SiolNET. Posel danes Novice
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Blizu nas odprli prvo pametno trgovino brez prodajalcev in blagajn

10

termometer

Konzum | V trgovini je nameščenih kar 150 kamer.  | Foto: STA
V trgovini je nameščenih kar 150 kamer. Foto: STA

Hrvaški trgovec Konzum je v Zagrebu odprl prvo pametno trgovino, v kateri ni blagajn in prodajalcev. Namesto njih je v trgovini nameščenih 150 kamer, vanjo pa je mogoče vstopiti s QR-kodo. Naslednja najbližja tovrstna trgovina je v Münchnu, po svetu pa jih je približno 200, piše Jutarnji list. 

Hrvaška skupina Fortenova, ki ima od trgovskih verig poleg Konzuma v lasti tudi Mercator, je v središču Zagreba odprla prvo pametno trgovino v jugovzhodnem delu Evrope. Največja novost pametne trgovine Konzum smart je ta, da v trgovini ni blagajn, kar pomeni, da trgovina deluje prek mobilne aplikacije.

Kako deluje? 

Uporabnik si mora pred vstopom na svoj pametni telefon naložiti mobilno aplikacijo Konzum, se znotraj nje registrirati, da ga sistem poveže z eno od kartic, ki jih uporablja, in tako obdela plačilo, izbrati možnost Konzum SMART in ob vhodu v trgovino skenirati kodo. Šele nato ga bo sistem spustil v trgovino, kjer nato vzame želene izdelke, sistem pa mu bo zanje avtomatsko zaračunal prek aplikacije.

V Konzumu so pojasnili, da je plačilo opravljeno, takoj ko uporabnik izdelek vzame s police, če izdelek vrne na polico, pa aplikacija uporabniku istočasno vrne tudi znesek. Transakcija je sklenjena ob izstopu iz trgovine, nato pa na mobilno aplikacijo prispe elektronski račun.

Pri tem velja poudariti, da uporabnik v trgovino ne more vstopiti, če na računu kartice, ki jo je vnesel v aplikacijo, nima 50 evrov. Ko na vhodu poskenira QR-kodo, se znesek 50 evrov avtomatsko odpiše z uporabnikovega računa, po odhodu iz trgovine pa mu ga mora vrniti. V Konzumu pojasnjujejo, da gre za neke vrste zavarovanje pred morebitno škodo ali krajo, ki bi jo kupec lahko povzročil, ta znesek pa se po odhodu iz trgovine vrne na račun.

Nameščenih 150 kamer 

Da takšna trgovina lahko deluje, skrbi 150 kamer, ki so razporejene po celotni trgovini. Strankam niso vidne, saj so nameščene visoko nad njihovimi glavami.

V Konzumu so navedli, da so, če pride do nepredvidene situacije, predvideli, da lahko stranka stopi v stik z njihovim klicnim centrom in reši težavo.

V Sloveniji bodo trgovino odprli na podlagi izkušenj v Zagrebu

"Podoben koncept trgovine je že nekaj časa tudi v naših načrtih, odločitev pa bo sprejeta tudi na podlagi izkušenj kolegov v Konzumu," so na vprašanje, ali nameravajo podobno trgovino odpreti tudi Sloveniji, sporočili iz Merkatorja.
Konzum Novice V Konzumu na Hrvaškem začeli s prikazovanjem cen v kunah in evrih Mercator. Novice Agrokor prenesli na drugo podjetje, Mercator ostaja pri "starem" #video

 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin