SiolNET. Posel danes Novice
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

AVK Agrokorju podaljšala zaseg Mercatorjevih delnic

0,02

termometer

Mercator
Foto: STA

Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK) se je odločila, da Agrokorju podaljša zaseg Mercatorjevih delnic. "Agencija se je odločila za podaljšanje ukrepa zavarovanja izvršitve odločbe o prekršku," so danes za STA povedali v AVK.

AVK je Agrokorju delnice Mercatorja začasno odvzela sredi lanskega decembra, in sicer zaradi zavarovanja izvršitve odločbe o prekršku, s katero mu je zaradi domnevno storjenega prekrška pri prevzemu polnilnice vode Costella odmerila globo v znesku 53,9 milijona evrov. Delnice Mercatorja je v imenu države oz. AVK zasegla Finančna uprava RS, navaja STA.

Ustavno sodišče zavrglo Agrokorjevo pritožbo 

Potezo varuha konkurence je potrdilo tudi ljubljansko okrajno sodišče, nedavno pa je še ustavno sodišče zavrglo Agrokorjevo pritožbo. Šestmesečno obdobje zasega Mercatorjevih delnic se izteka v teh dneh, varuh konkurence pa je po pričakovanju zaseg podaljšal. Za koliko časa, niso navedli, najverjetneje pa gre za naslednjih šest mesecev, piše STA.

V Fortenovi pričakujejo prenos delnic Mercatorja do konca leta

Odločitev Javne agencije RS za varstvo konkurence (AVK), da Agrokorju podaljša zaseg Mercatorjevih delnic, hrvaške skupine Fortenova, ki je prevzela zdravi del nekdanjega hrvaškega koncerna, ni presenetila. Kot so pojasnili za STA, pričakujejo, da bo do prenosa delnic Mercatorja z Agrokorja na njihovo skupino prišlo do konca leta.

"V skupini Fortenova, žal, nismo presenečeni nad odločitvijo AVK, ki jo še naprej razumemo kot neutemeljeno in nezakonito. Proti kazni, ki nam je izrečena neupravičeno, in proti podaljšanju zasega delnic se bomo tudi v naprej borili z vsemi pravnimi sredstvi, ki so na razpolago," so se odzvali na vprašanje STA o naslednjih potezah.

Kot so po pisanju STA poudarili, "prestavljanje in onemogočanje prenosa delnic Mercatorja z Agrokorja na Fortenovo najbolj škodi ravno Mercatorju, ki za nadaljnji razvoj potrebuje močnega in stabilnega lastnika, kakršnega ima v skupini Fortenova". Ob tem si izrazili pričakovanje, da bodo pogoji za prenos delnic kmalu izpolnjeni in da bo do prenosa prišlo do konca letošnjega leta.

"O nadaljnjem postopanju agencije vam ne moremo odgovoriti," so bili danes skopi v AVK. Skladno z zakonom o prekrških sicer začasni odvzem delnic traja največ šest mesecev in ga je mogoče s sklepom podaljšati še za največ šest mesecev, sklep o podaljšanju zavarovanja izvršitve odločbe pa izda organ, ki je začasno odvzel listine in predmete, poroča STA.

Zaseg onemogoča prenos večinskega deleža Mercatorja na Fortenovo

Podaljšanje zasega delnic Mercatorja tako še naprej onemogoča prenos večinskega deleža Mercatorja z Agrokorja na zdravo jedro, družbo Fortenova, kjer je že pristala večina družb finančno nasedlega Agrokorja. Prenos Mercatorja na Fortenovo je bilo sicer pričakovati že konec lanskega leta, a se je zapletlo zaradi neuspešnega pridobivanja soglasja bank upnic Mercatorja. Term trgovec dolguje več sto milijonov evrov, ročnost posojil pa bo treba sredi prihodnjega leta, ko zapadejo v plačilo, reprogramirati. Vodstvo Mercatorja sicer pri tem ne pričakuje težav, poroča STA.

Prvi mož Fortenove Fabris Peruško je nedavno dejal, da glede zasega delnic še vedno potekajo razni pravni postopki. Bolj konkreten ni želel biti, računa pa, da bodo v kratkem ustvarjeni pogoji za prenos Mercatorja na Fortenovo. Kot eno od opcij je omenil tudi plačilo 53,9 milijona evrov globe v postopku zaradi prevzema polnilnice vode Costella, v katerem je AVK delnice zasegla, piše STA.

Za prenos Mercatorja morata biti ob odmrznitvi omenjenih delnic izpolnjena še dva predpogoja. Potrebno je še dovoljenje Evropske komisije, ki ga v Zagrebu pričakujejo v nekaj mesecih, Fortenova pa mora dobiti tudi soglasje vseh 56 bank upnic Mercatorja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin