Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 3. 2023,
16.52

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,71

18

Natisni članek

banka ZDA Signature Bank Silicon Valley Bank (SVB) SVB banka

Ponedeljek, 13. 3. 2023, 16.52

1 leto, 1 mesec

Padci na newyorški borzi, delnice Credit Suisse strmoglavile #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,71

18

Indeksi na newyorških borzah so današnje trgovanje začeli s padci. V luči propada ameriške banke Silicon Valley Bank (SVB) namreč med vlagatelji vlada zaskrbljenost glede širšega bančnega sistema. Delnice druge največje švicarske banke Credit Suisse so strmoglavile.

Nemška državna agencija za finančni nadzor Bafin je zaprla nemško podružnico propadle ameriške banke Silicon Valley Bank (SVB). V Bafinu sicer zagotavljajo, da propad SVB ne predstavlja grožnje finančni stabilnosti Nemčije. Podobno miri tudi francoski finančni minister Bruno Le Maire.

Pri agenciji Bafin so kot razlog za zaprtje Silicon Valley Bank Germany navedli "obstoječo nevarnost glede izpolnjevanja obveznosti do upnikov". Ob tem so poudarili, da propad banke nima širšega učinka na nemški bančni sektor. "Stiska nemške podružnice Silicon Valley Bank ne ogroža finančne stabilnosti," so zagotovili in dodali, da je bila izdana prepoved prodaje in plačil banki.

Nemška podružnica SVB je začela delovati maja 2018 in je zagotavljala posojila podjetjem. Po navedbah Bafina banka ni zbirala vlog od strank v Nemčiji, zato moratorij "nima posledic za zavarovanje vlog v Nemčiji". Skupna vrednost sredstev nemške podružnice SVB s sedežem v Frankfurtu je po podatkih agencije konec leta 2022 znašala nekaj manj kot 789,2 milijona evrov, navaja dpa.

Da stečaji ameriških bank SVB in Signature ne predstavljajo nevarnosti za francoske finančne institucije, je danes zatrdil tudi tamkajšnji minister za finance in gospodarstvo Bruno Le Maire. "Ne vidim nobenega tveganja okužbe, zato lokalnim posojilodajalcem ni treba izdati posebnega opozorila," je Le Maire povedal v pogovoru za televizijo Franceinfo.

Miri tudi evropski komisar

Popoldne je vlagatelje na stari celini miril tudi evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni. Kot je dejal, propad SVB ne predstavlja resne grožnje za Evropo. "Možnost posrednega vpliva je nekaj, kar moramo spremljati, vendar trenutno ne vidimo bistvenega tveganja," je Gentiloni po navedbah AFP dejal novinarjem, potem ko so evropske delnice v popoldanskem trgovanju močno padle. EU skupaj z Evropsko centralno banko sicer podrobno spremlja razmere, je dodal.

Dogajanje okoli SVB tudi danes odmeva na svetovnih finančnih trgih.

Delnice druge največje švicarske banke Credit Suisse so strmoglavile, saj so finančni trgi zaskrbljeni glede evropskih bank. V dopoldanskem trgovanju na švicarski borzi je vrednost delnice padla za 14,3 odstotka na 2,139 franka, kar je novo zgodovinsko dno. Delnice nemške Commerzbank so izgubile 12 odstotkov, španske Santander 7,4 odstotka, nizozemske ING pa 8,3 odstotka, navaja AFP.

HSBC za en funt kupil britansko podružnico propadle ameriške banke SVB

Bančni velikan HSBC s sedežem v Londonu je za en funt (1,13 evra) odkupil britansko podružnico propadle ameriške banke Silicon Valley Bank (SVB), so danes sporočili iz HSBC in britanske vlade. Propad banke je na Otoku sprožil paniko zaradi njenih strank v tehnološkem in naravoslovnem sektorju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Silicon Valley Bank (UK) Ltd je bila danes prodana banki HSBC," je britansko finančno ministrstvo sporočilo po nujnih pogovorih, ki so potekala med koncem tedna. Kot so pojasnili, je prevzem omogočila britanska centralna banka Bank of England po posvetovanju z ministrstvom za finance, pri čemer je uporabila pooblastila iz zakona o bančništvu iz leta 2009, navaja AFP.

Pri banki SVB ima račun in denar tudi trboveljsko podjetje Chipolo. Direktor in ustanovitelj Chipola Primož Zelenšek je za časnik Finance pojasnil, da so račun odprli leta 2017, konec prejšnjega tedna pa so na njem imeli 250.000 dolarjev, kar je meja, do katere so vloge zavarovane in bodo tudi brez težav poplačane.

"Za nas to ne bo velika težava, je pa to lahko velika bolečina za podjetja, ki so dobila investicijo in denar naložila pri SVB," je za Finance dejal Zelenšek.

Newyorške borze s padci

Indeksi na newyorških borzah so današnje trgovanje začeli s padci. V luči propada ameriške banke Silicon Valley Bank (SVB) med vlagatelji vlada zaskrbljenost glede širšega bančnega sistema, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Razširjeni indeks S&P 500 je do okoli 14.50 izgubil 0,49 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,31 odstotka. Industrijski indeks Dow Jones se medtem nahaja na izhodiščni vrednosti.

Biden zagotovil, da je ameriški bančni sistem varen

Predsednik ZDA Joe Biden je v današnjem nagovoru zagotovil, da je ameriški bančni sistem varen. Ameriška Zvezna korporacija za zavarovanje depozitov je morala namreč zaradi finančnega zloma prevzeti nadzor nad SVB in Signature Bank, katerih stranke so predvsem v tehnološkem sektorju. Ob tem je Biden zagotovil, da ukrepanje ne bo bremenilo davkoplačevalcev oziroma da sredstev za poseg ne bodo črpali iz proračuna.

Izrazito negativno razpoloženje prevladuje na evropskih borzah. Frankfurtski indeks DAX je 3,43 odstotka v minusu, pariški indeks CAC 40 pa je 3,32 odstotka pod petkovo zaključno vrednostjo. V Londonu indeks FTSE 100 izgublja 2,44 odstotka.

Delnice SVB so v četrtek strmoglavile, potem ko je banka objavila, da je pri prodaji vrednostnih papirjev za zbiranje sredstev izgubila 1,8 milijarde dolarjev. Kalifornijski regulatorji so nato konec tedna zaprli in prevzeli nadzor nad njenimi vlogami. Gre za največji propad katere od ameriških bank po letu 2008.

SVB je bila pomemben posojilodajalec tehnoloških podjetij, ki so pri njej hranila svoje depozite, banka pa jih je vlagala v nakupe državnih obveznic, katerih vrednost je v zadnjem obdobju zaradi dviga obrestnih mer padla. 

Dvigi obrestnih mer so prinesli še eno posledico: zagonska podjetja so se v zadnjih mesecih, ko so centralne banke končale obdobje poceni denarja, srečala s težavami pri pridobivanju svežega kapitala. Posledično se je začel odliv depozitov, ki so jih startupi hranili na bankah, v tem primeru SVB, pišejo Finance.

Zaradi odliva depozitov je banka začela prodajati obveznice in pri tem ustvarila velike izgube. Ko je informacija o izgubah prišla v javnost, se je začel klasični "bank run" oziroma množično dvigovanje depozitov, saj so se komintenti prestrašili, da bodo izgubili svoj denar v banki.

 

Ne spreglejte