SiolNET. Posel danes Novice
0,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Avstralci za slabih 200 milijonov kupujejo Jub

0,43

termometer

JUB
Prodaja Juba, ki je lani dosegal rekordne rezultate, je tako eden od največjih prevzemnih poslov v zadnjih letih. Foto: STA

Najstarejšega slovenskega proizvajalca barv Jub naj bi po poročanju medijev za nekaj več kot 191 milijonov evrov kupila avstralska družba Dulux. Pogodbo naj bi po poročanju Financ podpisali zvečer, novi lastnik pa naj bi se zavezal, da bo sedež in proizvodnjo ohranil v Sloveniji.

Avstralska družba Dulux naj bi po poročanju Radia Slovenija in Financ za delnico Juba neuradno ponudila 5.500 evrov. Za nakup se je potegoval tudi nizozemski AkzoNobel, ki naj bi ponudil še 300 evrov več, a so ga lastniki po poročanju Radia zavrnili, ker se ni zavezal, da bo družba sedež in proizvodnjo ohranila v Sloveniji. V finalnem izboru se je za družbo potegoval še izraelski Tambour, so ob tem poročale Finance.

Avstralci so del japonske korporacije

Avstralski Dulux je sicer del japonske multinacionalke Nippon Paint Holdings. Pogodbo naj bi po poročanju omenjenega časnika podpisali danes zvečer, novi lastniki pa naj bi se zavezali k ohranjanju proizvodnje in razvoja v Dolu pri Ljubljani, ohranitvi blagovne znamke, Jub pa naj bi postal središče avstralske družbe za njeno poslovanje v Evropi.

Korporacija, nebotičnik Posel danes Američani v Sloveniji odpirajo razvojni center in že iščejo sto ljudi

Lastniki so iskali strateškega lastnika

Kot so v preteklosti že poročale Finance, so zdajšnji lastniki – večinoma gre za (nekdanje) vodilne in zaposlene, ki družbo obvladujejo prek družbe pooblaščenke – že vnaprej izključili možnost prodaje Juba finančnim vlagateljem, torej skladom. Želeli so namreč strateškega lastnika, ki bi Jubov program razvijal naprej.

Prodaja Juba, ki je lani dosegal rekordne rezultate, je tako eden od največjih prevzemnih poslov v zadnjih letih. Rezultat iz poslovanja pred amortizacijo je znašal 19 milijonov evrov, omenjalo pa se je, da bi bil posel lahko sklenjen po 10-kratniku EBITDA, navajajo Finance. Neto dolg družbe je ob koncu lanskega leta znašal 2,2 milijona evrov.

janša Posel danes Janša povabil Tima Cooka: Zato naj Apple investira v Slovenijo delavci tovarna Posel danes Slovenija ima rekordno pomanjkanje delovne sile

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin