drugače je bilo na skupščinah, kjer mu je uspelo izglasovati imenovanje posebnega revizorja, ki bo preveril nekatere domnevno sporne posle.

Ključne so okoliščine gradnje nove poslovne stavbe v Kranju, ki je Lon lani zaradi oslabitev pahnila v izgubo, in propadli projekt prodaje kriptožetonov. To je Lon omogočal na svojih bankomatih, a je posredovala Banka Slovenije in prepovedala tovrstne posle.

Uprava pod vodstvom Vadnjala že ves čas zavrača očitke in poudarja, da se poslovanje Lona izboljšuje.

Samo za organizacijo dogodka Palačinkijada pred sedežem Lona v Kranju je šlo skoraj 20 tisočakov. | Foto: Govori.se Samo za organizacijo dogodka Palačinkijada pred sedežem Lona v Kranju je šlo skoraj 20 tisočakov. Foto: Govori.se

Kaj je ugotovila notranja revizija v Lonu

Za Jaka Vadnjala in Janka Medjo kot njegovega nadzornika je obremenjujoče tudi poročilo službe notranje revizije.

Dokument, ki smo ga pridobili na Siol.net, največ pozornosti namenja izpolnjevanju strategije in letošnjih načrtov, računom za marketinške storitve in nekaterim poslom z zunanjimi izvajalci. Med drugim je bilo ugotovljeno:

- večina strateških aktivnosti, ki bi morale biti že končane in vpeljane, so šele v začetni fazi. Samo dva od 14 projektov sta bila popolnoma izvedena,

- lani so ciljne vrednosti dosegali samo pri dveh od šestih ključnih kazalnikov upravljanja tveganja,

- pri izboru zunanjih izvajalcev niso pridobili konkurenčnih ponudb. V enem primeru je bila pogodba podpisana, še preden je bil sprejet sklep uprave o izboru. Hkrati so se stroški programske opreme že knjižili, čeprav ta sploh še ni bila vpeljana,

- za prenovo blagovne znamke so porabili več kot 60 tisoč evrov, samo za organizacijo dogodka Palačinkijada pred sedežem v Kranju je šlo skoraj 20 tisočakov.

Manj kot teden dni po tem, ko je bilo končano revizijsko poročilo, je s položaja odstopil član nadzornega sveta Srečko Kenda, ki se je sedaj vrnil v lastništvo Lona.

Viceguvernerka v konfliktu interesov?

Pod odločbo Banke Slovenije o Hranilnici Lon je podpisana tudi viceguvernerka Irena Vodopivec Jean.

Njen soprog Bojan Jean je dolgoletni predsednik uprave Sklada obrtnikov in podjetnikov (SOP). Predsednik uprave Lona Jaka Vadnjal je član skupščine tega sklada. Gre za organ, ki sprejema ključne odločitve o skladu ter imenuje in razrešuje njegove nadzornike.

Bi se morala Irena Vodopivec Jena zaradi tega izločiti iz odločanja o Lonu? " Viceguvernerka Irena Vodopivec Jean ves čas svojega delovanja upravlja vse konflikte interesov povsod, kjer je to potrebno," so pojasnili na Banki Slovenije.

Ne spreglejte