SiolNET. Novice Slovenija
4,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dijaki bodo lahko staršem preprečili vpogled v ocene #video

4,33

termometer

S prvim septembrom se polnoletnim dijakom obetajo spremembe, saj bodo lahko samostojno odločali o vpogledu staršev v svoje ocene. Sami si bodo lahko opravičevali tudi izostanke. Stroka ima o novosti deljena mnenja, šolsko ministrstvo pa se sklicuje na novo evropsko uredbo o varovanju osebnih podatkov, so poročali v oddaji Danes na Planet TV. 

Staršem polnoletnih dijakov bo dostop do ocen njihovih otrok z novim šolskim letom onemogočen. Nekateri spremembo pozdravljajo, drugi se zgražajo. Alenka Krapež, Ravnateljica Gimnazije Vič, novega pravilnika ne pozdravlja in poudarja, da se ji zdi nesmiselno, da tako kot starš nima nobene pravice, temveč zgolj dolžnosti.

Je prepoved vpogleda ocen res korak k samostojnosti?

Dijaki tretjih in četrtih letnikov bodo lahko zavrnili soglasje in šola s starši ne bo smela več sodelovati. Poleg tega si bodo lahko sami napisali tudi opravičilo. ''Starši bi morali imeti vseeno vpogled. Tudi če si star 18 let, še nisi tako odrasel,'' je spremembo komentirala srednješolka Ajda Flisar. ''Zagotovo se bo zgodilo izkoriščanje sistema, učni uspeh bo slabši,'' je še dodala Ajda. matura, dijaki, šola | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

''Vsekakor mislim, da je prav, da je s tem nekaj samostojnosti, če obstaja medsebojno zaupanje med starši in otroki,'' je komentiral Miran Jablanovec, sicer tudi sam oče otrok.

Starši, učitelji in tudi učenci opozarjajo, da bi se lahko zgodilo izkoriščanje sistema in to bi pomenilo slabši učni uspeh. ''Pri teh otrocih zagotovo,'' se je strinjala Anita Jablanovec, mati šoloobveznih otrok.

Člen aktualen že iz leta 1999

Sprememba zakona ni nova, saj je 14. člen pravilnika, ki septembra letos vstopa v veljavo, popolnoma identičen 16. členu pravilnika iz leta 1999. 

Prepovedi dijakov tudi v prihodnjem šolskem letu ne bodo množične, menijo učitelji. Ravnatelji pa se strinjajo, da je otrokom treba dovoliti, da odrastejo, a da člen sam po sebi k temu ne bo pripomogel.

28. otroški parlament 2018 Novice Mladi si v šolah želijo več prakse #video energija Novice Slovenska osnovna šola, ki sama proizvaja elektriko #video Lidl Slovenija Hrana ni za tjavendan Trendi Več kot 5.200 otrok za manj zavržene hrane v vrtcih in šolah

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 851
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin