Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 10. 2016,
5.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,55

2

Natisni članek

Sava Re Kolinda Grabar-Kitarović Adris Grupa Croatia Osiguranje AZN Miro Cerar Tihomir Orešković PZU Ante Vlahović

Torek, 11. 10. 2016, 5.00

6 let, 6 mesecev

Se "oče" naskoka na Pozavarovalnico Sava res umika?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,55

2

Ante Vlahović | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Ante Vlahović, eden najvplivnejših poslovnežev na Balkanu in največji posamični lastnik Adris Grupe, naj bi se zaradi zdravstvenih razlogov počasi umaknil s položaja predsednika uprave. Kako bo to vplivalo na hrvaški naskok na Pozavarovalnico Savo in kakšno vlogo imajo v zgodbi Poljaki?

Spopad za Savo Re, največjo slovensko pozavarovalnico, že nekaj časa tarčo Adris Grupe, ki za zdaj obvladuje petino njenih delnic, utegne v prihodnjih mesecih dobiti novo dinamiko.

V hrvaški skupini, ki je leta 2014 z nakupom Croatie Osiguranje skozi velika vrata vstopila v zavarovalništva, se namreč v prihodnjih mesecih obeta več sprememb:

  1. Se Vlahović umika?

    Ante Vlahović, dolgoletni predsednik uprave in največji lastnik Adris Grupe, se po neuradnih informacijah z več virov pripravlja na postopen umik s položaja. Takšno odločitev naj bi sprejel zaradi zdravstvenih razlogov.

    V Adris Grupi teh informacij niso komentirali. Kot eden od mogočih Vlahovićevih naslednikov se omenja Damir Vanđelić, investicijski direktor Adris Grupe, ki je bil lani v igri za položaj predsednika hrvaške vlade.
     
  2. Nova uprava Croatie Osiguranja

    Že danes bo nadzorni svet Croatie Osiguranje v Rovinju, kjer je sedež Adris Grupe, imenoval novo upravo največje hrvaške zavarovalniške družbe. To informacijo so v Adrisu, ki ima v lasti dobrih 62 odstotkov Croatie Osiguranja, za Siol.net potrdili.

    "Pred nam je nova faza rasti in razvoja na popolnoma liberaliziranem tržišču. Za to potrebujemo nova znanja in izkušnje na vseh ravneh v Croatia Osiguranje, zato je logično pričakovati okrepitev naše upravljavske ekipe," so pojasnili v Adrisu.
     
  3. Špekulacije: Adris Croatio prodaja Poljakom

    V zadnjem tednu so se na Hrvaškem okrepile informacije, da se Adris Grupa umika iz zavarovalniške dejavnosti. To posledično pomeni, da bi prodala svoj večinski delež v Croatia Osiguranju. Med interesenti se omenja največja poljska zavarovalnica PZU, ki je že leta 2013 ob Adrisu edina oddala zavezujočo ponudbo za nakup Croatie Osiguranja.

    Že takrat se je špekuliralo, ali je Adris le prehodni, politično bolj sprejemljiv lastnik največje hrvaške zavarovalnice, ki jo bo čez čas prodal Poljakom. 28 odstotkov Croatie Osiguranja je še vedno v lasti hrvaške države. Ob januarskem nastopu vlade Tihomirja Oreškovića je bilo mogoče slišati, da se bo ta delež znašel na državnem seznamu za prodajo.

Morda vas zanima tudi:

Deutsche Bank, bomba neslutenih razsežnosti, o kateri Cerarjeva vlada ne razmišlja

Kaj je Hillary Clinton vedela o Zoranu Jankoviću

Rezerva za pokojnine ali spopad elit za milijardno premoženje


 Adris Grupa ima v lasti skoraj dvajset odstotkov Save Re, svoj delež v njej pa želi še povečati.  | Foto: STA , Adris Grupa ima v lasti skoraj dvajset odstotkov Save Re, svoj delež v njej pa želi še povečati. Foto: STA ,

Informacije o umiku iz zavarovalništva so v Adrisu zanikali. "Že večkrat smo ponovili, da želi biti Adris v vseh svojih ključnih panogah – turizmu, zdravi hrani in zavarovalništvu – največji regionalni igralec. V zavarovalništvu bomo to ob organski rasti dosegli tudi z mogočimi prevzemi uspešnih družb. Zavarovalništvo torej ostaja naša strateška dejavnost," odgovarjajo v Adrisu.

V PZU na naša vprašanja niso odgovorili. Poljaki so trenutno sredi investicijskega cikla, saj se z Unicreditom pogajajo o nakupu tamkajšnje banke Pekao. Ena od potencialnih tarč PZU je bila tudi Zavarovalnica Triglav, ki za zdaj ostaja strateška naložba države. 

Slovenski "da" Adris Grupi?

Kot je znano, ima Adris Grupa že nekaj časa nogo med vrati največje domače pozavarovalnice, sicer druge največje zavarovalniške skupine v Sloveniji, ki pod svojim okriljem združuje tudi Zavarovalnico Maribor in Tilio. V lasti ima skoraj dvajset odstotkov Save Re, svoj delež v njej pa želi še povečati.

Že pred časom so v Adris Grupi potrdili, da jih zanima povečanje tega deleža. Agencija za zavarovalni nadzor (AZN) bo tako po napovedih že prihodnji teden odločala o tem, ali bodo lahko Hrvati svoj delež povečali do 33 odstotkov, torej tik pod prevzemni prag. O tem, kam se bo nagibala končna odločitev, je po informacijah iz virov blizu AZN še prezgodaj napovedati. 

V vladi Mira Cerarja naskoku Adrisa na Savo Re niso naklonjeni.  | Foto: Ana Kovač V vladi Mira Cerarja naskoku Adrisa na Savo Re niso naklonjeni. Foto: Ana Kovač

Politična (ne)sprejemljivost posla

Vsaj v teoriji Adris Grupa s pridobitvijo dovoljenja ne bi smela imeti težav, saj je že leta 2014 prepričala hrvaškega regulatorja in postala lastnik Croatie osiguranje. Tudi finančna sposobnost Adris Grupe ne bi smela biti vprašljiva, saj je lani za pol milijarde evrov Tobačno tovarno Rovinj prodala Britancem. 

Drugo vprašanje je politična sprejemljivost posla, saj v vladi Mira Cerarja naskoku Adrisa na Savo Re niso naklonjeni. 

Spori v Adrisu

Vlahovićev odhod bi zagotovo vplival tudi na razplet dogajanja okrog Save Re. 

Javna skrivnost je, da v vrhu Adris Grupe že več let prihaja do različnih nesoglasij glede strateške usmeritve skupine. Že predlani se je Vlahović razšel s Plinijem Cuccurinom, soustanoviteljem Adrisa in drugim največjim lastnikom, ki ima v lasti slabih 13 odstotkov navadnih delnic. 

Cuccurin, ki je kmalu zatem s pomočjo slovaške-češke finančne skupine J&T začel pripravljati sovražni prevzem Adrisa, se je zavzemal za agresivnejše širjenje skupine. Motila sta ga tudi prelaganje prodaje Tobačne tovarne Rovinj in vstop v zavarovalniško dejavnost. Tega že pred tem niso odobravali tudi nekateri ostali solastniki in menedžerji Adrisa. 

Kam bo šel Adris, če Vlahović gre?

Tudi zato je mogoče pričakovati, da se bo ob boju za morebitnega Vlahovićevega naslednika znova odprlo tudi vprašanje strateških smernic Adrisa. Medtem ko je skupina sredi velikega investicijskega ciklusa, v okviru katerega napoveduje velika vlaganja v turizem in prehrano (zanimala naj bi se tudi za Podravko, lastnico Žita), si več pomembnih delničarjev že pred tem želi svoje deleže prodati. 

Prav v tem gre verjetno iskati razloge, da nameravajo v Adris Grupi pospešiti svoje načrte za izdajo delnic na londonski borzi. To naj bi se po najnovejših napovedih zgodilo že prihodnje leto. Največji posamični lastnik Adrisa je še vedno Vlahović, ki ima v rokah dobrih 20 odstotkov navadnih delnic. Ob Cuccurinu sta preostala dva največja lastnika Adrisa – z 10,8 oziroma 6,2 odstotka delnic – skrita za skrbniškimi računi.

Croatia Osiguranje je že pred časom v Sloveniji ustanovila podružnico.  | Foto: STA , Croatia Osiguranje je že pred časom v Sloveniji ustanovila podružnico. Foto: STA ,

Omeniti velja, da Adris v Slovenijo vstopa po dveh tirih. Ob Adrisu, ki kupuje delnice Save Re, je Croatia Osiguranje že pred časom v naši državi ustanovila podružnico. Ta je postala članica Slovenskega zavarovalnega združenja (SZZ), ki sodeluje pri pripravi zakonodajnih predpisov, pregled pa ima nad celotnim trgom. 

Poljska in Hrvaška – "naravni zaveznici"

S slovenskim zavarovalniškim trgom se že nekaj časa spogleduje tudi poljska PZU. Njeno zanimanje za vstop na Hrvaško pa sovpada tudi s siceršnjim politično-gospodarskim zbliževanjem med našo južno sosedo in Poljsko. 

Od lani je poljsko podjetje OT Logistics petinski lastnik Luke Rijeka. Poljski železniški operater PKP Cargo je s hrvaškim HŽ Cargo podpisal sporazum o strateškem sodelovanju. Poljski predsednik Andrzej Duda in hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović, ki je septembra obiskala Poljsko, pa sta ključna zagovornika nove evropske pobude Baltik–Jadran–Črno morje, ki bi po njunem združevala "naravne zaveznike" v tem prostoru. 

Obe državi se nahajata tudi na vstopnih točkah novega energetskega koridorja Baltik–Jadran, ki bi nekdanjim državama vzhodnega bloka omogočil zmanjšanje odvisnosti od ruskega plina.

Ne spreglejte