Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Torek,
30. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

4

Natisni članek

ovadba NPU ATVP Moja delnica

Torek, 30. 5. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Afera Moja delnica: NPU ovadil nekdanje vodstvo, nepravilnosti odnesle stečajnega upravitelja

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

4

Moja delnica BPH | Foto Google Street View

Foto: Google Street View

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je zaradi utemeljenega suma storitve več kaznivih dejanj pred bankrotom borzne hiše Moja delnica, ki je za seboj pustila na milijone evrov neporavnanih obveznosti do vlagateljev, tožilstvu ovadil več oseb.

To so včeraj za Siol.net potrdili na NPU.

Kriminalisti so preiskovali sume nepravilnosti, zaradi katerih je najmanjša borzna hiša pri nas lani spomladi po 21 letih delovanja neslavno končala v stečaju. Moja delnica, ki jo je lastniško obvladoval Branko Šušterič z družino, naj bi namreč denar vlagateljev brez njihove vednosti in brez pravil uporabila (in izgubila) za zasebne posle.

Po do zdaj znanih informacijah je šlo za sredstva strank, ki jih je Moja delnica hranila v tujini. Izkoristili naj bi jih kot zavarovanje in vzvod pri pridobitvi dodatnega denarja. Zaradi krize so se jim načrti podrli, denarja, s katerim bi lahko pokrili izgube, pa niso imeli.

Trije ovadeni

Kot so nam pojasnili na NPU, so konec lanskega leta končali predkazenski postopek in kazensko ovadili:

  • tri fizične osebe zaradi suma poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja ter
  • eno osebo zaradi suma poslovne goljufije.

Kriminalisti so preiskovali tudi sume oškodovanja upnikov, vendar niso našli znakov kaznivega dejanja. Na tožilstvo so v zvezi s tem kaznivim dejanjem podali le poročilo, ne pa tudi ovadbe.

ATVP | Foto: STA , Foto: STA , Kdo je ovaden zaradi sumov poneverbe, neupravičene uporabe tujega premoženja in poslovne goljufije, za zdaj ni znano. Po neuradnih informacijah pa je med njimi Branko Šušterič, ki naj bi prek povezanih podjetij vlekel vse niti v Moji delnici.

“Preiskovalcem NPU sem odgovoril na zastavljena vprašanja,” je bil včeraj s pojasnili skop Branko Šušterič.

V začetku lanskega leta, ko je Moja delnica zašla v hude težave in je vajeti v borzni hiši prevzela Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP), je začasno prevzel tudi položaj predsednika njene uprave. Pred tem sta v upravi Moje delnice dolgo sedela Borut Pintar in Robert Rudolf.


Preberite še:

Moja delnica: prvi mož Šušterič tik pred izbruhom afere prepisal milijonsko premoženje 

Kam so poniknili milijoni v borzni hiši Moja delnica 

Za podjetje nekdanjega politika Virantove stranke milijoni v Liechtenstein


ATVP tako, Šušterič drugače

Domnevno sporne posle nekdanjega vodstva Moje delnice je pod drobnogled vzela ATVP pod vodstvom Miloša Časa, vendar šele po tem, ko naj bi jo drugi opozorili na pomanjkanje sredstev na računih strank.

Na ATVP so Moji delnici zaradi ugotovljenih kršitev izrekli več nadzornih ukrepov, zoper njene odgovorne osebe pa so na tožilstvo vložili kazensko ovadbo.

Branko Šušterič trdi drugače: da je bil on tisti, ki je zamenjal nekdanje vodstvo Moje delnice in pristojne opozoril na sume nepravilnosti v borzni hiši.

NPU | Foto: Tina Deu Foto: Tina Deu Poudaril je, da ni bil ATVP tisti, ki je poskrbel za prenos več kot dva tisoč trgovalnih računov na drugo borzno hišo, ampak da je to "po skoraj dvomesečnih trdih pogajanjih z več ponudniki" uspelo upravi Moje delnice, katere člana sta bila on in Indira Škoro.

