SiolNET. Novice Slovenija
0,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Maturo opravilo skoraj 94 odstotkov kandidatov

0,18

termometer

matura, dijaki, šola
Foto: Bojan Puhek

Na Državnem izpitnem centru so danes predstavili rezultate letošnje splošne mature, ki kažejo skoraj 94-odstotno uspešnost kandidatov. Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je dejala, da je uspeh podoben lanskemu. Nekih večjih odstopanj pri maturi sicer po njenih besedah v zadnjem triletju ni, kar pomeni, da je uspeh približno enak.

Letos je splošno maturo po ministričinih besedah na 84 šolah po Sloveniji opravljalo skupaj 6.248 kandidatov, kar je nekoliko manj kot lani, ko jih je bilo 6.376. Maturo je prvič opravilo 5.235 kandidatov ali 93,67 odstotka, kar je nekoliko več kot lani, ko jih je bilo uspešnih 93,45 odstotka. Skupna uspešnost kandidatov, torej tudi tistih, ki so ponovno opravljali maturo, na splošni maturi je bila sicer 88-odstotna, lani 87,3-odstotna.

Vse točke osvojilo 271 dijakov

Najboljših maturantov, ki so bili ocenjeni s 30 in več točkami, je bilo letos 271 in prihajajo s 47 gimnazij iz 34 krajev. Najvišji možni uspeh je letos doseglo nekaj manj kandidatov, in sicer deset, lani jih je bilo 15. Tudi tokrat so bila dekleta uspešnejša od fantov. Po ocenah ministrice, ki opravlja tekoče posle, sicer nekih večjih odstopanj pri splošni in poklicni maturi v zadnjem triletju ni, kar pomeni, da generacijsko dosegamo približno enake uspehe. Tako gre po njenih besedah le za to, koliko tistih najodličnejših ali malo manj najodličnejših imamo, sicer pa da so standardi znanja ustrezno doseženi. Po ocenah ministrice, ki opravlja tekoče posle, sicer nekih večjih odstopanj pri splošni in poklicni maturi v zadnjem triletju ni, kar pomeni, da generacijsko dosegamo približno enake uspehe. Tako gre po njenih besedah le za to, koliko tistih najodličnejših ali malo manj najodličnejših imamo, sicer pa da so standardi znanja ustrezno doseženi. Foto: STA

Na novinarski konferenci so predstavili tudi rezultate spomladanskega roka poklicne mature. To je na 145 srednjih šolah in organizacijah za izobraževanje odraslih skupaj opravljalo 8.061 kandidatov (lansko leto nekaj manj), od tega 6.927 dijakov in 1.134 preostalih.

Od 7.626 kandidatov, ki so poklicno maturo v celoti opravljali prvič, je preizkus uspešno opravilo 7.024 kandidatov ali 92,11 odstotka, kar je nekoliko manj kot lani (93,15 odstotka). Uspešnost vseh kandidatov na poklicni maturi je bila sicer 90,5-odstotna (lani 91,3-odstotna).

Mednarodno maturo, ki jo izvajajo tri šole v Sloveniji, pa je opravljalo 66 dijakov iz Slovenije in 20 tujcev. Pri tem je bilo na mednarodni maturi kar 37 zlatih maturantov, kar pomeni, da so dosegli vsaj 40 točk od skupno možnih 45 točk. V Ljubljani in Mariboru je na Gimnaziji Bežigrad in II. Gimnaziji Maribor mednarodno maturo namreč pisala že 27. generacija, na Gimnaziji Kranj pa sedma.

Zadnji rok za opravljanje mature sledi v septembru

Kandidati so po navedbah predsednika državne komisije za splošno maturo Blaža Zmazka opravljali splošno maturo iz 35 maturitetnih predmetov. Kot je dejal, je bilo skupno na šolah izvedenih 32.510 izpitov, 1.054 zunanjih ocenjevalcev je ocenilo 67.661 izpitnih pol. Rezultati splošne mature v spomladanskem roku so objektivni in verodostojni ter primerljivi z rezultati predhodnih let, je med drugim dejal Zmazek.

Predsednik komisije za poklicno maturo Boris Dular je povedal, da so kandidati maturitetna spričevala in obvestila o uspehu prejeli na svojih šolah že v petek. Kandidati, ki so opravljali poklicno maturo, so opravljali tudi izpite iz posameznega predmeta splošne mature, ki je pogoj za vpis v univerzitetne študijske programe. Od 1.544 kandidatov, ki so opravljali izpit iz 24 različnih predmetov (lani 25), jih je bilo 1.197 ali 77,5 odstotka uspešnih (lani 77,7 odstotka), je dejal.

matura, dijaki, šola Novice Dijaki bodo lahko staršem preprečili vpogled v ocene #video

Direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc je povedal, da so pri poklicni maturi izvedli več kot 31 tisoč izpitov. Kot novost je omenil nadaljevanje uvajanja elektronskega ocenjevanja, ki so ga začeli lani. "Lani je bilo na tak način ocenjenih šest predmetov, letos nadaljnjih šest," je pojasnil in dodal, da je načrt, da bodo celotno splošno maturo e-ocenjevali do leta 2021.

Ob tem je spomnil, da kandidati v treh dneh po objavi rezultatov lahko oddajo na državni izpitni center zahtevo za vpogled v izpitno dokumentacijo, lahko pa vložijo tudi pisni ugovor na način izračuna izpitne ocene ali obrazložen pisni ugovor na oceno. Sicer pa je četrtek zadnji rok za prijavo k jesenskemu izpitnemu roku splošne mature, je še dodal Zupanc.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin