SiolNET. Posel danes Novice
0,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

AVK: Zaseg delnic Mercatorja ni nesorazmeren ukrep

0,34

termometer

Mercator
Z začasnim zasegom delnic Mercatorja, ki so v lasti Agrokorja, ni prišlo do nesorazmernega posega v pravico do zasebne lastnine, poudarjajo v AVK. Foto: STA

Z začasnim zasegom delnic Mercatorja, ki so v lasti Agrokorja, ni prišlo do nesorazmernega posega v pravico do zasebne lastnine in pravico do svobodne gospodarske pobude, trdi AVK, ki je delnice zasegla za zavarovanje plačila globe v višini 53,9 milijona evrov. Tudi višina globe se ne zdi sporna, saj je določena glede na promet celotne skupine.

"Z začasnim zasegom vseh delnic ni prišlo do nesorazmernega posega v pravico do zasebne lastnine in pravico do svobodne gospodarske pobude, saj glede na vsakodnevna nihanja vrednosti delnic ni mogoče predvideti, kakšno vrednost bodo imele ob pravnomočnosti odločbe o prekršku," je v današnjem pojasnilu zapisala agencija za varstvo konkurence (AVK).

Agrokor. Mercator. Ivica Todorić. Novice Todorić zavrača odgovornost za zaplete z Agrokorjevimi delnicami Mercatorja

AVK: Ne bomo postali lastnik Mercatorja

AVK je sporočila, da z začasnim zasegom delnic ni in ne bo postala lastnica Mercatorja, saj je začasni odvzem delnic namenjen izključno zavarovanju izvršitve odločbe o prekršku. S tem se je, tako pravijo na AVK, v celoti strinjalo tudi pristojno sodišče. AVK je hrvaškemu Agrokorju izrekla globo, ker ni priglasil koncentracije, potem ko je Agrokorjeva švicarska družba Agrokor prevzela družbo Ardeya Global, ki je lastnica polnilnice vode Costella.

V Agrokorju trdijo, da je sklep agencije o zasegu delnic protiustaven, arbitraren in nezakonit ter da je AVK pri izdaji sklepa o začasnem odvzemu delnic grobo kršila pravila postopka. Ocenjujejo, da je globa nesorazmerna, ker je AVK za podjetje, ki ima milijon evrov prometa, izdala kazen v višini 54 milijonov evrov ter zasegla delnice, ki so vredne 140 milijonov evrov, je decembra v Ljubljani povedal prvi mož Agrokorja in Fortenove, na katero so prenesli zdrave dele Agrokorja, Mercatorja pa še ne, Fabris Peruško.

Mercator Posel danes Sodišče odločilo glede zasega delnic Mercatorja

"Višina globe je odvisna od ustvarjenih prihodkov od prodaje"

AVK v današnjem sporočilu, ki ga je objavila zaradi številnih medijskih objav in komentarjev, pojasnjuje, da je po zakonu globa za nepriglasitev ali prepozno priglasitev koncentracije do deset odstotkov letnega prometa v koncentraciji udeleženega podjetja skupaj z drugimi podjetji v skupini v predhodnem poslovnem letu.

"Višina globe je pri obravnavi tovrstnih prekrškov odvisna od ustvarjenih prihodkov od prodaje v koncentraciji udeleženega podjetja, ki bi koncentracijo moralo priglasiti in je prekršek storilo, skupaj z drugimi podjetji v skupini (v konkretnem primeru od letnega prometa skupine Agrokor), ne pa od letnega prometa ciljnega podjetja, ki je v konkretnem primeru podjetje Ardeya Global skupaj s podjetjem Costella, oziroma vrednosti transakcije," so navedli.

Mercator, Agrokor, sindikati Posel danes Odvzem Mercatorjevih delnic: Agrokor vložil pritožbo

Pojasnili, zakaj so se odločili za začasni zaseg delnic

Za začasni zaseg delnic se je agencija odločila, "ker obstaja bojazen in velika verjetnost, da z odločbo o prekršku izrečena globa ne bo izvršena". Poleg tega prekrškovnega postopka pri AVK v zvezi s prevzemom Costelle teče tudi upravni postopek, v katerem agencija presoja, ali je koncentracija skladna s pravili konkurence. Ta postopek še ni končan, ker ji Agrokor tudi po izrečeni kazni v višini 40 tisoč evrov, ki jo je že plačal, še ni predložil vseh zahtevanih podatkov, je danes pojasnila agencija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin