Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 12. 2019,
16.38

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,67

15

Natisni članek

Mercator Agrokor

Petek, 27. 12. 2019, 16.38

4 leta, 4 mesece

Agrokor v Bruslju zatožil Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,67

15

Mercator. | Foto STA

Foto: STA

Hrvaški Agrokor je organe v Bruslju obvestil, da jim je Javna agencija za varstvo konkurence (AVK) začasno odvzela delnice Mercatorja. 

Izredni upravitelj Agrokorja Fabris Peruško je pismo naslovil na podpredsednico Evropske komisije in evropsko komisarko za konkurenco Margretho Vestager, direktorja direktorata za konkurenco Evropske komisije Cecilia Madera Villareja ter vodilne v organih za konkurenco vseh držav članic EU in članic Evropske mreže organov za varstvo konkurence. V njem jih obvešča o nedavnih postopkih AVK glede prenosa Mercatorja z Agrokorja na Fortenovo, ki so v nasprotju s pravom in prakso EU in Slovenije, so danes po pisanju STA sporočili iz Agrokorja.

Agrokor vložil pritožbo

Agrokor se je sicer pritožil na sklep, ki ga je agencija za varstvo konkurence izdala zaradi zavarovanja izvršitve nepravnomočne odločbe o prekršku, s katero mu je zaradi domnevno storjenega prekrška pri prevzemu kostelske polnilnice vode Costella odmerila globo v višini 53,9 milijona evrov.

Mercator, Agrokor, sindikati
Novice Odvzem Mercatorjevih delnic: Agrokor vložil pritožbo

Agrokor je zoper to odločbo pri agenciji 8. novembra vložil zahtevo za sodno varstvo. O njej odloča Okrajno sodišče v Ljubljani. Sodišče bo tako o pritožbi lahko začelo odločati naprej v ponedeljek, 30. decembra, za odločitev pa ima na voljo 48 ur.

Peruško v omenjenem pismu po pisanju STA predstavlja poslovne rezultate Agrokorja in Mercatorja, opisuje lastninsko povezavo ter navaja, da je nad Agrokorjem aprila 2017 začel postopek izredne uprave, v okviru katerega se načrtuje prenos poslovnega deleža Mercatorja na skupino Fortenova.

Ob tem je po pisanju STA zapisal: "Medtem se zdi, da želi slovenska vlada iz nacionalnih političnih razlogov preprečiti ta prenos in namesto tega poskrbeti, da se 69,6-odstotni delež prenese na neko tretjo osebo." S tem ciljem je AVK septembra po njegovem mnenju tudi izrekla kazen Agrokorju zaradi neprijavljenega prevzema Costelle, do katerega je prišlo že leta 2016, ko je z družbo upravljal Ivica Todorić.

"Agencija je izkoristila to kazen kot izgovor za zaseg 69,6-odstotnega deleža Mercatorja, da bi lahko preprečila njegov prenos na skupino Fortenova. Ti postopki so v nasprotju tako s slovensko nacionalno zakonodajo in prakso kot tudi s pravom in prakso EU ter pomenijo kršitev mednarodnega prava," je še poudaril Peruško.

Ne spreglejte