Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
22. 1. 2014,
17.45

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

les industrija

Sreda, 22. 1. 2014, 17.45

7 let, 2 meseca

Bo promocija slovenskega lesa obudila lesno industrijo?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vrednost kubičnega metra posekanega lesa se lahko do končnega izdelka lahko poveča tudi do 100-krat, vsakih 100 kubičnih metrov predelanega lesa pa v razvitejših državah predstavlja eno delovno mesto.

Žal velike pohištvene industrije v Sloveniji ni več, še posebno ne takšne, ki bi se lahko pohvalila z oblikovalskimi dosežki. Imamo pa ogromno gozdov, v katerih je idealen material za izdelovanje uporabnih predmetov in gradnjo.

Po aktualnih projekcijah bo leta 2020 povpraševanje po lesni surovini celo preseglo ponudbo. Medtem ko gre delu industrije, ki se ukvarja z lesno gradnjo in je inovativen, dobro, je slovenska pohištvena industrija povsem na tleh. Kje je prihodnost slovenskega lesa?

Prvi na svetu Tržni delež gradnje lesenih hiš v Sloveniji raste iz leta v leto in znaša okoli osem odstotkov. Opazen je tudi porast nekoč majhnih podjetij, ki, orientirana na tuje trge, že zaposlujejo več deset ljudi. Na ljubljanski fakulteti za lesarstvo so naredili križno lepljeno ploščo, ki je zadnja stopnja masivne lesene gradnje objektov in bo zlepljena z ekološkimi lepili. Ta je še v testni fazi in predstavlja prvi takšen izdelek na svetu.

Odlično priložnost rabe slovenskega lesa v obliki celulozne izolacije predstavlja energetska obnova stavb. Na trgu so tudi lesne plošče za zagotavljanje potresne varnosti starejših zgradb. In kaj še storiti?

Les=zares Javna agencija Spirit je zato na podlagi akcijskega načrta za povečanje konkurenčnosti slovenske gozdno-lesne verige do leta 2020 v lanskem letu začela promocijo rabe slovenskega lesa tako doma kot v tujini. V projekt, poimenovan Les=zares, so vložili 200 tisoč evrov, saj se zavedajo promocije pomena slovenskega lesa za ozaveščanje potrošnikov.

Med drugim so organizirali javni natečaj s področja lesnih gradenj, lesenih izdelkov in inovativne rabe lesa, na katerega se je odzvalo 173 ljubiteljev lesa, ki so les ponovno prepoznali kot strateško surovino in sodoben material za vrhunske oblikovalske dosežke.

Kako otrokom približati les Lesu je treba vdahniti nov pomen, zato pa je treba zavedanje o pomembnosti surovine začeti že v vrtcih in šolah. Otroke je treba izobraziti, navdušiti in prepričati, da je les uporaben in izredno prilagodljiv material. V sodelovanju s Centrom arhitekture so lani organizirali izobraževalne delavnice za otroke z nazivom Igriva arhitektura, na katerih so jim poskušali približati uporabo lesa.

"Otroci si tisto, kar delajo, tudi najbolj zapomnijo," je poudarila Lenka Makovec, ki je sodelovala pri izvedbi delavnic. Vse bolj mora biti v ospredju izobraževanje o kakovostnem oblikovanju v prostoru in možnosti trajnostne uporabe lesa, je prepričana Makovčeva.

Letos ostali brez sredstev za promocijo lesa Čeprav v letošnjem letu ni predvidenih sredstev za promocijo rabe lesa, vodja projekta Petra Drobne upa, da bodo v sodelovanju z drugimi ministrstvi vseeno našli sredstva za zavedanju o pomenu lesa pri mladih.

Ne spreglejte