Kljub temu nekatera njegova dejanja kažejo drugačno sliko.

Kot smo razkrili, so Šušterič in zdaj že nekdanje vodstvo Moje delnice le nekaj tednov pred izbruhom afere v javnosti svoje premoženje začeli prepisovati na najbližje ter ga s tem poskušali rešiti pred upniki in morebitnimi odškodninskimi tožbami.

Tako je z darilno pogodbo na sorodnika prenesel polovični lastniški delež vrstne hiše v Podutiku, po podatkih Gursa vredne več kot 200 tisoč evrov.

Za pokrivanje izgub vlagateljev je družina Šušterič še pred stečajem zagotovila delnice brežiške družbe Nika. Uradno so bile te delnice vredne kar 5,6 milijona evrov, vendar je realnost povsem drugačna.

Glavni vir prihodkov in dobička družbe Nika so bili posli z Mojo delnico, ki pa so z njenim stečajem ugasnili, s tem pa je bržčas strmoglavila tudi vrednost zastavljenih delnic.

Koga vse je prizadel stečaj Moje delnice

Stečaj borzne hiše Moja delnica je imel velike negativne posledice tako za vlagatelje kot za domači kapitalski trg. 

Njenega alfo in omego Branka Šušteriča so nekateri primerjali z ameriškim finančnikom Bernardom Madoffom, ki je s svojo ponzi shemo vlagatelje oškodoval za 65 milijard dolarjev. V primeru Moje delnice so bile izgube bistveno manjše.

  • Sprožila se je jamstvena shema za terjatve vlagateljev, v katero so morale druge borzne hiše po zakonu vplačati nekaj manj kot dva milijona evrov,
  • ta sredstva si je razdelilo 166 vlagateljev, od katerih je vsak dobil povrnjenih do največ 22 tisoč evrov sredstev,
  • ker jamstvena shema ni v celoti krila sredstev vlagateljev, ki so Moji delnici zaupali večje vsote denarja, je nekaj več kot 30 posameznikov izgubilo več sto tisoč evrov,
  • že tako nerazvit in nelikviden kapitalski trg je utrpel dodatno izgubo zaupanja.

Sodišče razrešilo stečajnega upravitelja

Medtem ko se na tožilstvu odločajo o nadaljnjih korakih proti nekdanjemu vodstvu Moje delnice, so največji upniki nezadovoljni z dosedanjim potekom stečajnega postopka.

Na stečajnega upravitelja Mihaela Bakovnika namreč že dalj časa letijo očitki o njegovem slabem delu in popustljivosti do nekdanjega prvega moža Moje delnice Branka Šušteriča. Bakovnik, ki si je obetal več kot 70 tisoč evrov nagrade, tudi naj ne bi bil strokovno usposobljen za vodenje zahtevnega stečaja finančne ustanove.

Na ATVP pod vodstvom Miloša Časa so Moji delnici zaradi ugotovljenih kršitev izrekli več nadzornih ukrepov, zoper njene odgovorne osebe pa so na tožilstvo vložili kazensko ovadbo. | Foto: ATVP Na ATVP pod vodstvom Miloša Časa so Moji delnici zaradi ugotovljenih kršitev izrekli več nadzornih ukrepov, zoper njene odgovorne osebe pa so na tožilstvo vložili kazensko ovadbo. Foto: ATVP Zato sta NLB in Alta Skupina, ki sta zagotovili največ denarja za poplačilo vlagateljev, v stečajno maso Moje delnice pa sta prijavili zahtevka v skupni vrednosti milijon evrov, zahtevali zamenjavo stečajnega upravitelja.

Po njunih navedbah Bakovnik "ne ravna s profesionalno skrbnostjo in ne varuje ter ne uresničuje interesov upnikov". Čeprav se je Bakovnik branil, da zahteva za njegovo zamenjavo ni utemeljena, z argumenti ni prepričal sodišča, to ga je razrešilo in namesto njega za vodenje stečajnega postopka imenovalo dr. Ireno Lesjak.

"Verjel pojasnilom nekdanjega vodstva"

NLB in Alta Skupina sta Bakovniku med drugim očitali:

  • da ni opravil pregleda poslovanja Moje delnice pred stečajem,

V stečajni masi ni bilo dovolj denarja za stroške odvetnikov in revizorjev, ki bi pregledali preteklo poslovanje, vendar sta jih bila pripravljena pokriti NLB in Alta Skupina. 

Kljub temu pregleda poslovanja niso izvedli. Po navedbah upnikov zato, ker je Bakovnik zavrnil sodelovanje strokovnjakov, saj "naj bi vsa potrebna pojasnila o zakonitem delovanju stečajnega dolžnika prejel od nekdanjega poslovodstva".

Bakovnik se je pozneje branil, da NLB in Alta Skupina kljub obljubam nista zagotovili denarja, vendar mu sodišče ni verjelo.

  • da ni vložil izpodbojnih tožb in odškodninskih tožb zoper nekdanje člane poslovodstva in nadzornega sveta Moje delnice,

Eden od očitkov stečajnemu upravitelju Moje delnice je tudi ta, da od Ilirike Igorja Štembergerja ni izterjal več kot 150 tisoč evrov. | Foto: Matej Leskovšek Eden od očitkov stečajnemu upravitelju Moje delnice je tudi ta, da od Ilirike Igorja Štembergerja ni izterjal več kot 150 tisoč evrov. Foto: Matej Leskovšek Bakovnik je pojasnil, da ni imel dovolj podatkov za vložitev tožb, saj da mu ATVP ni predložil revizijskih poročil in izsledkov nadzorstvenih pregledov. Informacij naj ne bi dobil tudi od NPU.

Sodišče ga je podučilo, da bi se moral nanje obrniti s prošnjo za predložitev podatkov. Če bi ga zavrnili, pa bi za podatke v njegovem imenu zaprosilo sodišče.

Kot neutemeljene in nestrokovne so na sodišču zavrnili tudi njegove navedbe, da odškodninskih tožb ni vložil zato, ker po opravljenem pregledu prometa na bančnem računu v zadnjem letu dni pred stečajem ni zaznal nenavadnih transakcij.

  • da od borzne hiše Ilirika Igorja Štembergerja ni izterjal 156 tisoč evrov.

Ilirika je junija lani od Moje delnice kupila trgovalne račune z domačimi delnicami. Zanje je plačala polovico kupnine, preostalih 156 tisoč evrov pa ne. Ilirika je kljub večkratnim pozivom ni poravnala, saj jo želi pobotati z nasprotno terjatvijo do Moje delnice.

Bakovnik je sodišče prepričeval, da še čaka na določene manjkajoče podatke, nato pa se bo odločil o vložitvi tožbe zoper Iliriko.

Dvomi v ravnanje ATVP

Zaradi stečaja Moje delnice je prišlo do aktivacije sistema jamstva za terjatve vlagateljev. Čeprav je do tega prišlo na podlagi določb zakona, ki so namenjene ravno zaščiti vlagateljev v takšnih primerih, so se pojavljali dvomi v ravnanje ATVP.

Tako so banke, borznoposredniške družbe in družbe za upravljanje še pred uradnim začetkom stečaja borzne hiše poskušale dogajanju priti do dna, vendar so bile pri tem neuspešne. “Sproti so opozarjale na vrsto nejasnosti v zvezi z aktivacijo jamstvene sheme, hkrati pa so v ospredje postavile dejstvo, da bi morale nadzorne institucije zaradi preteklih dogodkov, povezanih z vršilcem dolžnosti predsednika uprave Moje delnice poslovanju družbe namenjati posebno pozornost,” je Združenje bank Slovenije navedlo v letnem poročilu za 2016.

Ne spreglejte