Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 12. 2011,
8.34

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Agrokor Mercator

Sobota, 17. 12. 2011, 8.34

7 let, 2 meseca

Agrokor in Mercator največja trgovca v regiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hrvaški koncern Agrokor je s svojima trgovskima verigama Konzum in Idea ohranil vodilni položaj po obsegu prihodkov v trgovini na drobno v jadranski regiji.

Konzum in Idea sta lani zvišala prihodke na skoraj 2,9 milijarde evrov, kar je tri odstotke več kot leta 2009.

Mercator lani z višjo rastjo kot Agrokor Agrokorju sledita slovenski Mercator in srbska Delta Maxi, kaže analiza hrvaške podružnice mednarodne svetovalne družbe Deloitte. Mercator je lani zabeležil višjo rast kot Agrokor. Bila je petodstotna, slovenski trgovec pa je ustvaril 2,8 milijarde evrov prihodkov od prodaje. Ob se je za uspešnega izkazal nakup hrvaškega diskontnega trgovca Getro, ki je Mercatorju prinesel dodatnih 100 milijonov evrov prihodkov, ugotavlja Deloitte. Tretji največji trgovec v jadranski regiji pa je srbska družba Delta Maxi, ki je imela lani 1,1 milijarde evrov prihodkov oz. tri odstotke več kot v letu prej.

Najvišjo rast prodaje zabeležili lastniki Lidla in Kauflanda Na četrtem in petem mestu sta Spar in skupina Schwartz, ki je lastnica Lidla in Kauflanda. V Sparu so lani zabeležili rast prihodkov za sedem odstotkov na 850 milijonov evrov, v skupini Schwartz pa celo za 18 odstotkov na 765 milijonov evrov. To je najvišja rast prodaje med vsemi vodilnimi trgovci v regiji. Menedžer hrvaške družbe Deloitte Slaven Čurić jo je komentiral z besedami, da obstajata dva razloga za tako močan razvoj Lidla in Kauflanda. "Gre za širitev verige ter njun model diskontnih cen, s katerimi uspevata privabljati vse več kupcev," je dejal.

Engrotuš na šestem, Merkur na desetem in Lesnina na 13. mestu Na šestem mestu sledi slovenski Engrotuš, ki je lani povečal prodajo za dva odstotka na 741 milijonov evrov. Med slovenskimi trgovci sta na lestvici 25 največjih trgovcev v regiji še Merkur na desetem mestu, pa čeprav je prodajo zmanjšal za 37 odstotkov na 307 milijonov evrov, ter Lesnina na 13. mestu, katere prihodki so ostali nespremenjeni pri 173 milijonih evrov.

Velike verige se širijo v škodo malih trgovcev Čurić je ocenil, da v prihodnjem letu ni mogoče pričakovati rasti potrošnje, saj se kupci bojijo izgube osebnih prihodkov zaradi recesije. Sicer pa se velike trgovske verige širijo v škodo malih trgovcev, ki izgubljajo svoje potrošnike, je dejal.

Ne spreglejte