SiolNET. Posel danes Novice
1,78

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Adrijini piloti imajo dovolj, za september so napovedali stavko

1,78

termometer

Adria Airways
Piloti Adire Airways so za september napovedali stavko. Foto: Klemen Korenjak

Ker poslovodstvo Adrie Airways ne prisluhne pozivom pilotov k začetku pogajanj o novi kolektivni pogodbi, je Sindikat prometnih pilotov Slovenije za september napovedal serijo stavk. Trajale bodo vsakič po tri dni, prva pa se bo začela v nedeljo, 8. septembra, opolnoči. V Adrii odgovarjajo, da se bodo pogajanja nadaljevala prihodnji teden.

Veljavna kolektivna pogodba poteče to nedeljo, sindikat pilotov pa je poslovodstvo Adrie Airways k začetku pogajanj o novi pozval že konec lanskega poletja. Ker so aktivne pogovore začeli šele v začetku letošnjega junija, jim do zdaj še ni uspelo priti do točke, ko bi bil lahko že sklenili sprejemljiv osnutek nove kolektivne pogodbe, so danes sporočili iz Sindikata prometnih pilotov Slovenije.

Adria Airways Posel danes Dovolj jim je napetih urnikov letenja

Odločitev o stavki je zdaj dokončna

Kot so pojasnili v sindikatu, si želijo predvsem urediti delovne pogoje pilotov, saj so ti ob trenutni obliki dela postali nevzdržni. "Svoj glavni cilj smo večkrat poudarili tudi delodajalcu, obenem pa ga tudi pozvali, naj nemudoma preneha z neprestanimi kršitvami obstoječe kolektivne pogodbe," so sporočili.

Piloti so odločitev o stavki sprejeli že sredi avgusta, vendar so vedno puščali odprte možnosti za sklenitev dogovora. Piloti so odločitev o stavki sprejeli že sredi avgusta, vendar so vedno puščali odprte možnosti za sklenitev dogovora. Foto: Klemen Korenjak

Odločitev o stavki so sprejeli že sredi avgusta, vendar so vedno puščali odprte možnosti za sklenitev dogovora do zadnjega trenutka. V zadnjem mesecu so se z delodajalcem sestali tudi po večkrat tedensko, a do sprejemljivega osnutka nove kolektivne pogodbe niso prišli.

Odločitev o stavki je tako zdaj dokončna, piloti bodo stavkali od 8. do 10. septembra, od 18. do 20. septembra ter od 30. septembra do 2. oktobra. "Kot sindikatu nam v danih razmerah ne preostane več dosti zakonskih možnosti, kot da se odpravimo na stavko in poslovodstvu jasno povemo, da pod trenutnimi delovnimi pogoji ne mislimo več opravljati svojega dela," pravijo piloti.

Adria Airways Posel danes Bodo Adrio prizemljili piloti in stevardese?

Še vedno puščajo odprta vrata za dosego dogovora

Kljub napovedani stavki pa v sindikatu še vedno puščajo odprta vrata za dosego dogovora, s čimer bi se izognili stavki. "Želeli bi poudariti, da smo se piloti v Adrii na račun možnega dogovora odpovedali marsikateri zahtevi, ki je popolnoma upravičena, vendar želimo jasno povedati, da je določene minimume za delo treba sprejeti in mimo katerih ne mislimo opravljati svojega dela," so še sporočili.

Iz Adrie Airways so medtem sporočili, da pogajanja še niso končana in da se bodo nadaljevala prihodnji teden. "Vmesnih faz ne moremo komentirati, saj so pogajanja interne narave," so še poudarili v letalski družbi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin