SiolNET. Posel danes Novice
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bodo Yorkov delež Save kupili Madžari?

0,04

termometer

Rikli Sava turizem

Najverjetnejši kupec okoli 43-odstotnega deleža družbe Sava, ki je v lasti sklada York, je madžarski sklad Diofa Asset Management, ta je v lasti enega od najbogatejših Madžarov z dobrimi povezavami s krogom madžarskega premierja Viktorja Orbana, poročata televizija POP TV in časnik Delo.

Sklad York Global Finance Offshore naj bi bil poleti že blizu dogovora za prodajo svojega 43,23-odstotnega deleža Save, katere glavni del je družba Sava Turizem in ki je bila predvidena za državni odkup za vključitev v državni turistični holding, s Slovenskim državnim holdingom (SDH), a sklenitve posla ni bilo.

York je po navedbah omenjene televizije nato jeseni začel nov postopek prodaje in prejel dve ponudbi, hrvaško in madžarsko, a pogovore, ki so trenutno v sklepni fazi, nadaljeval le z madžarskim skladom. Pripravljen naj bi bil sprejeti kupnino v vrednosti 35 milijonov evrov, kar je po neuradnih informacijah precej manj od sicer nezavezujočih ponudb, ki so mesec ali dva prej prišle na Savo.

SDH in Kapitalska družba (Kad), ki imata v Savi 18,69- in 28,05-odstotni delež, bi lahko po navedbah televizije v primeru podpisa pogodbe v 30 dneh uveljavljala predkupno pravico. A naj po letnem načrtu upravljanja kapitalskih naložb države za leto 2022, s katerim je pretekli četrtek soglašala vlada, ne bi bilo več predvideno, da SDH delež v Savi poveča.

Sklad Diofa Asset Management, ki je bil ustanovljen leta 2009, je po navedbah Dela od leta 2020 v večinski lasti investicijske družbe Indotek Group, ki jo obvladuje Daniel Jellinek, eden od najbogatejših Madžarov, ta je po raziskavi madžarskega portala Direkt36.hu tako tudi poslovno blizu Orbanovemu zetu Istvanu Tiborczu.

Doslej je veljalo, da bo država lastništvo v Savi – ta je pomembna predvsem zaradi svoje družbe Sava Turizem, ki ima hotele in zdravilišča na Bledu, v Portorožu, Izoli, Strunjanu, Moravskih Toplicah, na Ptuju in v Radencih – povečala in ga skupaj z lastništvom nekaterih drugih turističnih družb prenesla pod državni turistični holding. V tem naj bi združili družbe Terme Olimia, Sava Turizem, Istrabenz Turizem, Thermana, Adria Ankaran, Hit Alpinea in turistično vejo novogoriškega Hita.

O družbi Istrabenz Turizem, ki ima med drugim v lasti šest hotelov v Portorožu in Terme Portorož, je omenjena televizija danes na podlagi neuradnih informacij poročala, da naj bi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je lastnica Istrabenz Turizma, vlado vprašala, ali bi lahko bila družba na prodaj, in sicer po navedbah televizije menda zaradi precejšnjega zanimanja, ki naj bi prihajalo z različnih koncev, predvsem pa tudi iz Madžarske.

SDH: Glede deleža v Savi več scenarijev

Slovenski državni holding (SDH) se je odzval na poročanje, da naj bi sklad York svoj okoli 43-odsotni delež Save prodal madžarskemu skladu Diofa Asset Management, potem ko so zastali pogovori o prodaji tega deleža SDH. 

SDH je v današnjem sporočilu za javnost potrdil, da je v prvi polovici leta 2021 vodil nezavezujoče pogovore o pogojih nakupa za pridobitev izpostavljenosti Yorka v družbi Sava. "Nezavezujoči pogovori so zastali, ker pogojev nakupa medsebojno nismo uskladili, razmere v panogi pa so bile po oceni SDH za sprejem nakupne odločitve, zelo negotove," so navedli.

"V hitro spreminjajočem se poslovnem okolju turistične panoge je namreč treba preučiti tako novonastala tveganja kot tudi več scenarijev, ki bodo v prihodnje narekovali najbolj optimalno upravljavsko odločitev SDH v zvezi s Savo," so zapisali.

Počivalšek: Prodaja državnega deleža Save v sedanjih razmerah bi pomenila škodo

Če bi država prodajala svoj delež Save v stanju, kot je sedaj, bi delala škodo slovenskemu turizmu, je danes na Facebooku objavil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Dodal je, da njegovo stališče ostaja jasno: najprej konsolidacija slovenskega turizma, šele nato prodaja.

"Prodaja v trenutku, ko je vpliv epidemije še vedno prisoten, bi povzročila neposredno škodo. In kdo bi odgovarjal za to?" se je vprašal minister.

 

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin