Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 2. 2020,
19.14

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,59

15

Natisni članek

2TDK drugi tir Glinščica

Petek, 21. 2. 2020, 19.14

4 leta, 2 meseca

Bratuškovo ob pregledu trase za drugi tir presenetil nosorog #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,59

15

Čeprav zaradi ugotavljanja, ali je zdaj že razvpiti zid v Pesnici res visok osem metrov ali ne, že več mesecev v zraku visi začetek gradnje milijardnega projekta drugi tir, je infrastrukturna ministrica Bratuškova s potekom del zadovoljna. Kljub temu, da 2TDK še vedno nima izbranega izvajalca, bi lahko gradnjo viadukta in galerije čez Glinščico začeli še v prvi polovici leta. 

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje
Novice 2TDK bo pozval Markomark Nival k menjavi podizvajalca

Velik del gradnje približno 20-kilometrskega odseka dostopnih cest je skoraj končan, preostalo bi bilo lahko narejeno do junija. "Pravzaprav vse stvari, za katere smo odgovorni mi na ministrstvu skupaj s podjetjem 2TDK, potekajo natanko tako, kot smo si zastavili," je danes pojasnila Alenka Bratušek, ministrica za infrastrukturo. 

Projekt ovira odločitev Državne revizijske komisije

A če se gradbena dela dostopnih cest izvajajo v roku, projekt in njegovo časovnico ovira odločitev Državne revizijske komisije, ki je ugodila zahtevku ponudnika Markomark Nival po menjavi podizvajalca. "Odločitve ne bi želel komentirati," je dejal Dušan Zorko, generalni direktor 2TDK, saj kot pravi, niti komisija ne ve, kako bo ravnala. "V tem času bomo razčistili vse zadeve, ki so pomembne na tem področju," je obljubil Zorko. 

Na razpis za izvajalce glavnih gradbenih del za gradnjo drugega tira je prispelo 29 prijav, ključni datum je 18. marec, med glavnimi cilji 2TDK pa je, da pritegne čim več dobrih izvajalcev. Kot je dejal Marjan Zaletelj, vodja projekta drugi tir, je najpomembnejše ravno to, da čim prej podpišejo pogodbo za Glinščico zato, da začnejo dela že v prvi polovici leta.

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje
Novice 2TDK ne bi smel razveljaviti razpisa za Glinščico

Ogled kraja presenetila najdba

Pot do drugega tira je še dolga in polna kamenja, na njej pa je danes ministrico v odstopu presenetila celo najdba 120 tisoč let starega nosoroga. "Gre verjetno za eno od treh doslej znanih vrst nosorogov iz pleistocena," je poudaril Adrijan Košir, geološki nadzornik ZRC SAZU. Kot je še povedal, gre najverjetneje za vrsto, ki je živela na tem območju pred 120 tisoč leti ali prej. 

Paleontologi in arheologi imajo zdaj 14 dni časa, da kosti izkopljejo in odstranijo. Če nadaljnjih nepredvidenih zapletov ne bo, bi lahko gradnjo predorov začeli julija, Bratuškova pa je ob tem še zagotovila, da neupravičenih aneksov v obdobju njenega ministrovanja "v tem in preostalih projektih ni in jih ne bo".

drugi tir
Novice Bratuškova zadovoljna, da so meritve potrdile ugotovitve družbe 2TDK #video
Ne spreglejte