Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 9. 2013,
15.25

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

OZS avtoprevozniki vlada

Petek, 6. 9. 2013, 15.25

5 let, 6 mesecev

Avtoprevozniki zagrozili s protestom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Avtoprevozniki, ki jih združuje sekcija za promet pri OZS-ju, so za čas med 1. in 15. oktobrom napovedali protest, če vlada do konca prihodnjega tedna ne bo ugodila njihovim zahtevam.

Svojo prošnjo za razrešitev zahtev cestnih prevoznikov so naslovili tudi na predsednico vlade Alenko Bratušek.

Od vlade terjajo takojšnje ukrepe Sekcija za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), je razmere obravnavala na četrtkovi skupščini in med drugim ugotovila, da je iz dosedanjih odgovorov vlade razvidno, da ta najbolj ključnih zahtev prevoznikov ne želi razrešiti. Zato so po burni razpravi sklenili, da od vlade terjajo takojšnje ukrepe.

Prevozniki zahtevajo, da se jim zagotovi najmanj šest milijonov evrov subvencij za nakupe gospodarskih vozil z motorji Euro 5 EEV in Euro 6 od leta 2010 do 2013. Sredstva subvencij naj se razdelijo med prevoznike tako, da bi vozila z motorji Euro 5 EEV lahko dobila najmanj 4000 evrov, vozila z motorji Euro 6 pa najmanj 6000 evrov.

Ob tem zahtevajo zagotovitev polnega vračanja trošarine za pogonska goriva gospodarskih vozil prevoznikom brez 20-odstotnega znižanja, ter da se ekološka taksa vrača prevoznikom ob nakupih goriva skozi vračilo trošarine. "S takso na izpust ogljikovega dioksida, ki znaša 0,037 evra za liter goriva, prispevajo prevozniki v državni proračun več kot 60 milijonov evrov na leto," je pojasnil sekretar sekcije za promet pri OZS-ju Bojan Pečnik.

Avtoprevozniki se prav tako ne strinjajo s predlogom dviga cen letnih vinjet za kombinirana vozila na 220 evrov. Kot ob tem opozarjajo, bodo namreč poleg prevoznikov prizadeti tudi ostali obrtniki in podjetniki, ki uporabljajo transportna vozila.

Če minimalne zahteve predstavnikov prevoznikov ne bodo uslišane, bodo ti med 1. in 15. oktobrom izvedli proteste skupaj s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, Zadružno zvezo Slovenije, Sindikatom kmetov Slovenije, Gospodarsko zbornico Slovenije in Avtoprevozniško zbornico, so še sporočili iz sekcije za promet pri OZS.

Ne spreglejte