Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 8. 2017,
4.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,75

11

Natisni članek

AZN Sava Re Adris Grupa Sergej Simoniti Ante Vlahović Zavarovalnica Sava zavarovalnice

Ponedeljek, 21. 8. 2017, 4.02

6 let, 7 mesecev

Bo peterica odprla vrata Hrvatom za naskok na slovensko pozavarovalnico?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,75

11

Boris Koprivnikar, minister za javno upravo | Foto STA

Foto: STA

Pred hrvaškim Adrisom so odločilni dnevi. Po naših informacijah bo ta teden znano, ali sme povečati lastniški delež v Savi Re. Država mu je medtem že prižgala rdečo luč pri drugem projektu, simbolnega pomena za njegovo krepitev na slovenskem trgu.

Strokovni svet Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) bo po napovedih v tem tednu odločal o Adrisovi vlogi za povečanje deleža tik pod prevzemni prag, ki znaša 33 odstotkov.

Svet, ki ga vodi direktor AZN Sergej Simoniti in je lani že zavrnil Adris, ima pet članov. S kadrovskimi spremembami je v njem pred kratkim še povečala vpliv vlada Mira Cerarja, ki je bolj ali manj že od samega začetka nenaklonjena Adrisovi krepitvi v Savi Re.

Simoniti je v petek za Siol.net zanikal, da se namerava izločiti iz odločanja o Savi Re. Pojavile so se namreč informacije, da naj bi bil v navzkrižju interesov, saj se bo čez manj kot pol leta zaposlil v zavarovalnici SID-PKZ. Po njegovih zagotovilih ni navzkrižja interesov, ni pa skrivnost, da Simoniti ne vidi ovir za izdajo soglasja Adrisu.

Adris Anteja Vlahovića, ki že dalj časa neuspešno naskakuje Savo Re, trenutno obvladuje slabo petino delnic Save Re. Njena največja lastnica je država, ki skupaj s svojimi pokojninskimi in vzajemnimi skladi obvladuje okoli 40 odstotkov delnic.

Premagali eno oviro, zdaj pred njimi še višja

Adris poskuša soglasje regulatorja trga dobiti že drugič v letu dni. 

Prvič je zanj zaprosil skupaj z družbo Croatia osiguranje, a mu ni uspelo. Na AZN so presodili, da je izpostavljenost Croatie osiguranje do hrvaških državnih vrednostnih papirjev preveliko tveganje za poslovanje naše druge največje zavarovalniške skupine.

Vlada Mira Cerarja ni naklonjena Adrisovi krepitvi v Savi Re. | Foto: Matej Leskovšek Vlada Mira Cerarja ni naklonjena Adrisovi krepitvi v Savi Re. Foto: Matej Leskovšek V drugo je Adris za dovoljenje zaprosil sam. Gre za finančno eno najmočnejših hrvaških družb. Lanska zgodovinska prodaja Tvornice duhana Rovinj (TDR) je na njen račun prinesla dobrih 500 milijonov evrov, v zadnjih petih letih pa je Adris v povprečju ustvarjal dobrih 55 milijonov evrov letnega čistega dobička.

A v vmesnem času je Adris in Croatio osiguranje doletela še ena velika težava - bankrot Agrokorja. Skupina Adris je v preteklosti prek TDR precej sodelovala z največjim hrvaškim koncernom, ki ji je uradno ostal dolžan 130 milijonov evrov. Torej več od dvoletnega dobička Adrisa.


Preberite še:

Napada Savo Re, da bi rešil težave zaradi Agrokorja 

Eden od najbogatejših Hrvatov gre nad Savo Re – drugič


Največji nefinančni upnik Agrokorja

Podatki vladnega pooblaščenca v Agrokorju Anteja Ramljaka razkrivajo, da je Adris njegov največji nebančni posojilodajalec. Finančno poročilo Adrisa za lansko leto razkriva, da bi lahko bile terjatve do Agrokorja še višje, in sicer presegajo 150 milijonov evrov. Do konca marca mu je uspelo izterjati 25 milijonov evrov. Dolg izhaja is časa sodelovanja Agrokorja s TDR.

Adris je eden največjih upnikov Agrokorja, ki ga vodi Ante Ramljak (desno). | Foto: STA , Adris je eden največjih upnikov Agrokorja, ki ga vodi Ante Ramljak (desno). Foto: STA , Tudi Croatia osiguranje je kot največja hrvaška zavarovalnica z 32-odstotnim tržnim deležem precej poslovala z Agrokorjevimi podjetji, saj zavaruje njihovo premoženje. Koliko neplačanih premij se je do zdaj nabralo, javno ni znano. 

Ali jih je med preučevanjem Adrisove vloge pridobila AZN, prav tako ni znano. Pri odločanju se bo lahko oprla le na javno objavljene podatke, o katerih pa bo težko dvomila. Hrvaška je članica Evropske unije, Adris in Croatia osiguranje pa kotirata na borzi, zato je težko dvomiti o resničnosti podatkov.

Vendar pa zadnje izkušnje z Agrokorjem in njegovimi podjetji, med katerimi najpomembnejši kotirajo na borzi, kažejo na precej domačijsko računovodenje in slabo delo revizorjev v največji hrvaški družbi.

Država ne ve, kaj bi s Savo Re

Medtem ko AZN odloča o vlogi Adrisa, se slovenska država očitno še noče izreči o tem, kakšne načrta ima s Savo Re oziroma ali namerava prodati svoj delež v Savi Re ali ga bo še krepila. Finančno ministrstvo se že dalj časa otepa sprejetja odločitve o novi strategiji upravljanja državnega premoženja. Ta bi dala tudi odgovor na vprašanje, ali je Sava Re zanjo strateška oz. pomembna ali naložba, ki jo namerava prodati.

Kljub temu je interes za Savo Re vedno večji. Po njej pogledujejo večje evropske zavarovalne skupine, ki v Sloveniji tudi že najemajo svetovalce. Špekulacij, kaj bo Adris pravzaprav naredil v Sloveniji, je veliko.

Finančno ministrstvo, ki ga vodi Mateja Vraničar Erman, se že dalj časa otepa sprejetja odločitve o novi strategiji upravljanja državnega premoženja. | Foto: Ana Kovač Finančno ministrstvo, ki ga vodi Mateja Vraničar Erman, se že dalj časa otepa sprejetja odločitve o novi strategiji upravljanja državnega premoženja. Foto: Ana Kovač Od tega, da želi dovoljenje za povečanje lastništva v Savi Re pridobiti le z namenom, da zviša vrednost svojega premoženja v zavarovalniški dejavnosti, to pa sčasoma proda, do tega, da se pripravlja na prevzem naše druge največje zavarovalniške skupine. Vlahović je konec prejšnjega meseca oznanil, da je Adris pripravljen na nove prevzeme, predvsem v dejavnostih, s katerimi se že ukvarja. 

Iz hrvaške vlade je sredi marca prišla informacija, da naj bi bil letos na prodaj še preostali 30-odstotni državni delež v Croatii osiguranje. Če bi se prodaja zares zgodila, bi Hrvaška v proračun dobila okoli sto milijonov evrov, kar je polovica načrtovanih prihodkov od privatizacije v letošnjem letu. Kot glavnega mogočega kupca omenjajo Adris.

Neprijetna vprašanja delničarjev Adrisa

Adris oziroma njegov največji lastnik Vlahović ima v zadnjem času precej težav z delničarji.

V vrhu Adris Grupe se že več let pojavljajo različna nesoglasja glede strateške usmeritve skupine. Že predlani se je Vlahović razšel s Plinijem Cuccurinom, soustanoviteljem Adrisa in drugim največjim lastnikom, ki ima v lasti slabih 13 odstotkov navadnih delnic. 

Cuccurin, ki je kmalu zatem s pomočjo slovaško-češke finančne skupine J&T začel pripravljati sovražni prevzem Adrisa, se je zavzemal za agresivnejše širjenje skupine. Motila sta ga tudi prelaganje prodaje Tobačne tovarne Rovinj in vstop v zavarovalniško dejavnost. Tega že pred tem niso odobravali niti nekateri preostali solastniki in menedžerji Adrisa.


Preberite še:

Zoran Janković: S šefom Adrisa sem se nazadnje videl prejšnji mesec 

Ima Adris v Savi Re trojanskega konja? 

Rdeča luč hrvaškemu Adrisu za naskok na Savo Re


Do kdaj bo Vlahović še vodil Adris?

Letos je bilo ustanovljeno združenje malih delničarjev Adris Grupe, ki ob pohvalah na račun Adrisa izrekajo tudi čedalje več kritik: da Adris potrebuje svež veter in energijo, da je precej konservativen pri naložbah in da premalo vlaga v tujino.

Hrvaški viri trdijo, da naj bi se Ante Vlahović v kratkem dejansko upokojil. | Foto: Matej Povše Hrvaški viri trdijo, da naj bi se Ante Vlahović v kratkem dejansko upokojil. Foto: Matej Povše Na junijski skupščini se je sploh prvič zgodilo, da so Vlahoviću postavili precej neprijetnih vprašanj. Opozarjali so predvsem na Adrisovo izpostavljenost do Agrokorja. Zanimalo jih je tudi, kako ima Adris zavarovane svoje terjatve do Agrokorja.

Skrbi jih tudi, kdo bo v prihodnje vodil Adris, saj Vlahović že izpolnjuje pogoje za upokojitev. Hrvaški viri trdijo, da naj bi se Vlahović v kratkem dejansko upokojil. Ostal naj bi le do konca največje turistične investicije na Hrvaškem. Gre za 85 milijonov evrov vredno posodobitev hotela Park v Rovinju, ki velja za eno najlepših hotelskih lokacij na Jadranu. Končali naj bi jo pred začetkom prihodnje sezone.

Preberite več -> Se oče naskoka na Savo Re res umika?

Adris Grupa je v prvih šestih mesecih letošnjega leta ustvarila 22,5 milijona evrov čistega dobička. Največ je k temu doprinesla Croatia osiguranje. Bruto premija v prvem polletju se je povečala za 2,7 odstotka, na več kot 250 milijonov evrov.

Milijonski posel za slovensko državo splaval po vodi

Medtem ko Vlahović že tri leta neuspešno naskakuje Savo Re, je njegova Croatia osiguranje poskušala prodreti na slovenski trg.

Na javnem razpisu za zavarovanje nepremičnin v lasti Republike Slovenije je ponudila precej nižje premije od Zavarovalnice Triglav, Zavarovalnice Sava in Generalija.

AZN pod vodstvom Sergeja Simonitija bo v tem tednu sprejel odločitev o Savi Re. | Foto: STA , AZN pod vodstvom Sergeja Simonitija bo v tem tednu sprejel odločitev o Savi Re. Foto: STA , Za triletno požarno, potresno in drugo zavarovanje bi morala država odšteti manj kot štiri milijone evrov. Za primerjavo, konkurenčne zavarovalnice so bile pripravljene državne nepremičnine zavarovati za nekaj več kot šest milijonov evrov, v enem od sklopov pa je bila ponudba Croatie osiguranje skoraj polovico nižja od konkurenčnih.

Kljub temu so se na ministrstvu za javno upravo pod vodstvom Borisa Koprivnikarja konec julija odločili, "da se javno naročilo v nobenem sklopu ne odda". Odločitev še ni pravnomočna, saj je Croatia osiguranje že vložila zahtevek za revizijo.

Če bi največji hrvaški zavarovalnici vendarle uspelo, bi kljub nizki ponujeni ceni naredila pomemben korak k uveljavitvi na našem trgu. Že lani je v Sloveniji odprla podružnico, na javnih razpisih pa se poteguje tudi za druge večje zavarovalne posle v državi.

Spomnimo, da so v preteklosti na slovenski trg vstopili ali poskušali vstopiti nekateri regionalni velikani, tudi s poskusi prevzemov največjih domačih zavarovalnic. Večini od njih je načrt spodletel, pozneje pa jim je uspelo zbrati po zgolj nekaj milijonov evrov letnih premij.

V igri za vodenje AZN več visokih uslužbencev

Sergej Simoniti konec letošnjega leta zapušča položaj direktorja AZN. Odhaja na SID-PKZ, kjer bo prevzel vodenje ene od najmanjših slovenskih zavarovalnic.

Na ministrstvu za javno upravo so že objavili razpis za novega direktorja za šestletni mandat. Prejeli so tri prijave, po naših informacijah sta jih oddali:

  • Mojca Piškurić, namestnica direktorja AZN, in
  • Gorazd Čibej, ki je prav tako zaposlen na agenciji in sedi v strokovnem svetu AZN. Čibej je ustanovni član vodilne koalicijske stranke SMC.

V posebni natečajni komisiji za izvedbo postopka so generalni sekretar na finančnem ministrstvu Andrej Verhovnik Marovšek, vodja direktorata za finančni sistem Urška Cvelbar in profesor na ljubljanski pravni fakulteti Vid Jakulin.

Kdaj bodo na ministrstvu za finance pod vodstvom Mateje Vraničar Erman sprejeli odločitev o novem direktorju AZN in ga posredovali v imenovanje državnemu zboru, še ni znano. Predvidevajo, da se bo to zgodilo jeseni.

Bogata odpravnina za skrite male delničarje

V Savi Re, kjer so v prvem četrtletju ustvarili 4,5 milijona evrov čistega dobička, bodo že v kratkem okoli milijon evrov porabili za izplačilo malih delničarjev Zavarovalnice Sava, nekdanje Zavarovalnice Maribor.

Na skupščini, ki bo 8. septembra, bodo odločali o iztisnitvi preostalih malih delničarjev, ki imajo v rokah vsega 0,26 odstotka delnic Zavarovalnice Sava. Ponuja jim denarno odpravnino v višini 23,94 evra na delnico, kar je bistveno več od njihove knjigovodske vrednosti, ki je konec lanskega leta znašala nekaj več kot deset evrov.

Kdo bo prejel bogato denarno odpravnino, ni znano. Vsi mali delničarji se skrivajo za fiduciarnimi računi pri KDD, Privredni banki Zagreb, Erste Group in Addiko Bank.

Ne spreglejte