Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 4. 2016,
16.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

poklic zaposlitev Moja služba

Sobota, 16. 4. 2016, 16.14

6 let, 6 mesecev

Preverite, kateri je najslabši in kateri najboljši poklic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Ameriški zaposlitveni portal CareerCast je objavil lestvici najboljših in najslabših poklicev leta 2016. Na vrhu lestvice najslabših poklicev je časopisni novinar, najboljši poklic pa je podatkovni strokovnjak.

Pri ameriškem zaposlitvenem portalu CareerCast lestvici najboljših in najslabših poklicev pripravljajo že 25 let. S pomočjo raziskave, ki so jo izvedli v ZDA in Kanadi, so tudi za leto 2016 pripravili lestvici poklicev, kjer je prihodnost svetla, in tistih, kjer se na delovnem mestu pogosto znajdete v nevarnosti ali pa prihodnosti v tem poklicu ni več. Preverite, ali se je morda tudi poklic, ki ga opravljate sami, uvrstil na eno od lestvic.

Deset najslabših poklicev v 2016

  1. Časopisni novinar

  2. Gozdar

  3. Televizijski voditelj

  4. Radijski DJ

  5. Vojak

  6. Zatiralec mrčesa

  7. Prodajalec

  8. Tržnik oglasov

  9. Taksist

  10. Gasilec

Med prvimi desetimi poklici na lestvici najdemo tudi gasilce, saj so na delovnem mestu pogosto izpostavljeni nevarnosti in stresu. | Foto: Med prvimi desetimi poklici na lestvici najdemo tudi gasilce, saj so na delovnem mestu pogosto izpostavljeni nevarnosti in stresu.

Že tretje leto zapored se je na vrh lestvice najslabših poklicev uvrstil poklic časopisnega novinarja. Kot so zapisali pri CareerCast, je to predvsem posledica trenda upadanja tiskanih izdaj, pa tudi vse nižjega plačila. Med prvimi desetimi poklici na lestvici najdemo tudi vojake in gasilce, saj so na delovnem mestu pogosto izpostavljeni nevarnosti in stresu, pa tudi taksiste, saj so pogosto izpostavljeni nevarnosti, delo pa je zaradi velike konkurence slabo plačano.

Pri izdelavi lestvice najslabših poklicev so upoštevali naslednje dejavnike: delovno okolje, prihodek, prihodnost poklica in 11 drugih dejavnikov stresa.

Deset najboljših poklicev v 2016

  1. Podatkovni strokovnjak

  2. Statistik

  3. Analitik varnostnih sistemov

  4. Avdiolog (specialist za zdravljenje motenj sluha)

  5. Inženir biomedicine

  6. Matematik

  7. Programer

  8. Računalniški analitik

  9. Logoped

  10. Aktuar

Med deset najboljših poklicev v letu 2016 se je uvrstil tudi računalniški programer.  | Foto: Med deset najboljših poklicev v letu 2016 se je uvrstil tudi računalniški programer.

Med najboljše poklice, katerih prihodnost je svetla, plačilo pa visoko, so se tudi letos uvrstili predvsem tisti poklici, ki odgovarjajo na potrebe družbe. Gre predvsem za delo, ki je povezano z računalniki, zdravjem in številkami.

Ne spreglejte