Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 6. 2011,
14.42

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Agrokor Mercator Ivica Todorić

Petek, 17. 6. 2011, 14.42

7 let, 2 meseca

Agrokor pripravljen na pogovore o prodaji Konzuma Mercatorju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hrvaški Agrokor je v pismu Mercatorju izrazil interes za preučitev možnosti odkupa Agrokorjeve hčerinske družbe Konzum, so sporočili iz Mercatorja.

Mercator je interes za nakup Konzuma izrazil v začetku letošnjega marca. Predsednik uprave Agrokorja Ivica Todorić je sicer pismo z izraženim interesom za strateško povezovanje z maloprodajnih dejavnosti naslovil na predsednika uprave Mercatorja Žigo Debeljaka. Hrvati zdaj čakajo, da jim Mercator predloži nekaj možnih terminov za srečanje v Ljubljani. Agrokor naj bi bil močno zadolžen V Agrokorju poteze dodatno niso želeli komentirati. "Naša prizadevanja v povezavi z Mercatorjem potekajo že dlje časa. Proces teče in ga ne komentiramo," so dejali v hrvaški družbi. Agrokor naj bi bil sicer močno zadolžen; skupina naj bi konec decembra lani imela več kot 3,1 milijarde evrov dolga (gre za neuradne podatke, saj letno poročilo Agrokorja ni dostopno). Brez državnih pomoči bi družba končala z izgubo Po dostopnih informacijah naj bi skupina Agrokor lani ustvarila 50,1 milijona evrov dobička pred davki, pri čemer je treba upoštevati 23,8 milijona evrov državnih pomoči, 35,8 milijona evrov dobička od prodaje finančnih sredstev ter tri milijone evrov dobička pri prodaji poslovnega premoženja. Brez državnih pomoči in izrednih prihodkov bi tako skupina Agrokor leto 2010 končala z 12,5 milijona evrov izgube.

Mercator je interes za preučitev možnosti odkupa Agrokorjeve hčerinske družbe Konzum izkazal 2. marca letos, s čimer je "vrnil udarec" Hrvatom, ki so v tistem obdobju izražali zanimanje za prevzem Mercatorja. Po ocenah Mercatorja bi takšna strateška povezava skupinama omogočila osredotočenje v temeljno dejavnost.

Agrokor je takrat povabil Mercator na pogovore, a je slovenski trgovec zaradi oddane ponudbe Agrokorja za delež Pivovarne laško v Mercatorju ocenil, da ne vidi podlag za začetek pogovorov.

Agrokor za povezovanje maloprodajne dejavnosti Pivovarna Laško se je nato v začetku maja odločila, da svojega 23,34-odstotnega deleža ne proda Agrokorju in slednji je zdaj izkazal interes za pogovore z Mercatorjem o povezovanju maloprodajne dejavnosti. "S tem namenom je Agrokor tudi sodeloval na nedavnem natečaju deleža Pivovarne Laško v Mercatorju," je v pismu Debeljaku zapisal Todorić.

Agrokor je sprva snoval sovražni prevzem Mercatorja Zgodba v zvezi z Mercatorjem in Agrokorjem je zaokrožila februarja letos, ko je prišla v javnost informacija, da naj bi Agrokor snoval sovražni prevzem največjega slovenskega trgovca. To je v javnosti zaokrožilo le nekaj dni potem, ko je prezadolžena Pivovarna Laško objavila razpis za svoj delež v Mercatorju, na katerega se je odzval tudi Agrokor.

Pozneje so se svoje deleže v Mercatorju, pridobljene z zasegom delnic, odločile prodati tudi banke, ki so sprožile zamisel o skupni prodaji večinskega deleža trgovca. K njej so želele privabiti tudi Pivovarno Laško, ki pa je pridružitev k skupni prodaji pogojevala z reprogramom posojil. Usoda reprograma sicer vse do danes ni znana.

Onemogočili razpolaganje z delnicami Mercatorja Laščanom je prodajo Mercatorja Agrokorju nato preprečila odločba urada za varstvo konkurence, ki je pivovarni omejil prosto razpolaganje z delnicami Mercatorja. Laščani tako samostojno svojega deleža niso uspeli prodati, zato so se vendarle odločili Mercator prodati skupaj z bankami.

V paketu je na voljo 50,03 odstotka delnic družbe Nova Ljubljanska banka je kot koordinatorka pripravila sporazum o skupni prodaji Mercatorja, h kateri je prejšnji teden pristopila tudi Pivovarna Laško, ta teden pa tudi ostale banke. V sredo je namreč 11 delničarjev Mercatorja podpisalo sporazum o skupni prodaji delnic trgovca, v paketu pa je na voljo 50,03 odstotka osnovnega kapitala delnic družbe.

Sporazum so podpisali Abanka, Banka Celje, Gorenjska banka, banka Hypo Alpe Adria, delniški investicijski sklad NFD 1, NFD Holding, Nova Kreditna banka Maribor (NKBM), NLB, Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska. S podpisom sporazuma, sklenjenega za obdobje 12 mesecev in z možnostjo podaljšanja, se je tako lahko končno začel postopek prodaje Mercatorja, ki se bo izvedel ob sodelovanju finančnega svetovalca.

Bo Mercator prevzel partner s strateškim interesom? Cvetka Selšek, koordinatorka ekipe banke Societe Generale, ki jo je družba Mercator najela za svetovanje pri postopku prodaje delnic Mercatorja, je ob tem izrazila pričakovanje, da se bo k sporazumu priključili tudi tisti večji lastniki Mercatorja, ki se doslej niso. S tem se bo oblikoval paket lastnikov družbe, ki imajo več kot 60 odstotkov delnic družbe, to pa bi bila garancija, da bi se za delnice zanimal partner, ki bi imel strateški interes z Mercatorjem.

Ne spreglejte