SiolNET. Posel danes Novice
0,91

termometer

  • Messenger
  • Messenger

2TDK in Kolektor podpisala aneks za drugi tir

0,91

termometer

drugi tir |  | Foto: STA
Foto: STA

Projektna družba za gradnjo drugega tira med Divačo in Koprom 2TDK je s podjetjem Kolektor CPG sklenila aneks v višini 551 tisoč evrov, namenjen financiranju gradnje začasne obvoznice mimo vasi Beka, so za STA potrdili v 2TDK. Nova začasna cesta je po njihovih pojasnilih potrebna zaradi varnosti in kakovosti življenja prebivalcev vasi Ocizla.

V zadnjih letih je bilo ob lokalni cesti v Ocizli, kjer bi moral potekati transport za pripravljalna dela v dolini Glinščice, zgrajenih več objektov, lokalna cesta pa za odvoz izkopanega materiala z gradbišča in dovoz potrebnega materiala na gradbišče, kot predvideva gradbeno dovoljenje iz leta 2016, ni primerna, so zatrdili v 2TDK, poroča STA.

"Cesta, ki poteka skozi Ocizlo, je namreč ozka, nima pločnikov, uporabljajo jo šoloobvezni otroci, ki živijo v novem naselju. Domačin je ob ozki cesti odprl tudi hostel in se začel ukvarjati s turizmom, ki mu transport težkih tovornjakov ne bi koristil," so poudarili.

Glinščica Novice Bratuškovo ob pregledu trase za drugi tir presenetil nosorog #video

Rešitev začasna obvozna cesta mimo vasi Beka

drugi tir | Foto: STA , Foto: STA ,

Da bi rešili zagato, so v 2TDK skupaj z občino Hrpelje - Kozina našli skupno rešitev: začasno obvozno cesto mimo vasi Beka. To rešitev naj bi podprle tudi pridobljene študije oz. strokovna gradiva, hkrati pa je bila usklajena z vsemi deležniki, piše STA.

"Obvozno pot moramo zgraditi, ker je prišlo do odstopa do načrtov," je poudaril generalni direktor 2TDK Dušan Zorko. "Ta aneks bo najbolj koristil projektu, da se bo lahko nadaljeval; brez njega moramo v bistvu projekt ustaviti," je dodal.

Gre za dobra dva kilometra začasne ceste, ki bo vodila do gradbišča in po kateri bodo prihodnji dve leti vozili težki tovornjaki. Zato je treba podlago primerno utrditi, urediti odvodnjavanje in podobno, poudarjajo na 2TDK. Cesta bo v dogovoru s prebivalci tudi asfaltirana, da se prepreči pretirano prašenje, poroča STA.

Uprava družbe 2TDK je na podlagi internih postopkov za izvedbo teh del pridobila tudi vsa potrebna soglasja nadzornih organov projekta, to je nadzornega sveta in ministrstva za infrastrukturo, so še pojasnili v podjetju. Zorko je tako zagotovil, da v podjetju niso izkoristili obdobja brezvladja: "Še vedno imamo v hiši red."

Aneks vreden pol milijona evrov

Z Občino Hrpelje - Kozina so že v začetku januarja podpisali sofinancerski sporazum, po katerem bo 2TDK začasno cesto sofinanciral v sklopu gradnje dostopnih cest. Investicija znaša 551 tisoč evrov. Po sklenjenem aneksu je tako pogodba s Kolektorjem CPG vredna 12,4 milijona evrov (brez DDV), poroča STA.

drugi tir Posel danes Bratuškova zadovoljna, da so meritve potrdile ugotovitve družbe 2TDK #video

Gradnja začasne ceste se je začela v torek.

Tudi na ministrstvu za infrastrukturo so danes zatrdili, da so bili s potezo 2TDK seznanjeni. "Kot je ministrica Alenka Bratušek večkrat javno poudarila, nasprotuje nepotrebnim aneksom, ki nimajo zadostne vsebinske argumentacije, kar pa ne velja za konkretni primer," so poudarili po pisanju STA

Za ministrstvo je, kot so dodali, najbolj pomembno, da se projekt odvija v rokih in v okviru finančnih sredstev, ki so predvideni v investicijskem načrtu. Ta za graditev dostopnih cest predvideva skupno vsoto okoli 22 milijonov evrov, kot kaže zdaj, pa bo dejansko porabljena vsota bistveno nižja, okrog 12 milijonov evrov, še piše STA.

Pripravljalci oddaje Tarča na TV Slovenija, ki so razkrili nov aneks, so sicer danes na družbenem omrežju Twitter zapisali, da je bil ta sklenjen, četudi je Bratuškova v preteklosti zagotavljala, "da je odločno ukrepala in aneks dala z mize", poroča STA

Bratuškova je ob nastopu mandata, kot je pojasnjevala, na mizo dobila aneks za 2,5 milijona evrov, in to še preden je Kolektor CPG s sarajevskim Euroasfaltom začel graditi dostopne ceste oz. izvajati pripravljalna dela za drugi tir. "Takrat sem odločno ukrepala in povedala, da je takšna praksa nedopustna, in tako bom delovala vse do konca projekta drugi tir oz. dokler bom ministrica," je izpostavljala lani, piše STA.

"Striktno zanikam, da je ta aneks kakor koli povezan s tem," je danes poudaril Zorko. Aneks, o katerem je govorila ministrica, se je nanašal na zamude pri uvedbi v delo in nima veze z aneksom, o katerem so spregovorili danes.

Obenem so v 2TDK izpostavili, da ne dodajajo le stroškov, ampak v projektu iščejo tudi morebitne prihranke. Tako bo 1. marca končan projekt za izvedbo del (PZI), v katerem so glede na investicijski projekt prepoznali 71,6 milijona evrov prihrankov, je poudaril Zorko. "Prihranki morajo biti večji od 110 milijonov evrov, to med drugim od nas zahteva tudi Evropska investicijska banka," je še dodal, še poroča STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin