Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 7. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,75

9

Natisni članek

Agrokor Croatia Osiguranje AZN Sava Re Ante Vlahović Adris Grupa

Torek, 11. 7. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Napada Savo Re, da bi rešil težave zaradi Agrokorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,75

9

Ante Vlahović | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Hrvaški Adris znova naskakuje Savo Re. Tokrat bo največja težava njegova izpostavljenost do razpadajočega Agrokorja. Po neuradnih informacijah naj bi bil skupni znesek terjatev skupine Adris precej višji od javno priznanega. Ali lahko načeta finančna stabilnost spremeni načrte Adrisa v zvezi s Savo Re?

Adris je delnice Save Re, druge največje domače zavarovalniške skupine, začel kopičiti že pred tremi leti, potem ko je prevzel največjo hrvaško zavarovalnico Croatio Osiguranje. Trenutno obvladuje slabo petino delnic Save Re. Že nekaj časa ne skriva ambicij, da bi svoj lastniški vpliv bistveno povečal, čemur bolj ali manj prikrito nasprotuje slovenska politika. 

Direktor AZN Sergej Simoniti se čez manj kot pol leta poslavlja. Še prej bo odločil o zahtevi Adrisa za povečanje lastniškega deleža v Savi Re. | Foto: STA , Direktor AZN Sergej Simoniti se čez manj kot pol leta poslavlja. Še prej bo odločil o zahtevi Adrisa za povečanje lastniškega deleža v Savi Re. Foto: STA , Lani je Adris na Agencijo za zavarovalni nadzor (AZN) prvič poslal vlogo za povišanje deleža tik pod prevzemni prag, ki znaša 33 odstotkov. Dovoljenja ni dobil, neuradno zato, ker je pri Croatii Osiguranje, ki je vlogo oddala skupaj z Adrisom, agencija ugotovila previsoko izpostavljenost do hrvaških državnih obveznic in posledično preveliko tveganje. 

Adris zdaj poskuša znova. Kot so pred dnevi za Siol.net potrdili na sedežu Adrisa, so na AZN oddali vlogo za povečanje lastniškega deleža do prevzemnega praga.

Agrokor jim dolguje najmanj 200 milijonov evrov

V primerjavi z lanskim letom pa so se tveganja v poslovanju Adrisa in Croatie Osiguranje v letošnjem letu bistveno povečala. Adris je namreč največji nebančni upnik Skupine Agrokor. 

Po do zdaj znanih podatkih naj bi skupna izpostavljenost Skupine Adris do Agrokorja znašala okoli 200 milijonov evrov. Za primerjavo: lanska zgodovinska prodaja Tvornice duhana Rovinj (TDR) je na račun Adrisa prinesla dobrih 500 milijonov evrov, v zadnjih petih letih pa je Adris v povprečju ustvarjal dobrih 55 milijonov evrov letnega čistega dobička.

Po neuradnih informacijah naj bi bila izpostavljenost Adrisa in Croatie Osiguranje celo višja od do zdaj objavljene. Skupaj naj bi znašala okoli 300 milijonov evrov. Za primerjavo: vrednost Save Re na Ljubljanski borzi trenutno znaša nekaj manj kot 270 milijonov evrov.


Preberite še:

Rdeča luč hrvaškemu Adrisu za naskok na Savo Re 

Zoran Janković: S šefom Adrisa sem se nazadnje videl prejšnji mesec


Združena Sava Re in Croatia v roke večjemu igralcu?

Zato ne preseneča, da so se znova pojavile informacije, da v Adrisu že preučujejo možnosti prodaje svoje zavarovalniške dejavnosti vključno s Savo Re. 

Sava re | Foto: STA , Foto: STA , Najprej naj bi želeli okrepiti svoj lastniški vpliv v Savi Re, saj bi za paket obeh zavarovalnic z močno mrežo na Balkanu lahko iztržili bistveno višjo kupnino. Pojavljajo se celo ugibanja, ali bi Adris lahko izkoristil nizko ceno delnice Save Re na borzi in objavil prevzem, kar bi ustvarilo dodaten pritisk na AZN. 

O tem, da se Adris kljub naskoku na Savo Re že pogovarja o takojšnji prodaji zavarovalniške dejavnosti, se je prvič ugibalo v mesecih po prevzemu Croatie Osiguranje. Takrat se je namreč izkazalo, da je njeno poslovanje bistveno slabše od pričakovanj Adrisa.

"Ostajamo pri ambicijah, da bomo v vseh poslih, s katerimi se ukvarjamo, torej tudi v dejavnosti zavarovalništva, prvi v regiji," uradno sporočajo iz Adrisa.

Vrtoglavi dolgovi, končna številka še ni znana

Toda kolikšen izkupiček si lahko v sanaciji Agrokorja obetajo njegovi upniki, v tem trenutku ni jasno. 

Iz Agrokorja so v preteklem tednu prišle informacije o novi finančni injekciji v višini 480 milijonov evrov, s katerimi je izredna uprava poskušala pomiriti predvsem dobavitelje in druge upnike. Zadnji si nikakor niso oddahnili, saj še nikomur niso znane razsežnosti Agrokorjeve luknje. 

Podatek, koliko terjatev do družb v Agrokorjevem koncernu so prijavili upniki, bi moral biti znan že pred dnevi, vendar so rok podaljšali do jeseni. Kot smo pretekli teden razkrili na Siol.net, se neuradno omenja znesek, višji od enajstih milijard evrov.

