Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
24. 12. 2013,
8.28

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Hrvaška

Torek, 24. 12. 2013, 8.28

7 let, 2 meseca

Arabci hočejo hrvaške bike, jim lahko pomagajo Slovenci?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Medtem ko si v Sloveniji belimo glave s tem, kako v državo privabiti tuje vlagatelje in zagotoviti nova delovna mesta, so bogate Arabce k našim južnim sosedom zvabili biki.

Poslovneži iz Združenih arabskih emiratov želijo vlagati v hrvaško živinorejo. Na Hrvaškem se zanimajo za nakup pol milijona živih bikov in ovnov letno, da bi zadovoljili svoje potrebe po tej vrsti mesa in izdelkih iz njega. Živali bi z ladjami transportirali v Emirate, tam pa bi po islamskem načinu zakola živih živali tržili halal proizvode. Muslimani verjetno hrvaškim klavnicam ne zaupajo.

Posel bi bil vreden 300 milijonov dolarjev na leto Z mesom bi oskrbovali trge Združenih arabskih emiratov in Bližnjega vzhoda, posel pa bi bil na letnem nivoju vreden 300 milijonov dolarjev. Hrvaški živinorejci so seveda navdušeni nad ponudbo, ki pa je trenutno zaradi premajhnih zmogljivosti še ne morejo uresničiti. Hrvaška proizvodnja govedine je trenutno namreč trikrat manjša, drobnica pa celo trinajstkrat manjša od arabskega povpraševanja. Ali bi našim južnim sosedom lahko posel speljali Slovenci?

"Nikakor," odgovarja Matija Rigler, vodja oddelka za živinorejo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Slovenije. Slovenija na letnem nivoju vzgoji okoli 120 tisoč glav pitane govedi, zato ima za zagotavljanje zahtevanih količin klavnih živali občutno premajhne zmogljivosti. Po mnenju Riglerja bodo imeli težave tudi Hrvati. "Lahko pa bi morda sodelovali s Slovenci. Zagotovo je velik muslimanski trg zanimiv tudi za slovensko govedorejo, ki bi se ga morali lotiti bolj sistematično," je prepričan Rigler.

So pa slovenski živinorejci po Riglerjevih besedah v zadnjem času opazili povečano hrvaško povpraševanje po bikih. Tudi cena je v zadnjem času nekoliko poskočila.

Evropa ne more konkurirati Latinski Ameriki Nekoliko drugače pa meni predsednik Gospodarsko interesnega združenja (GIZ) Meso Izidor Krivec, ki pravi: "V Sloveniji govedo v celoti zakoljemo. Počasi ne bomo imeli več niti samooskrbe z govejim mesom. Takšnih količin tujemu kupcu nikakor ne moremo zagotoviti."

Arabski kupci govedine so po Krivčevih besedah tradicionalno vezani na govedino iz Latinske Amerike, zato dvomi, da ji Evropa lahko konkurira. "Zaradi občasnih zdravstvenih težav ameriške govedi, se sicer pojavlja večje povpraševanje po evropski govedini," pojasni Krivec. Latinska Amerika ima namreč celoletno vegetacijo, kjer živali ni treba zapirati v hleve in konzervirati krme za zimo. "Evropa bo tako glede pridelave hrane, ne samo govedine, na dolgi rok zagotovo izgubljala boj z Latinsko Ameriko," napoveduje predsednik GIZ Meso. Tudi hrvaški govedorejci bodo po njegovem mnenju težko konkurirali Latinski Ameriki.

Halal standard Evropi povzroča težave Evropska govedina je za Arabce nezanimiva tudi zaradi halal standarda, ki zahteva klanje na živo, kar pa v Sloveniji in EU ni dovoljeno, izjema je le Francija. Lahko pa tja izvažamo žive živali, vendar je po mnenju Krivca ladijski transport v Združene arabske emirate predrag in prenaporen za živali. Prav tako je takšno meso zato po klanju slabše kakovosti. "V Latinski Ameriki je halal klanje govedine dovoljeno, od tam pa dele mesa razvažajo v muslimanske države," pojasni Krivec.

Zaradi visoke cene evropske govedine in zahtevanih halal standardov tako Krivec ne verjame v posel z Arabci.

Ne spreglejte