Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Sreda,
7. 6. 2017,
11.39

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

1

Natisni članek

poslovanje storitev usposabljanje avtošola voznik vozniška dovoljenja infografika bizi.si dobiček prihodki podjetje izobraževanje Cesta Varnost

Sreda, 7. 6. 2017, 11.39

6 let, 7 mesecev

Lestvice BIZI.si

Poslovanje avtošol: rekordni prihodki in neizprosna konkurenca

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

1

avtošola | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Na področju avtošol vlada neizprosna konkurenca, v kateri podjetja tekmujejo predvsem z nižanjem cen. Sogovorniki, ki delujejo v dejavnosti avtošol, ocenjujejo, da kakovost storitev na trgu pada, kar se pozna v varnosti prometa. 

 

Po podatkih poslovnega portala bizi.si so bili skupni prihodki podjetij, ki se ukvarjajo z dejavnostjo avtošol, v letu 2016 najvišji v zadnjih petih letih. Na letni ravni so se skupni prihodki podjetij povečali za osem odstotkov, kar je najvišja letna rast prihodkov po letu 2012.

Prihodki rastejo, ker so razvili druge dejavnosti

Povprečen prihodek na podjetje se je lani - po dveh letih padanja - na letni ravni spet nekoliko povzpel. V letu 2015 se je na letni ravni zmanjšal za skoraj desetino na podjetje, v letu 2016 pa zrasel za dobrih sedem odstotkov na podjetje.

Rast skupnih prihodkov podjetij v dejavnosti avtošole je večinoma posledica rasti obstranskih dejavnosti, kot so usposabljanje poklicnih voznikov, ponudba izrednih prevozov in avtoprevozništvo. Teh se je morala v želji po preživetju lotiti večina avtošol.

Največji rasli počasneje od povprečja

Prihodki podjetij, ki jih najdemo na lestvici Top 10 glede na prihodke v dejavnosti avtošol, so se na letni ravni povečali za slabih sedem odstotkov. To je počasnejša rast od rasti povprečnega prihodka na podjetje in rasti skupnih prihodkov podjetij v panogi. Na letni ravni je imela polovica podjetij iz Top 10 glede na prihodke v panogi višje prihodke kot leto prej, polovica pa nižje.

 

Nekoč največji izgubil primat na lestvici

Glede na leto 2015 so se lani prihodki najbolj povečali podjetju PROMETNI CENTER BLISK IZOBRAŽEVANJE D.O.O., ki je svoje prihodke na letni ravni povečalo za 37,6 odstotka.

S prvega mesta so po treh letih izrinili podjetje RELAX TRANS PODJETJE ZA PREVOZE IN IZOBRAŽEVANJE D.O.O. Nekdaj najboljšemu podjetju glede na prihodke so se ti zmanjšali drugo leto zapored leto. V letu 2016 so imeli dobrih pet odstotkov prihodkov manj kot v letu 2015.

"Konkurenca na področju ponudnikov storitev poučevanja kandidatov za voznike motornih vozil je zelo ostra. Cene posameznih konkurenčnih ponudnikov so v določenih okoljih ekstremno nizke in po našem mnenju ne dosegajo niti praga rentabilnosti. Vodilo šole vožnje Relax je, da kandidatom ponudimo kakovostno storitev in jih usposobimo za varno vožnjo. Iz navedenih razlogov smo se odločili, da bo šola vožnje Relax izstopila iz okolij, v katerih konkurenca ponuja ekstremno nizke cene, ki po našem mnenju pomenijo tudi nižjo kakovost poučevanja in posredno tudi nižjo raven cestnoprometne varnosti," razloge za upad prihodkov vidijo v podjetju Relax.

Direktor podjetja Relax Branko Kremzer nam je povedal: "V nobenem primeru nočemo zaradi ohranjanja tržnega deleža zniževati ravni kakovosti svojih storitev, s čimer bi bilo seveda mogoče zniževati tudi ceno. Iz navedenih razlogov smo se iz določenih okolij umaknili in s tem tudi znižali tržni delež ter posredno tudi raven prihodkov. Ohranjamo in nadgrajujemo kakovost svojega dela, kar se nam bo gotovo prej ali slej obrestovalo v obliki ponovne rasti prihodkov. Prepričan sem, da se bo to zgodilo, če ne v tem letu, pa gotovo v letu 2018."

Kje Kremzer vidi priložnost za izboljšave? "Odpraviti moramo ekstremne razlike v kakovosti usposabljanja in cenah ponudnikov. Višja raven kakovosti posredno pomeni tudi povečano cestnoprometno varnost. Seveda pa višja kakovost pomeni tudi višjo ceno."

Slabih 40 odstotkov podjetij deluje v obliki d.o.o., samostojnih podjetnikov v dejavnosti je 36,7 odstotka. | Foto: Klemen Korenjak Slabih 40 odstotkov podjetij deluje v obliki d.o.o., samostojnih podjetnikov v dejavnosti je 36,7 odstotka. Foto: Klemen Korenjak Za skoraj tretjino, za 30,1 odstotka, so lani prihodke glede na leto prej povečali v podjetju P-WINNER. Prihodki so se na letni ravni v letu 2016 najbolj zmanjšali v podjetju LEŠNIK & ZEMLJIČ, AVTOŠOLA IN CESTNI PREVOZI D.O.O. Bili so dobrih 13 odstotkov nižji od prihodkov leto prej. Prihodki so se zmanjšali drugo leto zapored, v letu 2015 glede na leto 2014 za 14 odstotkov.

Dobički Top 10 podjetij so se več kot podvojili

Skupni dobiček Top 10 podjetij je glede na dobiček v letu 2016 zrasel za 140 odstotkov. Istih deset podjetij skupaj je imelo v letu 2015 za 15 odstotkov manjši dobiček kot leto prej. Tri podjetja na lestvic Top 10 so imela v letu 2015 negativen poslovni rezultat.

Podjetje z najvišjim dobičkom v panogi je podjetje z najvišjimi prihodki v panogi, in sicer PROMETNI CENTER BLISK IZOBRAŽEVANJE D.O.O. Glede na leto 2016 so dobiček povečali za 82 odstotkov in imeli sedemkrat toliko dobička kot drugouvrščeno podjetje na lestvici FORMULA MARIBOR, DRUŽBA ZA IZOBRAŽEVANJE D.O.O.

V letu 2016 so v dejavnosti avtošol odpri polovica manj novih podjetij (sedem) kot v letu 2015 (15).  | Foto: Miha Merljak V letu 2016 so v dejavnosti avtošol odpri polovica manj novih podjetij (sedem) kot v letu 2015 (15). Foto: Miha Merljak Podjetje VIDEČNIK DEJAVNOST VOZNIŠKIH ŠOL je kljub izgubi v letu 2015 v letu 2016 ustvarilo dobiček, ki jih je uvrstil na šesto mesto med podjetji z najvišjim dobičkom v panogi.

Višji dobički posledica dodatnih dejavnosti

Podjetje Formula Maribor je imelo na lestvici Top 10 najvišjo rast dobička, dobiček podjetja je zrasel za 950 odstotkov.

"Najobsežnejša dejavnost Formule Maribor je usposabljanje poklicnih voznikov motornih vozil v cestnem prometu. Dejavnost šole vožnje obsega okrog 20 odstotkov glede na celotno dejavnost Formule Maribor. Pozitivni poslovni izidi Formule v letu 2016 izhajajo iz usposabljanja poklicnih voznikov in iz finančnih prihodkov. Skoraj polovico rasti dobička v letu 2016 gre pripisati našim finančnim prihodkom," so rast dobička pojasnili v podjetju.

Obeti za prihodnost so boljši

Po navedbah podjetja Formula Maribor se avtošolam obetajo lepši časi: "Ločen pogled na poslovanje šole vožnje nam razkriva, da šola vožnje posluje nekako na pozitivni ničli. Poglavitna težava v poslovanju šol vožnje izhaja iz normativne ureditve na področju šol vožnje, ki je še veljala v letu 2016. Po spremenjenih predpisih na tem področju se obetajo boljši časi za šole vožnje, saj je med drugim predvideno, da bodo šole vožnje morale upoštevati najnižjo predpisano ceno ure praktičnega usposabljanja po posameznih kategorijah."

Ne spreglejte