Agrokor | Foto: STA , Foto: STA , Tudi podatki, ki so jih morale pod pritiskom delničarjev in javnosti v zadnjih tednih objaviti Agrokorjeve družbe, ki kotirajo na Zagrebški borzi, so skrb vzbujajoče. Jamnica je na primer objavila, da ji Agrokor in njene hčerinske družbe dolgujejo 183 milijonov evrov in da jamči za 3,66 milijarde evrov za Agrokorjeve obveznosti do finančnih upnikov ter več kot pol milijarde do drugih Agrokorjevih družb. Ti zneski nekajkrat presegajo vrednost podjetja.

Banke in zavarovalnice že odpisujejo milijone …

Nejasnosti so bile tudi razlog za pismo hrvaške centralne banke, ki so ga v preteklih dneh prejele hrvaške banke. 

Bančni regulator je v njem poostril pravila za oblikovanje rezervacij za terjatve, ki se nanašajo na Agrokor. Od bank je zahteval, da za plasmaje koncernu Agrokor oblikujejo 50-odstotne rezervacije. Tolikšne rezervacije je zahteval tudi za posojila podjetjem, ki so bila z Agrokorjem povezana lastniško in ekonomsko. 

Krog komitentov, za katere morajo banke oblikovati ustrezne rezervacije, se je tako razširil na vse upnike Agrokorja, v hrvaški javnosti pa se že ugiba o tem, kako se bo zaradi Agrokorja znova povišal delež slabih terjatev v bilancah bank in katere banke bo pahnil v rdeče številke.

Hrvatska narodna banka je s stresnimi testi že maja ocenila, da bi domače banke po blagem scenariju lahko izgubile vsako drugo kuno, s katero so kreditirale Agrokor, in vsako peto, s katero so kreditirale njegove dobavitelje. V najslabšem primeru bi morale odpisati 70 odstotkov terjatev do Agrokorja in 40 odstotkov do družb, ki so z njim povezane.


Preberite še:

Se "oče" naskoka na Pozavarovalnico Sava res umika? 

Ima Adris v Savi Re trojanskega konja?

Potrjeno: Hrvati v naskoku na drugo največjo zavarovalniško skupino v Sloveniji


… koliko bo izgubil Adris?

S podobnimi izgubami se bodo morali sprijazniti tudi preostali upniki. Sodeč po letnem finančnem poročilu je uprava Adrisa za terjatve do Agrokorja oblikovala 40-odstotne rezervacije, iz česar je mogoče sklepati, da pričakuje, da bo vsaj 60 odstotkov njenih terjatev poplačanih. Vendar ta številka glede na dogajanje v Agrokorju najverjetneje ne bo dokončna. 

Croatia Osiguranje | Foto: STA , Foto: STA , Predsednik uprave in največji lastnik Adrisa Ante Vlahović je na nedavni skupščini delničarje poskušal pomiriti z besedami, da imajo terjatve zavarovane z instrumenti, za katere jamčita tudi Jamnica in Konzum. Toda medtem je že postalo jasno, da so jamstva podjetij iz Agrokorjevega koncerna močno presegla vrednosti teh podjetij in so zato zavarovanja praktično ničvredna. 

Podobno kot v Adrii tudi v Croatii Osiguranje zatrjujejo, da imajo svoje terjatve dobro zavarovane. Na vprašanja Siol.net so odgovorili, da so terjatve do Agrokorja zavarovane z ustrezno protivrednostjo v nepremičninah ter da "na noben način ne ogrožajo poslovanja in načrtov družbe".

Na Hrvaški agenciji za nadzor finančnih storitev (Hanfa) podatkov o izpostavljenosti posameznih hrvaških zavarovalnic ne razkrivajo. Po podatkih, ki so dostopni Hanfi, in na podlagi stresnih testov, ki jih je za interne potrebe naredila agencija, pa je zavarovalniški trg na Hrvaškem stabilen. "Delež vlaganj v Agrokor in z njim povezanih podjetij predstavlja 1,1855 odstotka v skupnem premoženju zavarovalnic," so nam pojasnili.

Agrokor maje Hrvaško

Kljub pomirjujočim tonom, ki prihajajo iz hrvaških državnih institucij, poznavalci razmer napovedujejo črne mesece. 

Šele v drugi polovici leta bo jasno, kakšna bomba je padla na Hrvaško zaradi Agrokorja, kakšne bodo posledice na bilance bank, zavarovalnic in pokojninskih družb ter rating državnih obveznic, do katerih so izpostavljeni. Ob tem le redkokdo verjame, da se bo Agrokor izognil stečaju brez zajetne državne pomoči.

AZN | Foto: STA , Foto: STA , Zato se zastavlja vprašanje, kako bo primernost Adrisa in Croatie Osiguranje glede na njune pričakovane izgube v Agrokorju in posledično negotovost v poslovanju vrednotil slovenski regulator zavarovalniškega trga. Če je lani AZN zmotila prevelika izpostavljenost Croatie Osiguranje do hrvaških državnih obveznic, je težko verjeti, da bi letos lahko spregledala razmere, ki majejo celotno hrvaško državo. 

Zaradi varovanja zaupnih podatkov na AZN kot običajno o konkretnem primeru ne želijo govoriti. Zagotovili so le, da vsako zahtevo za izdajo dovoljenja za pridobitev kvalificiranega deleža presojajo celovito.

Ne spreglejte