Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Suzana Rankov

Torek,
12. 9. 2017,
11.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

16

Natisni članek

Anton Černe Janez Bukovnik Maja Makovec Brenčič Športna loterija

Torek, 12. 9. 2017, 11.50

6 let, 6 mesecev

Astronomske odpravnine na Športni loteriji: vsi so vedeli vse in nič

Suzana Rankov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

16

Janez Bukovnik | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Nadzorni svet Športne loterije se bo zaradi pritiska javnosti v kratkem seznanil z okoliščinami astronomskih izplačil ob upokojitvi nekdanjega predsednika uprave Janeza Bukovnika. Nadpovprečna nagrada ob upokojitvi pa ni edini privilegij tamkajšnjih vodilnih.

"Ne glede na to, da gre za zasebno družbo in ne glede na to, kdo je prejemnik omenjene odpravnine, je takšna višina nedvomno previsoka. Še zlasti ob dejstvu, da se na ministrstvu za šport borimo tako rekoč za vsak evro za to področje."

Tako je ministrica za šolstvo in šport Maja Makovec Brenčič komentirala razkritje Siol.net o visokih odpravninah ob upokojitvi dveh članov uprave na Športni loteriji

Datum seje še ni znan

Najverjetneje je tudi takšno stališče ministrice ob pritisku javnosti botrovalo temu, da se je nadzorni svet odločil še enkrat preveriti zakonitost izplačil uprave. Datum seje še ni določen. V nadzornem svetu sicer sedi tudi predstavnik države dr. Boro Štrumbelj, ki zatrjuje, da ni bil seznanjen z višino zneska odpravnine.

Odpravnina, ki sta jo prejela nekdanja člana uprave Športne loterije, je previsoka, meni ministrica za šolstvo in šport Maja Makovec Brenčič. | Foto: Bojan Puhek Odpravnina, ki sta jo prejela nekdanja člana uprave Športne loterije, je previsoka, meni ministrica za šolstvo in šport Maja Makovec Brenčič. Foto: Bojan Puhek "Če bo nadzorni svet ugotovil, da je bilo pri pogodbah o zaposlitvi karkoli narobe, bom ukrepal. Sam pa v pogodbena razmerja ne morem posegati," je dejal novi predsednik uprave Edvard Kolar

Kolar na strani Bukovnika in Černeta

Iz njegovih pojasnil je mogoče razbrati, da za zdaj niso odkrili kršitev zakonodaje. Toda tega loteriji tudi nihče ne očita. Ključno vprašanje je, zakaj si za privilegije delijo na stotine tisoč evrov, medtem ko slovenskemu športu kronično primanjkuje denarja. 

Kolar poudarja, da so zasebna družba: "Z odpravninami so oškodovani kvečjemu lastniki. Na izplačilo koncesij Fundaciji za šport in Fiho stroški za delovanje loterije ne vplivajo." 

S po petinskim deležem so lastniki Športne loterije:

  • Pošta Slovenije,
  • Smučarska zveza Slovenije,
  • Olimpijski komite Slovenije in
  • Nogometna zveza Slovenije. 

Ob tem je potrebno znova poudariti, da je država z zakonom dala Športni loteriji monopol pri prirejanju športnih stav. Njeno poslanstvo je namreč skrb za financiranje športnih in invalidskih organizacij. Da bi ohranila monopol, ki ga ima Športna loterija, se je vlada celo zoperstavila Evropski komisiji.

Odpravnine za tri vodilne bodo astronomski strošek

Odpravnine bodo dodobra posegle v letošnje bilance Športne loterije:

  • poleg prejšnjega predsednika uprave Janeza Bukovnika tudi člana uprave Antona Černeta ob skorajšnji upokojitvi čaka bogata odpravnina. Po naših informacijah naj bi bil upravičen do 12 povprečnih plač nagrade ob upokojitvi, kar pomeni okoli 150 tisoč evrov bruto.
  • Poleg tega se bo po naših informacijah upokojila tudi ena svetovalk uprave. Njena odpravnina ob upokojitvi naj sicer ne bi dosegala številk članov uprave, naj bi pa bila vseeno nadpovprečno visoka. 
  • Kot kaže, se bo skupni strošek odpravnin gibal okoli pol milijona evrov.

Koliko bo Športna loterija, ki sicer na letni ravni za stroške dela tridesetih zaposlenih porabi dobra dva milijona evrov, letos skupaj odštela za odpravnine ob upokojitvi, novi predsednik uprave Edvard Kolar ni želel razkriti. 

"Če bo nadzorni svet ugotovil, da je bilo pri pogodbah o zaposlitvi karkoli narobe, bom ukrepal," je dejal novi predsednik uprave Edvard Kolar.  | Foto: STA , "Če bo nadzorni svet ugotovil, da je bilo pri pogodbah o zaposlitvi karkoli narobe, bom ukrepal," je dejal novi predsednik uprave Edvard Kolar.  Foto: STA ,

Za primerjavo: Fundacija za šport je v lanskem letu prejela 3,7 milijona evrov koncesijskih dajatev Športne loterije, Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij pa 990.000 evrov. 

Deležni so bili še drugih privilegijev

Na dan pa prihajajo nove informacije o privilegijih vodilnih na Športni loteriji. 

Če bi se nadzorni svet Športne loterije odločil za predčasen odpoklic Janeza Bukovnika, bi mu pripadalo 24 plač odpravnine ali okoli 300 tisočakov. Njegova upokojitev je Športno loterijo stala pol manj, vendar še vedno visokih 12 plač ali skoraj 150 tisoč evrov. Zakonski minimum je odpravnina v višini dveh povprečnih plač.

Medtem ko se je predsednik nadzornega sveta Ljubo Jasnič zavil v molk, je bolj zgovoren njegov predhodnik Tone Jagodic, ki je tudi podpisan pod individualne pogodbe o zaposlitvi uprave. Pogodbe so bile sklenjene leta 2012, ob zadnjem podaljšanju mandata Bukovniku in Černetu.

Jagodic privilegije utemeljil z uspešnostjo poslovanja

O konkretnih podatkih Jagodic ni želel govoriti, češ da so pogodbe o zaposlitvi poslovna skrivnost. Zatrdil je le, da zneski, ki se pojavljajo v javnosti, niso točni. Prav tako ni želel komentirati naših informacij, da naj bi imela Janez Bukovnik in Anton Černe možnost dobiti 24 plač odpravnin, če bi ju nadzorni svet predčasno odpoklical.

​​​​​​​Kot razlog, da so se odločili za takšne pogodbe o zaposlitvi, je nekdanji prvi nadzornik Tone Jagodic navedel uspešno poslovanje Športne loterije,  | Foto: STA , ​​​​​​​Kot razlog, da so se odločili za takšne pogodbe o zaposlitvi, je nekdanji prvi nadzornik Tone Jagodic navedel uspešno poslovanje Športne loterije, Foto: STA , Kot razlog, da so se odločili za takšne pogodbe o zaposlitvi, je navedel uspešno poslovanje Športne loterije, ki da je eno od najboljših podjetij v kategoriji srednje velikih podjetij. 

Pri tem so se po njegovih besedah oprli na priporočila Združenja manager, saj je Športna loterija zasebna družba, ki ne zapade pod omejitve za podjetja v državni lasti.

Močno presegali tudi priporočila menedžerskega združenja

Toda priporočila Združenja manager pri sklepanju menedžerskih pogodb so veliko manj velikodušna, kot so bili nadzorniki Športne loterije:

  • ob upokojitvi vodilnih menedžerjev namreč predlagajo nagrado v višini najmanj šestih povprečnih mesečnih plač. Na loteriji so ta znesek podvojili.
  • Podobno velja za odpravnino v primeru odpoklica. Medtem ko stanovsko združenje predlaga odpravnino v višini bruto zneska letnega zaslužka zadnjega koledarskega leta, so na loteriji temu dodali še eno koledarsko leto. 

Pogodbo, ki so jo takratni nadzorniki imeli deset dni možnost komentirati in so jo na koncu soglasno podprli, je sicer po trditvah Jagodica z upravo usklajeval Aleš Hauc, nekdanji predsednik uprave Pošte Slovenije. 

"Glede na rezultate so se nam takšni prejemki zdeli primerni. Dobre menedžerje je treba nagraditi," je dejal Jagodic. 

V razmerah, ko se Šporni loteriji ni potrebno boriti s konkurenco in ji denar od športnih stav praktično sam priteka v blagajno, je sicer težko ocenjevati uspešnost menedžerjev. V konkretnem primeru pa že leta govorimo celo o padanju ali stagnaciji prihodkov.

Posli Športne loterije s sorodniki uprave

Na Edvarda Kolarja smo naslovili tudi vprašanje, ali namerava preveriti posle Športne loterije z družinskimi člani zaposlenih. Po naših informacijah naj bi imeli sklenjeno najmanj pogodbo s podjetjem, ki je lastniško povezano s članom uprave Antonom Černetom. Z loterijo naj bi sodeloval tudi sin Janeza Bukovnika, vendar le kot zaposleni v enem od podjetij, s katerim sodeluje loterija.

Kolar na naša vprašanja pisno ni odgovoril, v telefonskem pogovoru pa nam je zatrdil, da se bo zavzemal za spoštovanje kodeksa. 

Več o tem: Boj za športne milijone: kdo bo močnejši, Čeferinovi ali Kocijančičevi?

Ne spreglejte